
Her 30 dakikada bir tuvalete koşmak veya sürekli yorgun hissetmek gibi gebelik belirtileri rahatsız edici olsa bile, gebeliğin bu son ayının tadını çıkarmaya çalışın. Her gebelik ve her gebe özeldir. Gebeliğin 36. haftası neler oluyor ve neler bilinmeli?
İçindekiler
Siz
Bebeğiniz oldukça büyüdü ve gelişti. Karnınızın içinde neredeyse hiç yer kalmamış gibi hissedebilirsiniz ancak bebeğiniz doğum tarihiniz gelene kadar büyümeye devam edecektir. Eğer gebelik nedeniyle yorgun hissediyorsanız bebeğinizin rahminizde kaldığı her an daha fazla büyüyüp geliştiğini hatırlatın kendinize.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 36. haftasında ortalama bir fetüs 47.4 cm uzunluğa ve 2622 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 36. haftası bebeğinizi lahana büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Anne karnında bebeğiniz amniyon sıvısı içinde yüzer. Hareket eder ve kolayca yer değiştirebilir. Ancak gebeliğin 36. haftasından itibaren amniyon sıvısı fazla artmamaktadır ve oldukça büyüyen bebeğinizin karnınızdaki hareketleri kısıtlanmıştır.
Normal bir doğum yaklaştığında bebeğin ayakları ve poposu yukarıda, başı aşağıda ve anne rahminin ağzına dönük olmalıdır. Bunun tam tersi şekilde ayaklar ve popo aşağıda, baş yukarıda ise bu durum makat geliş olarak adlandırılır. Makat gelişli bebeklerde sezaryen doğum tercih edilebilir.
Doğum doktorunuz muhtemelen, yakın bir tarihte bebeğinizin doğuma hazır olup olmadığını kontrol edecektir. Bebeğinizin başının rahim ağzına doğru yani baş aşağı pozisyonda olup olmadığına bakacaktır.
Bebeğiniz gebeliğin 36. haftasına kadar poposu ve ayakları yukarıda başı ise annenin rahim ağzına doğru olduğu bu pozisyona geçmelidir. Ancak bebeğiniz henüz bu baş aşağı pozisyona gelmemiş olabilir. Endişe etmeyin. Bebeklerin çoğu, gebeliğin son haftalarında bu baş aşağı pozisyona geçerler.
Ancak yaklaşık 25 gebelikten birinde bu pozisyon ile doğum gerçekleşmez. Bazı bebeklerin önce popsu veya bacakları gelir. Makat geliş yüksek riskli olduğu için bu gebelerde çoğunlukla sezaryen ile doğum tercih edilir.
Doktorunuz bebeğinizin makat geliş olduğundan şüphelenirse, muhtemelen onaylanması için ultrason görüntüleme isteyecektir.
Bundan sonra, doktorunuz bir bebeğin aşağı doğru hareket etmesine yardımcı olmak için dış sefalik versiyon gibi birkaç yoldan birini önerebilir. Eksternal sefalik versiyon (dış sefalik versiyon) 37. gebelik haftasından sonra yapılmalıdır ve sezaryen ile doğum ihtimalini azalttığı görülmektedir.
Eksternal sefalik versiyon (dış sefalik versiyon), bazen bebeğinizi döndürmeye çalışmak için kullanılan cerrahi olmayan bir yöntemdir. Makat doğumun risklerinden endişeleniyorsanız, endişelerinizi doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz, makat gebelikler için uygulanabilecek çözüm önerilerini sizinle paylaşarak endişelerinizi hafifletebilir.
İkiz bebek gelişimi
Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Rahminizin içinde fazla yer kalmadı. Bebekleriniz büyüdü. Bebeklerinizin hareketler alanları azaldığı için bu hafta hareketleri azalabilir.
Yaşadığınız değişiklikleri not edin ve bir sonraki randevunuzda bunları doğum doktorunuzla paylaşın.
