
Bebeğiniz gelişmeye devam ederken karnınızın içerisinde daha aşağıya doğu yer değiştiriyor. Bu değişim diyafram ve midenizin biraz rahatlamasını sağlar. Daha rahat ve daha derin nefes alabilirsiniz. Ancak daha mesanenizin biraz daha fazla rahatsız olmasına neden olabilir.
Gebeliğin ilk aylarında, bebeğiniz henüz bir mercimek tanesi kadar bile değilken muhtemelen sekizinci ve dokuzuncu ayların nasıl olacağını merak ediyordunuz. Artık biliyorsunuz.
İçindekiler
Siz
Bebeğinizin daha aşağı bir yerlere indiğini hissettiniz mi? Buna angajman da denir. Angajman, doğuma hazırlık olarak bebeğinizin başının doğum kanalına inmesi anlamına gelir. Doğumun yakında gerçekleşeceği veya en fazla dört hafta uzakta olduğu anlamına gelir.
Angajman gerçekleştiğinde yani bebeğiniz bir miktar aşağı doğru yer değiştirdiğinde daha rahat derin nefes aldığınızı hissedebilirsiniz.
Ancak bebeğinizin başı aşağıda mesaneye daha fazla bası uygulamaktadır. İdrara daha sık çıkmanız gerekebilir. Su içmeyi azaltmayın. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için su içmeye devam edin. Ayrıca bebeğinizin yeni pozisyonu nedeniyle bel ağrısı artabilir.


Dirsekleriniz kanepenin veya pilates topunun üzerine koyarak ya da elleriniz ve dizleriniz üzerinde durarak karnınızın aşağı esnemesine izin vermek bel ağrılarınızı hafifletebilir. Geçici sürelerle bu pozisyonlarda dinlenebilirsiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 37. haftasında ortalama bir fetüs 48.6 cm uzunluğa ve 2859 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 37. haftası bebeğinizi kırkağaç kavunu büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğinizin beyninin ve akciğerlerinin muazzam şekilde gelişimini tamamlaması için hala zamana ihtiyacı var. Ancak bugünlerde doğması halinde hayatta kalma şansı son derece yüksektir.
- Bebeğinizin saç rengini merak ediyor musunuz? Birçok bebek birkaç cm uzunluğundaki buklelerle doğar.
İkiz bebek gelişimi
İkiz bebek taşıyan annelerin, bebeklerini erken doğurma olasılıkları altı kat daha fazladır (1).
Doktorların, çoğul gebeliklerde sezaryen doğumu önermesinin veya tercih etmesinin bir çok sebebi vardır. İkiz, üçüz veya dördüz gibi çoğul gebelik durumunda olan annelerin normal doğumu beklemeksizin, 37. hafta gibi daha erken bir dönemde sezaryen ile doğum yapmasının tüm bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından daha avantajlı olduğunu düşündüren çalışmalar vardır.
Adelaide Üniversitesi araştırmacıları, ciddi komplikasyonları önlemek için çoğul gebeliği olan kadınların 37. haftada doğum yapmayı seçmeleri gerektiğini söylüyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve İtalya’daki 235 kadını inceleyen araştırmacılar, erken doğum grubundaki (37 hafta) kadınlardan doğan bebeklerin, standart bakım grubundaki kadınlardan doğan bebeklere (38 hafta veya daha sonra) kıyasla gebelik yaşlarına göre küçük olma olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu bulmuşlardır (2).
Sizin ve bebeklerinizin sağlığı ve doğum başarısı konusunda doğum doktorunuza danışabilirsiniz.
37 haftalık gebelik belirtileri
Gebeliğin 37. haftasında daha önce de yaşamış olabileceğiniz bazı belirtileri yaşama ihtimaliniz vardır. Bazıları:
- Kollarınızda ve bacaklarınızda şişme, ödem
- Mide bulantısı
- Uykusuzluk, uyumada güçlük
- Braxton-Hicks kasılmaları
Braxton-Hicks kasılmalarını ilk kez fark ediyor olabilirsiniz. Ancak muhtemelen daha önce defalarca yaşadınız ve gebeliğin bu son haftalarında onların daha da güçlendiğini hissediyorsunuzdur.
Gebeliğin erken dönemlerinde yaşamış olabileceğiniz Braxton-Hicks kasılmaları muhtemelen vücudunuzda fazla değişiklik oluşturmamıştı. Ancak şimdi, düzensiz aralıklarla gelseler bile, doğum günü yaklaşırken rahminizin ağzını (serviks) inceltiyor olabilirler. Buna servikal efasman denir ve silinme olarak da adlandırılır.
