Gebeliğin 38. Haftası

Doğum günün yaklaştığını hissediyor olabilirsiniz. 37. gebelik haftasından, 38. haftanın 6. gününe kadar gerçekleşen doğumlar miadında doğumdur anda erken miadında doğum (early term) olarak adlandırılırlar.

38 hafta gebelik

Gebeliğin 38. haftası geldiğinde yaşadığınız her kasılma ve sancı “acaba doğuruyor muyum?” sorularını aklınıza getirebilir. Bebeğiniz eğer bu hafta doğarsa early term olarak kabul edilecek. Bunu ideal doğum tarihinden hemen önceki doğum dönemi olarak düşünebilirsiniz.

Siz

Bebeğiniz pelvisinizin altına doğru hareket ettiği için karın içi alanın üst kısımları biraz daha rahatlar. Deyim yerindeyse rahat bir nefes alırsınız. Önceki haftalara göre özellikle derin nefes almanın daha kolay olduğunu fark edebilirsiniz.

Bununla birlikte, bir bardak su içmek için kalkmak bir angarya gibi gelebilir. Bebeğinizin mesane üzerinde artan basısı daha sık idrara çıkmanıza neden olabilir. Ancak unutmayın hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığı için su içmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 38. haftası ortalama bir fetüs 49.8 cm uzunluğa ve 3083 gram ağırlığa sahiptir.

Yukarıdaki sayıların ortalamalara dayalı genel kurallar olduğunu unutmamak önemlidir. Bebeğiniz doğumda bu ölçümlerden biraz daha büyük veya daha küçük olabilir. Aslında, yenidoğan bir bebek için ortalama sağlıklı değerler şöyledir:

  • 45 cm ile 55 cm arasında bir boya sahip olmak
  • 2500 gram ile 4500 gram arasında bir ağırlığa sahip olmak

Bebeğiniz lanugo adı verilen ince tüyleri 38. haftada da dökmeye devam ediyor. Bu tüyler muhtemelen bebeğin normal doğum tarihine kadar tamamen dökülür. Ancak yinede bebeğinizin omuzlarında ve kollarında bir miktar zayıf lanugo tüyleri kalabilir.

Bebeğinizin gözleri şu an mavi-gri renk tonlarında olabilir. Bebeğiniz mavi-gri göz rengiyle de doğabilir. Ancak bu bebeğinizin sonsuza kadar mavi-gri renkli gözlere sahip olacağı anlamına gelmez.

Bebeğinizin göz rengi, bebeğinizin ürettiği melanin adlı proteinin ne kadar olduğuna bağlı olarak değişecektir. Ancak irisin veya gözün renkli kısmının son (kalıcı) rengine ulaşması bir yılı bulabilir. Diğer bir ifade ile bebeğinizin gözlerinin bir yaşına kadar değişmesi normaldir.

Erken miadında doğum (early term)

37. gebelik haftasından, 38. haftanın 6. gününe kadar gerçekleşen doğumlar miadında doğumdur ve erken miadında doğum (early term) olarak adlandırılırlar.

Bebeğiniz bu haftaya doğmaya neredeyse hazırdır. Ancak gelişimi de devam etmektedir. Bebeğinizin muhtemel doğum tarihine hala 2 hafta var. Ancak daha önce veya daha sonra doğabilir. Size bu konuda en detaylı bilgiyi kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz verebilir.

38 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 38. haftasında yaşayabileceğiniz bazı belirtiler:

Dikkatli yürüyün

Muhtemelen birkaç ay önceki kadar zarif değilsiniz. Büyüyen karnınız vücudunuzun ağırlık merkezini değiştirmekle kalmaz aynı zamanda vücudunuz hormonlarınızın etkisiyle doğum için hazırlanırken bağlarınız ve eklemleriniz gevşer. Örneğin ayakkabı numaranız 1 numara büyüyebilir.

Tüm bu değişiklikle ayaklarınızın üzerinde dengede durmanızı bir miktar zorlaştırabilir. Sonuç olarak, düşme şansınız daha yüksektir. Eğer kendinizi sakarlaşmış hissediyorsanız bunu dinlenmek için bir uyarı ve fırsat olarak görün.

Kanlı akıntı (mukus tıkacı, nişan)

Rahim ağzınızda (servikste) mukustan bir tıkaç vardır. Bu tıkaç bebeğinizi enfeksiyon bulaşma riskinden korur. Ancak bebeğiniz oldukça büyüdü ve bebeğinizin aşağı doğru ilerleyen başı bu tıkacı dışarı itecek.