36 haftalık gebelik belirtileri
Gebeliğin 36. haftasından en çok dikkat etmeniz gereken belirti erken doğum ihtimaline karşı kasılmalarınızı takip etmenizdir. Sadece Braxton-Hicks kasılmaları yaşıyor olabilirsiniz.
Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde (3. trimester) aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:
- Yorgunluk
- Sık idrara çıkma
- Mide ekşimesi
- Memelerden süt sızıntısı
Memelerden süt sızıntısı
Bir çok gebe kadın gebeliğin son aylarında memelerinden sarımsı ve süte yakın kıvamda bir sıvı sızdığını fark eder. Bu sıvı kolostrum adı verilen bir çeşit süttür. Kolostrum sadece bebeğinizin ilk günlerinde emebileceği ve onu besleyen özel bir süttür. Emzirmeyi planlamıyor olsanız bile, vücudunuz yine de kolostrum üretecektir.


Bu sıvı sızıntısı rahatsız edici olabilir. Göğüs pedi (emzirme pedi) kullanabilirsiniz. Göğüs pedi, emici özelliği sayesinde memeden sızan sütü içerisinde muhafaza eder. Böylece memelerinizin ve sütyeninizin kuru kalmasını sağlar. Ayrı ayrı paketlenmiş göğüs pedleri daha hijyeniktir ve günlük ihtiyacınıza göre çantanızda birkaç tane taşımak için daha kullanışlı olabilir.
Bu pedleri bebek ürünleri satan büyük perakendecilerin çoğunda bulabilir ve toplu olarak da satın alabilirsiniz. Bu pedler bebeğiniz doğduktan sonra da işinize yarayacaktır. Emzirmeden sonra yine meme uçlarının ve kıyafetlerinizin kuru kalması için kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kasılmalar ve sancılar
Bazı bebekler daha erken doğarlar. Bu nedenle bir bebeğin ne zaman geleceğini kesin olarak tahmin etmek zordur. Bebeğinizin ne zaman doğacağını anlamanın en güvenilir işaretlerinden biri gerçek doğum kasılmalarıdır. Basit gaz sancılarının veya yalancı doğum ağrılarının aksine dinlenmekle veya pozisyon değiştirmekle hafiflemeyen kasılmalar gerçek doğum kasılmalarınız olabilir.
gerçek doğum kasılmaları denizdeki dalgalara benzer. Kasılmalar başlar, sonra şiddeti artar ve kıyıya vurduktan sonra geri çekilen dalgalar gibi kasılmalar hafifleyerek söner. Gerçek doğum kasılmaları düzenlidir. Kasılmalar arasındaki süre düzenli şekilde kısalır. Üstelik dinlenmeniz ya da pozisyon değiştirmeniz gerçek doğum sancılarını hafifletmez.
Yalancı doğum ağrıları olarak biline ve muhtemelen daha önce tecrübe ettiğiniz Braxton-Hicks kasılmaları ise düzensiz ve hafiftir. Kasılmalar arasında belli bir düzen yoktur. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirdiğinizde veya dinlendiğinizde hafifleyebilir.
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Ağrıları)
Kasılmalarınızı takip etmek için başladıkları zamanı ve bittikleri zamanı kaydedin. Kasılmalar arasındaki süreyi de not edin. Bir kasılma bitip bir sonraki kasılma başlayana kadar arada geçen süre kasılma sıklığınızı verir. Eğer bu dinlenme süresi git gide kısalıyorsa kasılmalarınız gerçek doğum kasılmaları olabilir.
Yaklaşık bir dakika süren kasılmalar yaşıyorsanız ve en az bir saat boyunca her beş dakikada bir kasılmalarınız oluyorsa, muhtemelen bebeğinizin doğum saati çok yakındadır.
Gebeliğin bu haftalarında öğrenmeniz gereken en önemli konulardan biri gerçek doğum sancılarının diğer karın ağrısı ve sancılardan farklarıdır. Gerçek bir doğumun geldiğine işaret eden doğum kasılmaları hakkında bilgi edinin.
Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları
Bilinmesi gerekenler
İdeal bir gebeliğe hazırlıkta her şey planlanmış olmalıdır. Bu hafta yapabileceklerinizden bazıları şöyledir:
Doğum çantanızı hazırlayın
Genel olarak, sizi, eşinizi ve bebeğinizi rahat ettirecek eşyaları bir doğum çantasında hazırda tutmak isteyebilirsiniz. Kendiniz için paketlemek isteyebileceğiniz bazı şeyler:
- Eğer varsa doğum planınız, hastane dosyanız, sigorta kartınız.
- Emzirme sütyeni ve emzirme atleti
- İç çamaşırları (sezaryen ile doğum yapacaksanız iç çamaşırınızın lastiğinin sezaryen yarasına bası yapmaması için rahat olmasına özellikle özen gösterin)
- Göğüs pedi (emzirme pedi)
- Emzirme örtüsü
- Büyük ve küçük havlular
- Sizi sıcak tutması için şal gibi kolay kullanılır kıyafetler
- Diş fırçası ve diş macunu
- Deodorant
- Rahat pijamalar (emzirmek için önden açılabilmeleri sizi rahat ettirir)
- Rahat giyisiler (özellikle hastaneyi terk ederken çok yardımcı olacaktır)
- Çoraplar ve terlikler
- Doğum sırasında rahatlamanıza yardımcı olacak şeyler
- Kitap veya dergi
- Telefon gibi elektronik cihazların şarj aletleri
- Bebeğiniz için tulum, zıbın, yelek, şapka, eldiven, battaniye ve alt bezi gibi ihtiyaçlar
Sizin için en iyi doğum çantasını hazırlamak için sevdiklerinizden tavsiye isteyin ve ardından en önemli bulduklarınızı değerlendirin.
Bebeğiniz için arabanıza bir bebek araç koltuğu yerleştirmeniz gerekir. Bebek araç koltuğunuzun güvenlik sertifikasını gözden geçirin ve nasıl takıldığını önceden tecrübe edin.
Bebeğinizi evinize sağ salim getirmek için rahat ve kolay kullanılan kıyafetler tercih edin. Bebek alt bezine ihtiyacınız olabilir. Birkaç yedek alt bezi bulundurmayı da ihmal etmeyin. Bebeğinizin doğacağı mevsime göre kıyafet kalınlığını ayarlayın.
36. haftada doğum olasılığı nedir?
Neredeyse her 10 bebekten 1’i gebeliğin 37. haftasından önce doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (1).
Bebeklerin doğum haftaları | Doğum oranı % (2017) |
---|---|
34. haftadan önce | 2.76 |
34, 35 ve 36. haftalar | 7.17 |
37 ve 38. hafta | 26.00 |
39 ve 40. hafta | 57.49 |
41 hafta ve sonrası | 6.58 |
Acil durumlar!
Kasılmalar, vajinal kanama, sıvı sızıntısı veya şiddetli karın ağrısı yaşarsanız doktorunuzu arayın veya hastaneye gidin.
Bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve o büyüdükçe hareket edebileceği daha az alan kalacak. Her ne kadar bebeğinizin hareketlerinin azaldığını fark etmiş olsanız da yine de hareket etmeye devam etmeliler. Bebeğinizin bir saatte 6 ila 10 defa hareket etmeleri normaldir.
Bebeğinizin hareketlerinde bir azalma fark ediyorsanız veya bebeğinizin hareketleriyle ilgili bir endişeniz varsa doğum doktorunuza danışın.
Soru Cevap
Gebeliğin 36. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 8 ayı geride kalmıştır ve 9. gebelik ayının başlarındasınız.
36. haftada ortalama bir fetüs 2622 gram ağırlığa sahiptir.
36. haftada ortalama bir fetus 47,4 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.