Gebeliğin 34. Haftası

Beklenen normal doğum tarihi 40. haftadadır. Ancak birçok bebek beklenen doğum gününde doğmaz. Birkaç gün önce ya da sonra doğum gerçekleşebilir. Hatta bazı bebekler birkaç hafta önce de doğabiliyor. Her gebelik farklıdır ve küçük tarih değişiklikleri normaldir.

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
34 hafta gebelik

Bebeğininizi dünyaya getirmeye sadece haftalar kaldı ve siz 34 haftadır gebesiniz. Tebrikler! Beklenen normal doğum tarihine sadece 7 hafta kaldı. Gebeliğin 34. haftası hakkında neler bilmelisiniz?

Siz

Bebeğiniz rahim ağzına doğru biraz daha yaklaşmıştır. Bu nedenle yukarıda mide üzerinde oluşturduğu bası hissi önceki haftalara göre bir miktar azalmaktadır. Muhtemelen mide ekşimesi ve reflü gibi sorunları daha az yaşıyorsunuzdur.

Bebeğiniz büyümeye devam ederken karnınızdaki ağrılık artışını farkedeceksiniz. Eğer doktorunuz farklı bir öneride bulunmadıysa doğuma kadar ki her hafta için yarım kilo ila bir kilogram arası toplam kilo artışı sağlıklıdır.

Sadece bebeğiniz büyümüyor. Aynı zamanda bebeğinizi içinde taşıyıp koruyan amniyotik sıvı da artıyor. Amniyotik sıvıyı bebeğinizin idrarı oluşturuyor ve ufaklığınız artık kendi havuzuna daha fazla idrar yapıyor. Bu sıvının miktarının en çok olduğu hafta bu haftalar olabilir. Fazla amniyotik sıvı vücudunuza geri emilir.

Bazı gebeler göbek deliğinin içe doğru olan yapısının dışa doğru şiştiğini fark ederler. Bu oldukça normal ve endişelenecek bir şey yok. Göbek deliğinizin özellikle hassas olduğunu fark ederseniz, tahrişi önlemek için üzerine bir bandaj yerleştirebilirsiniz. Yine de kızarıklık, tahriş veya yara oluştuğunu fark ederseniz her zaman olduğu gibi doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 34. haftası ortalama bir fetüs 45 cm uzunluğa ve 2146 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 34. haftasında ortalama bir fetüs 45 cm uzunluğa ve 2146 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 34. haftası bebeğinizi ananas büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin vücudunun çoğunu kaplayan lanugo adı verilen ince tüyler büyük ölçüde kayboluyor. Doğumda hala bir miktar ince ve zayıf lanugo tüyleri görebilirsiniz. Ancak muhtemelen kısa süre içerisinde kaybolacaklar.
  • Bebeğinizin göz bebekleri şimdi ışık miktarına göre büyüyüp küçülebildiği noktaya kadar gelişti. Bebeğinizin akciğerleri de daha gelişmiş durumda.
  • Bebeğiniz de kilo almaya devam ediyor. Cildinin altında şimdi daha fazla yağ dokusu oluşuyor. Cilt altındaki yağ dokusu bebeğinizin sevimli ve öpülesi olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda dışarıda değişen hava sıcaklığına karşı vücudunun sabit bir iç sıcaklıkta kalmasına yardımcı olur. Cilt altı yağ dokusu bebeğinizin vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olmak açısından da kritik derecede önemlidir.
  • Çok erken doğan bebeklerin cilt altı yağ dokuları yeteri kadar gelişmediği ve vücut ısılarını kontrol altında tutamayabilecekleri için küvez içerisinde sabit bir sıcaklıkta kalmaları sağlanır.
  • Bebeğiniz oldukça büyüdü. Karnınız kocaman oldu ama yine de yer tasarrufuna ihtiyaç var. Bebeğiniz dizlerini büküp karnına doğru çekiyor ve sığmaya çalışıyor. Daha küçük bir alana sığmaya çalışan bebeğiniz daha az hareket ediyor olabilir ancak el ve ayakları artık daha güçlü ve hareket ettiğinde daha güçlü olduğunu hissedebilirsiniz.
  • Bebeklerinizin cildini kaplayan Vernix Caseosa (Verniks Kazeoza) bu hafta kalınlaşıyor. Vernix caseosa, bebeğin vücut sıcaklığını düzenlemesine yardımcı olur ve cildini su kaybına karşı korur. Bağışıklık sisteminde de rol oynar.

Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkek ise testisleri testis torbasına doğru ilerliyordur. Testisler gebeliğin başlangıcında karın içerisinde idi, bebek geliştikçe aşağıya cinsel organının yanına doğru ilerliyor. Bu ilerleme nadiren doğumdan sonra devam eder. Ancak çoğunlukla erkek bebek doğduğunda yumurtaları testis torbasına inmiştir.

34 haftalık gebelik belirtileri

Bebeğiniz kilo aldıkça ve bebeğinizi taşıyan amniyon sıvısı miktarı arttıkça karnınızda daha büyük bir yer kaplayacak ve siz bu ağırlık ve büyümeyi hissedeceksiniz.

Gebeliğin 34. haftasında aşağıdaki belirtileri yaşıyor olabilirsiniz:

Sabırlı olmalısınız çünkü bu belirtiler doğuma kadar devam edebilir. Rahatlamanız için ise bazı önerilerimiz var.

Dinlenin

Gebeliğin getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için dinlenmeye ihtiyacınız olacak. Mümkünse gün içinde kestirmeye çalışın. Ayağa kalkarken yavaş ve dikkatli olun.

Ayağa kalkarken yavaş olun

Gebelikte kan hacmi artıyor. Kalp daha fazla kanı pompalamaya çalışıyor. Siz oturduğunuzda veya uzandığınızda kan miktarı yer çekimi nedeniyle aşağı taraflarda bir miktar göllenebilir. Siz istirahat ettiğiniz için de kalp daha az kan pompalama eğilimindedir. Bir anda ayağa kalkarsanız kalbiniz bir anda kan pompalama gücünü arttırmaya çalışır. Kalp yeni pozisyona ve harekete uyum sağlayana kadar gözleriniz önünde kararma gibi belirtiler hissedebilirsiniz.

Gebesiniz ve birkaç saniyelik göz kararması bile riskli olabilir. Kalbiniz çok daha büyük bir ağırlığa hizmet veriyor. Ani ayağa kalkmalardan ve ani hareketlerden uzak durarak kalbinize yardımcı olun.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık

Karnınız içerisinde büyüyen ve artan kütle midenize bası uyguladıkça mide ekşimesi, hazımsızlık ve reflü yaşama ihtimaliniz artar.

Baharatlı yiyeceklere ara verin. Acılı ve tuzlu yiyecekler mide ekşimenizi arttırabilir. Az az ama sık sık beslenin. Bol bol lif içeriği yüksek besinler tüketin. Elma ve armut gibi meyveler, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, bulgur ve yulaf gibi tahıllar bol miktarda lif içerirler.

Gebelikte mide ekşimesi ve hazımsızlığın önemli bir nedeni karnınızın içinde büyüyen bir rahim ve onun midenize oluşturduğu baskı. Kısaca küçük bir alana sığma ve alan mücadelesi. Eğer midenizi çok doldurursanız aynı karın içi hacime daha çok şey sığdırmaya çalışıyor olursunuz. Bu da reflü (ağza acı su gelmesi) şikayetlerinizi arttırabilir. Az az ama sık sık beslenmeyi tercih edin. Daha çok sayıda öğün ama daha az miktarda besin tüketin.