Böylece yaklaşık olarak gebeliğin 38. haftasında bu mukus yumağını düşürebilirsiniz. Tuvalete gittiğinizde ya da iç çamaşırınızı değiştirirken hafif pembemsi ya da kahverengimsi bir leke görebilirsiniz. Bu lekeye nişan denilmektedir.

Bazı insanlarda, doğumun başlamak üzere olduğu anlamına gelir şeklinde yanlış bir düşünce de vardır. Ancak gerçek şu ki, mukus tıkacınız doğum başlamadan birkaç hafta önce, birkaç gün önce ya da doğumdan hemen önce düşebilir.

Bilinmesi gerekenler

Bu son haftalarda kendinizi ve dengenizi korumak için her zamankinden daha çok dikkat etmelisiniz. İşte bazı öneriler:

  • Rahat ve düz ayakkabılar giyin.
  • Acele etmeyin ve daha yavaş hareket edin.
  • Bir şeylere uzanırken dikkatli olun.
  • Çevrenizin farkında olun. Dengenizi kaybetmenize neden olabilecek durumlardan kaçının.
  • Hamilelik destek kemeri takın.
  • Hamilelik yogası gibi güvenli egzersizler yapın.
  • Gün boyunca küçük öğünler yiyin. Az az ve sık sık beslenin.
  • Baş dönmesini önlemek için bol miktarda sıvı alın, su için.

38. haftada doğum olasılığı nedir?

Neredeyse her 4 bebekten 1’i gebeliğin 37 ile 38 haftalarında doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (1).

Bebeklerin doğum haftalarıDoğum oranı % (2017)
34. haftadan önce2.76
34, 35 ve 36. haftalar7.17
37 ve 38. hafta26.00
39 ve 40. hafta57.49
41 hafta ve sonrası6.58
https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_08-508.pdf

Doğum anının geldiğinin belirtileri

38 haftalık gebelik doğum belirtileri neler? Doğum yaklaşıyor ve gerçek bir doğumun nasıl başladığını merak ediyor olabilirsiniz. Doğuma işaret eden bazı belirtiler:

  • Karnınızda veya belinizde ağrı veya kramplar
  • Kasılma gücü giderek artan kasılmalar
  • Zamanla sıklığı artan (süre olarak birbirine daha yakın hale gelen) kasılmalar
  • Bulunduğunuz pozisyonu değiştirmenize veya dinlenmenize rağmen şiddeti hafiflemeyen kasılmalar
  • Suyunuzun gelmesi: Vajinanızdan net bir sıvı sızıntısı, damlama veya su fışkırması. Amniyotik kesenin yırtılması sonucunda amniyon sıvısı dışarı sızar veya akar.
  • Mukus tıkacının kaybı (kanlı akıntı, nişan): Berrak veya kanlı bir mukus akıntısı veya bu mukusun iç çamaşırınızda oluşturduğu ren değişikliği (nişan). Aslında bu durum doğumdan haftalar önce de gerçekleşebilir. Ancak eğer diğer belirtilerle birlikte yaşıyorsanız doğumun yaklaştığına işaret eder.
  • İshal
  • Bebeğin başının pelvisinize girmesi

Acil durumlar!

Doğuma çok az kaldı ancak aşağıdaki belirtileri yaşarsanız zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanızda fayda vardır:

  • Bebeğinizin hareketlerinde bariz azalma
  • Kollarınızda, bacaklarınızda veya yüzünüzde ani şişme
  • Vajinanızdan sıvı sızıntısı, amniyon suyunun ya da herhangi bir suyun gelmesi
  • Baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı veya bulanık görme
  • Yüksek ateş
  • Vajinal kanama
  • İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı
  • Kusma veya şiddetli mide krampları

Suyunuzun gelmesi doğumun yaklaştığına işaret edebilir. Ancak diğer belirtiler genellikle yaklaşan doğumun belirtileri değildir, bu nedenle bunlar başınıza gelirse doktorunuza başvurmalısınız.

Soru Cevap

38 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 38. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 8 ayı geride kalmıştır ve 9. gebelik ayının sonlarındasınız.

Gebeliğin 38. haftasında bebeğin kilosu ne kadar?

38. haftada ortalama bir fetüs 3083 gram ağırlığa sahiptir.

Gebeliğin 38. haftasında bebeğin boyu ne kadar?

38. haftada ortalama bir fetus 49,8 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir