
Gebeliğin 33. haftası üçüncü trimesterdesiniz. Muhtemelen yeni bebeğinizle hayatın nasıl olacağını düşünüyorsunuz. Doğuma sadece birkaç hafta kaldı ve erken doğum belirtilerini öğrenmelisiniz.
İçindekiler
Siz
Gebelik sırasında vücudunuz normalden daha fazla kan üretir. Kan hacmi yüzde 40’tan fazla artar. Kalbiniz artan kanı pompalamak için daha fazla çalışır. Kalbinizin artan kanı pompalamak için daha fazla çalıştığını kalp atışlarınızın hızlanmasından anlayabilirsiniz. Gebelik nedeniyle kan hacminin artması ve kalbin daha fazla kan pompalaması normaldir. Yine de normalden fazla kalp atışınız olduğunu hissederseniz ve çarpıntılarınız varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
Bebeğiniz rahminizin içinde kaldığı her gün daha fazla büyüyor ve gelişiyor. Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde (3. trimester) büyüyen rahminiz iç organlarınıza bası uygular ve 33. gebelik haftasında mide ekşimesi ve reflü şikayetleriniz devam edebilir. Gebeliğin 33. haftasında sık idrara çıkma ve yorgunluk muhtemelen yaşayabileceğiniz diğer belirtilerdir.
Bedeninizdeki ağırlık ve baskının arttığını hissediyorsanız havuza gitme zamanınız gelmiş olabilir. Bir havuzda yürümek veya yüzmek, bacaklardaki dokuları suyun basıncıyla sıkıştırdığı ve geçici bir rahatlama sağlayabileceği için ödeme karşı yardımcı olabilir. Aynı zamanda kendinizi geçici olarak fazla ağırlıklardan hafiflemiş gibi hissedebilirsiniz.
Orta derecede egzersiz yaparken aşırıya kaçmamaya dikkat edin ve bol su içmeyi unutmayın.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 33. haftasında ortalama bir fetüs 43.7 cm uzunluğa ve 1918 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 33. haftası bebeğinizi kavun büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Ortalama 40 hafta olan gebelik sürecinin bitmesine sadece 7 hafta kaldı. Bebeğiniz dünyaya gözlerini açmaya hazırlanıyor.
- Doğum tarihiniz yaklaştıkça bebeğiniz kilo almaya devam edecektir.
- Rahim içerisindeki son haftalarda bebeğiniz sizi güçlü şekilde tekmeleyebilir, duyularını kullanarak etrafını gözlemleyebilir ve uyuyabilir. Bebeğinizin göz bebekleri ışığa karşı büyüyüp küçülebilme özelliği kazanıyor.
- Bu aşamadaki bebekler derin REM uykusu yaşayabilir. REM kelimesi İngilizce “rapid eye movement” teriminin baş harflerinden oluşur. Göz hareketlerinin hızlı olduğu bu evrede beyin çok aktifken kaslar son derece hareketsizdir. Diğer bir ifade ile bebeğiniz artık daha derin bir uykuya dalabilir.
İkiz bebek gelişimi
Muhtemelen fark etmişsinizdir, bebeklerinizin tekmelemeyi bıraktığı ve son derece hareketsiz oldukları uyku dönemleri vardır. Daha derin uyuyabiliyor ve rüya görebiliyorlar.
Bu hafta akciğerleri neredeyse tamamen olgunlaştığı için doğum gününde ilk nefeslerini almaya hazır olacaklar.
33 haftalık gebelik belirtileri
Yukarıda bahsedildiği gibi, kalbinizde bazı değişiklikler fark ediyor olabilirsiniz. Gebeliğin 33. haftasında yaşayabileceğiniz diğer bazı belirtiler şunlardır:
- Bel ve sırt ağrıları
- Ayak bileklerinin ve ayakların şişmesi, ödem
- Uyumada güçlük, uykusuzluk
- Nefes almada güçlük, nefes darlığı
- Mide ekşimesi veya reflü
- Braxton-Hicks kasılmaları
Gebeliğin son haftalarında karnınız iyice büyüyor ve büyümeye devam edecek. Bebeğiniz karnınız içinde aşağı doğru yer değiştirmeye başladığında ve iyice büyüdüğünde o yokmuş gibi yürüyemeyebilirsiniz. Üstelik başını bacaklarınızın arasına doğru uzattığında bir miktar ağrı da hissedebilirsiniz. Büyüyen karnınız nedeniyle tipik gebe yürüyüşüne söz yerindeyse “paytak paytak yürümeye” başlayabilirsiniz.
