
Gebeliğin 35. haftası 8 aylık gebesiniz ve beklenen normal doğum tarihinize sadece 5 hafta kaldı.
Önceki hafta yaşadıklarınız bu hafta da devem edebilir. Rahminizdeki büyüme devam ediyor. İç organlarınıza bası devam ediyor.
İçindekiler
Siz
Rahminiz büyümeye devam ediyor. Bebeğiniz içinizde kaldı her gün daha fazla büyüyüp gelişiyor. Rahminiz muhtemelen normal büyüklüğünün 500 ila 1000 katına ulaştı. Doğum yapana kadar önümüzdeki her gebelik haftasında yaklaşık yarım kilo almayı bekleyebilirsiniz.
Bu hafta gerçek doğum sancılarının nasıl olduğunu, gerçek doğum kasılmaları ile gaz sancılarının veya Braxton-Hicks kasılmalarının farkını öğrenmek için iyi bir zamandır.
Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları
Bu hafta veya sonraki hafta doktorunuz Grup B Streptokok (GBS) tarama testi yapmak isteyebilir. Vajina ve rektum bölgenizden bir örnek alarak bakteriler için test yapabilir. Bu bakteriler neredeyse her 4 kadından 1’inde görülür. Sizi hasta etmeyebilir ancak doğum esnasında bebeğinize bulaşabilir ve bebeğiniz için zararlı olabilir. Eğer Grup B Streptokok bakterileri sizi enfekte etmişse antibiyotikle tedavi göreceksiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 35. haftasında ortalama bir fetüs 46.2 cm uzunluğa ve 2383 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 35. haftası bebeğinizi spagetti kabak büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Böbrekleri gelişmiştir ve bebeğinizin karaciğeri işlevseldir.
- Bu hafta bebeğinizin uzuvları daha fazla yağ depolayacak ve bebeğiniz daha hızlı kilo alacak.
Bu hafta doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre (erken doğum) kabul edilir ve özel bakıma ihtiyaç duyacaktır.
Gebeliğin 35. haftasında doğan bebekler sindirim ve solunum sorunları yaşayabilir. Bir süre hastanede kalması gerekebilir. İyi haber ise, bebeğin hayatta kalma şansı çok yüksektir.
İkiz bebek gelişimi
Doktorunuz ikizleriniz için sezaryen doğumun önerebilir.
Doğumu önceden planlamak için bir anestezi uzmanıyla tıbbi geçmişiniz hakkında görüşebilir ve hatta her şeyin güvenli olduğundan emin olmak için birkaç kan testi yaptırabilirsiniz.
Sezaryen doğum sırasında bebekleriniz 39 haftadan küçükse, doktorunuz akciğer olgunluğunu test edebilir.
Planlanmış sezaryen doğumunuz için hastaneye gittiğinizde, tıbbi ekip karnınızı temizler ve ilaç vermek için bir damar yolu (iv) açar. Daha sonra anestezi uzmanınız hiçbir şey hissetmeyeceğinizden emin olmak için size bir spinal blok veya başka bir anestezi verir.
Daha sonra, doktorunuz bebeklerinize erişmek için daha önce temizlenen karın bölgesinde uygun yerden bir kesi yapar. Doktorunuz bebeklerinizi dışarı çıkardıktan sonra, yani sezaryen doğumdan sonra plasentanızı dışarı çıkarır. Daha sonra karnınız dikişlerle kapatılır.
35 haftalık gebelik belirtileri
Gebeliğin 35. haftasında büyüyen rahminiz iç organlarınıza bası oluşturuyor. Bu hafta üçüncü trimesterde görülebilecek tüm belirtileri yaşama ihtimaliniz var. 35. haftada yaşayabileceğiniz bazı belirtiler:
- Yorgunluk
- Nefes almada güçlük
- Sık idrara çıkma
- Uyumada güçlük
- Mide ekşimesi, reflü veya hazımsızlık
- Ayak bileklerinin, parmakların veya yüzün şişmesi
- Hemoroid
- Gebelik kabızlığı
- Bel ağrısı, siyatik ağrısı
- Memelerde hassasiyet
- Memelerden gelen süt sızıntısı, kolostrum
Büyüyen rahminizin karnınızın içinde diyaframa bası uygulaması nedeniyle derin nefes almada güçlük yaşamanız normaldir. Ancak bebeğiniz karın içinde aşağı doğru yerleşmeye başladıkça bu belirtinin hafiflemesi ve daha rahat almanız muhtemeldir.