İyi haber ise bebeğiniz aşağı doğru yer değiştiriyor. Bu yukarıda olan midenizin daha rahat olmasını sağlar. Ancak bu kez de aşağıda mesane üzerinde bası artar. Bu da mesanenizi daha sık boşalmanız gerektiği yani sık sık idrara çıkmanız gerektiği gerçeğini oluşturur.

Bilinmesi gerekenler

Doğumun nerede ve nasıl olacağını planlamak için harika bir zaman. Önce doğum yapmayı planladığınız hastanenin veya merkezin doğum eylemi ve doğum bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca erken doğum ihtimaline karşı acil servisin yerini öğrenin.

Varsa doğum hakkındaki sorularınızı not alın ve doğum doktorunuza danışın. Gerekli evrakların tamamlandığından emin olun.

Eğer düşük riskli doğal seyrinde bir gebeliğiniz varsa doğumu kendi evinizde yapmayı da düşünebilirsiniz.

  • Çoğul gebelik
  • Daha önce geçirilmiş sezaryen
  • Makat geliş (doğumda makatın önce geldiği pozisyon)

gibi durumlarda doğumun bir hastanede yapılması önemlidir. Doğumu nerede ve nasıl yapmanın daha uygun olacağı konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Doğumlar öngörülemez ve tahmin edilemez. Olası her durum için hazırlıklı olmak, bir şeyin plana uygun gitmemesi durumunda gelişebilecek fazla stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Grup B Streptokok (GBS) tarama testi

Grup B Streptokok (GBS) tarama testinizi planlamalısınız. Grup B Streptokok (GBS), bakteriyel bir enfeksiyondur. Her 4 yetişkin kadından 1’inde bulunur. Genellikle vajina veya rektumda bulunur. GBS doğum esnasında anneden bebeğe geçebilir.

GBS pozitif her gebenin bebeğine enfeksiyon bulaşmamaktadır. Yaklaşık 2000 vajinal (normal) doğumdan birinde bebekte GBS enfeksiyonu görülmektedir.

Tarama testi, kültür çubuğu ile vajen ve rektumdan örnek alınarak yapılır. Test 24-48 saat içinde sonuçlanır.

Özetle, GBS, yeni doğan bebekler arasında yaygın olmayan bir bakteriyel enfeksiyondur. Ancak yine de, gebeliğin 36 ila 37. haftalar arasında GBS tarama testi yaptırmanız gerekir. Şimdiden takviminize eklemenizde ve planlamanızı yapmanızda fayda var.

Eğer hala enerjiniz varsa bu hafta bebek yaşam alanı için gerekli hazırlıkları yapmaya devam edebilirsiniz. Gerekli ürünlerin listesini çıkarmak, en uygun fiyatları tespit etmek ve hatıra fotoğraflar çektirmek isteyebilirsiniz.

Acil durumlar!

Eğer erken doğum kasılmaları yaşarsanız en hızlı şekilde tıbbi destek alın.

Eğer gebeliğin 34. haftasında doğarsa, bebeğinizin hayata tutunma şansı son derece yüksektir. Eğer doğum sancılarınız başlarsa her bir kasılmanın ne kadar sürdüğünü, kasılmalar arasında ne kadar zaman olduğunu ve kasılmaların sıklığı ile şiddeti arasındaki ilişkiyi not edin. Sağlık uzmanınızın bu bilgilere ihtiyacı olacaktır.

Vajinal kanama veya suyunuzun gelmesi (sıvı sızıntısı), şiddetli karın veya pelvik ağrı veya şiddetli baş ağrısı yaşarsanız da mutlaka fazla zaman kaybetmeden doktorunuza danışın.

Soru Cevap

34 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 34. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 7 ayı geride kalmıştır ve 8. gebelik ayının sonlarındasınız.

Gebeliğin 34. haftası bebeğin kilosu ne kadar?

34. haftada ortalama bir fetüs 2146 gram ağırlığa sahiptir.

Gebeliğin 34. haftası bebeğin boyu ne kadar?

34. haftada ortalama bir fetus 45 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.