Kasılmalarınız ve ağrılarınız olduğunda bulunduğunu pozisyonu değiştirmeyi, su içmeyi veya dinlenmeyi deneyin. Eğer buna rağmen kasılmalarınızın şiddeti hafiflemiyorsa ve kasılmalarınız giderek daha sık ve daha şiddetli hale geliyorsa gerçek bir doğum eylemi başlıyor olabilir. Bebeğiniz her an doğabilir ve hazırlıklı olmak için gerçek doğum sancısının nasıl başladığını ve nasıl devam ettiğini bilmekte fayda vardır.
Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları
Bilinmesi gerekenler
Gebelik genellikle son adet döneminizin ilk gününden doğumun gerçekleşeceği tarihe kadar yaklaşık 40 hafta (280 gün) sürer.
Geçmişte, 37 ila 42 hafta arasında süren bir gebeliğe term gebelik deniyordu. Ancak, gebelik dönemlerinin tanımları güncellendi. Çünkü araştırmalar, gebeliğin her haftasının bebeğinizin sağlığı için önemli olduğunu gösteriyor. Gebeliğin son birkaç haftasında bebeğinize beyin ve akciğer gelişimi gib pek çok önemli gelişme devam eder.
Miadında ya da term doğum | 38-42 haftalar arasında gerçekleşen doğum. |
---|---|
Early term (erken miadında doğum) | 37. haftanın ilk günü ile 38. haftanın 6. günü arasında gerçekleşen doğum. |
Full term (tam miadında doğum) | 39. haftanın ilk günü ile 40. haftanın 6. günü arasında gerçekleşen doğum. |
Late term (geç miadında doğum) | 41. haftanın ilk günü ile 41. haftanın 6. günü arasında gerçekleşen doğum. |
Post-term | 42 hafta ve sonrasında gerçekleşen doğum. |
Gebeliğin son haftaları olduğundan daha uzun gibi gelebilir. Sabırsızlanmanız ve bebeğinizin birkaç hafta erken dünyaya gelmesini arzulamanız normaldir. Ancak unutmayın kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en güzel şey sabırlı olmaktır.
Sezaryen doğum ile birkaç hafta daha erken doğum talebinde bulunan anneler, bebeğin her geçen gün daha fazla geliştiğini unutmamalıdır. En güzeli, bebeğin 40. gebelik haftasına kadar gelişmesine müsade etmektir.
Gerçek doğum kasılmaları başlayana kadar sağlıklı beslenmeye devam edin, derin nefes egzersizleri uygulayın ve doğum sonrası hazırlıkları planlamaya devam edin.
Bebeğinizin doğum günü bugün veya birkaç hafta içerisinde herhangi bir gün olabilir. Belirsizliğe katlanmak son derece zor olabilir. Doğum belirtilerini ve doğumun nasıl başlayacağını öğrenin ve belirsizliklerden kurtulun.
Doğum çantanızı hazırlayın. Doğumdan sonra bebeğinizin ihtiyaç duyacağı şeyleri hazırlamaya devam edin. Birkaç saat daha uyuyun. Dinlenin. Hayatınız yakında değişecek, bu yüzden sakin geçirdiğiniz her saatin keyfini çıkarmayı unutmayın.
37. haftada doğum olasılığı nedir?
Neredeyse her 4 bebekten 1’i gebeliğin 37 ile 38 haftalarında doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (3).
Bebeklerin doğum haftaları | Doğum oranı % (2017) |
---|---|
34. haftadan önce | 2.76 |
34, 35 ve 36. haftalar | 7.17 |
37 ve 38. hafta | 26.00 |
39 ve 40. hafta | 57.49 |
41 hafta ve sonrası | 6.58 |
Acil durumlar!
Bebeğinizin hareketlerini takip ediyor musunuz? Gününüzün birkaç dakikasını bebeğinizin hareketlerini ve tekmelerini saymak için ayırın.
Bebeğinizin hareketlerini düzenli olarak takip ettikten sonra hareketlerinde azalma fark ederseniz doğum doktorunuza danışabilirsiniz.
Çok nadiren de olsa, anne karnındaki bebeğin hareketlerinin azalması, bir kordon kazası veya acil tıbbi müdahale gerektiren başka bir soruna işaret edebilir.
Soru Cevap
Gebeliğin 37. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 8 ayı geride kalmıştır ve 9. gebelik ayının ortalarındasınız.
37. haftada ortalama bir fetüs 2859 gram ağırlığa sahiptir.
37. haftada ortalama bir fetus 48,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.