Bebeğinizin karın içinde daha aşağı bir konuma doğru yerleşmesi nefes almanızı rahatlatsa da aşağıda mesaneniz üzerinde oluşan bası daha fazla arttığı için idrara çıkma sıklığınız daha da artabilir. Daha da küçük bir alana daralan mesanenizi fazla doldurmadan sık sık idrarınızı yapın. Öksürme, hapşırma ve kahkaha ile gülme gibi ıkınma hareketlerinde bir miktar idrar kaçırabilirsiniz.
Bu hafta uyku sorunları yaygındır. Sol tarafınızda uyumayı deneyin. Hamilelik yastığı da yardımcı olabilir. Kanepede hava ile şişirilen yataklarda veya uyuyabileceğiniz diğer yerlerde uyumayı deneyebilirsiniz. Sizin için en rahat olan yer en iyi uyku alacağınız yerdir. Denemekten korkmayın. Gebeliği sağlıklı şekilde tamamlamak için dinlenmeye ihtiyacınız olacak.
Braxton Hicks kasılmaları
35 haftada kasılmalar normal mi? Evet! Braxton-Hicks kasılmalarında bir artış yaşayabilirsiniz. Bu yalancı doğum ağrıları ağrılı olabilir veya olmayabilir. Yaklaşık 2 dakikaya kadar sürebilir.
Gerçek doğum sancılarının aksine Braxton-Hicks kasılmaları düzensizdir. Sıklıkları veya şiddetleri düzenli değildir. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirmek ve su içmek bu yalancı doğum kasılmalarını hafifletebilir.
Gerçek doğum sancılarının karakterini ve diğer kasılmalarla olan farklarını öğrenmelisiniz.
Braxton-Hicks kasılmalarını, vücudunuzun doğuma hazırlandığı ve pratik yaptığı bir çeşit tatbikat olarak düşünebilirsiniz. Bu kasılmaları yaşadığınızda siz de tatbikata katılabilir ve derin nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz.
Bilinmesi gerekenler
Bu haftalarda bebeğinizin yaşam alanını hazırlamak ve sıkı bir ev temizliği yapmak istemeniz normaldir. Eğer evinizin bebeğiniz için hazır olması için güçlü bir dürtü ile evde temizlik ve düzenleme yapmak isterseniz kendinizi fazla yormamaya dikkat edin ve ağır eşyaları başkasının kaldırmasına izin verin.
35. gebelik haftasında da sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Gebeliğin tüm zorluklarına rağmen aktif kalmaya çalışın ve yapabildiğiniz zaman yürüyüşe çıkın. Etrafta dolaşın. Güvenli rotaları tercih edin.
Hastane çantanızı hazırladınız mı?
Hastane çantanızı hazırlayıp kapınızın hemen yanında müsait bir yere koyun. Kolay ulaşılabilir bir yerde hazırda bir çantanızın olması iyi bir fikirdir.
Başka çocuklarınız varsa, doğumunuz sırasında onlara kimin bakacağını planladınız mı?
Şimdi, çocuğunuzu dünyaya getirmeden önce ve karmaşası başlamadan önce kendinizi şımartmanın ve gevşemenin tam zamanı. Bazı çiftler, bebek gelmeden önce dinlenmek ve bağ kurmak için kısa bir hafta sonu kaçamağı yaparlar. #babymoon
Acil durumlar!
Doğum tarihi yaklaştıkça bebeğinizin hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. Bebeğiniz büyüdükçe rahminize sığmaya çalışıyor ve hareket edebileceği alan azalıyor. Ancak yine de bebeğinizin saatte en az 10 kez hareket ettiğini hissetmelisiniz. Eğer daha az hareket hissediyorsanız doktorunuza danışın. Muhtemelen bebeğiniz iyi durumdadır ancak bir hekime danışmak danışmamaktan daha iyidir.
Ek olarak, aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçin:
- Vajimnal kanama
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Ateş veya titreme
- İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı
- Görme yeteneğinde değişiklikle
- Geçmek bilmeyen baş ağrısı
- Suyunuz geldiyse
- Düzenli ve güçlü kasılmalar
Gebeliğin 35. haftasına kadar çok yol aldınız. Bu haftanın sonunda 37. haftaya sadece bir haftanız kalacak. 37. haftada doğan bebekler normal doğum kabul ediliyor ve bunu başarmaya çok az kaldı.
Rahatsız edici ve zorluklarla dolu günler asla bitmeyecek gibi hissedebilirsiniz, ancak çok yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.
Soru Cevap
Gebeliğin 35. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 8. ayının sonuna denk gelir. Bu haftanın ilk 2 günü gebeliğin 8. ayının son 2 günüdür. Bu haftanın sonraki 5 günü ise gebeliğin 9. ayının ilk 5 gününü oluşturur.
35. haftada ortalama bir fetüs 2383 gram ağırlığa sahiptir.
35. haftada ortalama bir fetus 46,2 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.