Bel ve sırt ağrıları
Bebeğiniz büyüdükçe, vücudunuzdaki en büyük sinir olan siyatik siniriniz üzerinde baskı oluşur. Bu durum, siyatik adı verilen sırt ağrısına neden olabilir. Sırt ağrısını hafifletmek için şunları deneyebilirsiniz:
- Orta sıcaklıkta suyla banyo yapmak
- Uyuduğunuz tarafı değiştirmek, diğer yanınız üzerine uyumak
- Isı pedi (ısıtma pedi, ısıtıcı ped) kullanmak
Bel veya sırt ağrınız şiddetliyse doktorunuza danışın.
Ayak bileklerinde ve ayaklarda şişme
Ayak bileklerinizin ve ayaklarınızın önceki aylara göre daha fazla şiştiğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, büyüyen rahminizin bacaklarınızdan ve ayaklarınızdan kalbinize kan götüren toplardamarlara baskı yapmasıdır. Kanın kalbe dönüşü güçleştikçe, kan damar dışında sıvı göllenmesi yani ödem gelişebilir.
Ayak bileklerinde ve ayaklarınızda şişme varsa, bunları günde en az iki ila üç kez olmak üzere 15 ila 20 dakika boyunca kalp seviyesinin üzerinde tutun. Ayaklarınızı yüksek bir yastığın üzerinde uzatarak yatağınızda uzanabilirsiniz.
Aşırı şişlik ve ödem yaşıyorsanız, bu bir preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) belirtisi olabilir ve derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bilinmesi gerekenler
Gebeliğin üçüncü trimesterinde yani son 3 aylık dönemindesiniz ve doğum tarihiniz yaklaşıyor. Üstelik bebeğiniz beklenen doğum tarihinden birkaç hafta önce de doğabilir. Bu nedenle gerçek bir doğumun habercisi olan belirti ve işaretleri öğrenmelisiniz. Gerçek bir doğumun başladığının bazı önemli belirtileri:
- düzenli şekilde sıklığı giderek artan kasılmalar
- geçmeyen bel ve bacak krampları
- suyunuzun gelmesi (az veya çok olabilir her ikisi de doğuma işaret eder)
- kanlı veya kahverengimsi vajinal akıntı (kanlı akıntı)
Suyun gelmesi
Bebek anne karnında bir kese içerisindedir. Bu kesenin içi amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı ile doludur. Gebelik süresince bebek bu sıvı içerisinde dışarıdaki darbelerden, sürtünemlerde ve titreşimlerden korunur. Kesenin zarı doğum sancıları başladığında yırtılır. Amniyon sıvısı dışarı akmaya başlar. Suyunuz gelmişse başka hiçbir belirtiniz olmasa dahi muhakkak en kısa sürede doğum hastanenize başvurmalısınız.
Düzenli kasılmalar
Sıklığı ve şiddeti giderek artan kasılmalar gerçek doğumun habercisidir. Gerçek doğum sancıları ve yalancı doğum ağrıları arasındaki farkı anlamak için bulunduğunuz pozisyonu değiştirebilirsiniz. Eğer ağrılarınız azalmadıysa ya da kasılmalarınız daha sık ve daha şiddetli olmaya başladıysa kasılmalarınız, gerçek doğum sancısıdır.
Kanlı akıntı
Rahim ağzınızda mukustan bir tıkaç vardır. Bu tıkaç bebeğinizi olası enfeksiyonlardan korur. İlerleyen gebelik haftalarında büyüyen bebeğinizin baş aşağı gelişiyle bu tıkaç bir miktar kanla birlikte atılır. Böylece, tuvalete gittiğinizde ya da iç çamaşırınızı değiştirirken hafif pembemsi ya da kahverengimsi bir leke görür. Halk arasında, nişan denilen bu leke, doğumdan hemen önce gelebildiği gibi doğumun gerçekleşmesinden birkaç gün önce de gelebilir.
Acil durumlar!
Doğum tarihi yaklaştıkça doktorunuzu daha sık görmeye başlarsınız. Eğer aklınızda sormak istediğiniz sorular varsa bunları not alın ve doktorunuza sormak istediğiniz tüm soruları unutmadan sorduğunuza emin olun.
Erken doğum belirtileri fark ederseniz, alışılmadık nefes darlığı yaşarsanız veya bebeğin karnınız içerisindeki hareketlerinin azaldığını hissederseniz zaman kaybetmeden bir sağlık çalışanına danışın.
Bebeğinizin bir saatte 6 ila 10 defa hareket etmesi normaldir.
Soru Cevap
Gebeliğin 33. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 7 ayı geride kalmıştır ve 8. gebelik ayının ortalarındasınız.
33. haftada ortalama bir fetüs 1918 gram ağırlığa sahiptir.
33. haftada ortalama bir fetus 43,7 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.