
Gebeliğin 39. haftasına geldiğinizde neredeyse tüm süreç tamamlandı demektir. Tebrikler! Eğer bu hafta doğum yaparsanız bebeğiniz tam miadında (full-term) doğmuş olacak.
39. gebelik haftasında doğuma tam olarak hazır olmalısınız. Bebeğiniz iki saat sonra ya da 2 hafta sonra doğabilir. Elinizden geldiğince uyuyun, vücudunuzu olabildiğince dinlendirin. Mutlu ve dinlenmiş olmak doğuma hazır olmanın en önemli basamaklarıdır.
İçindekiler
Siz
Bu hafta belki de kafanızı en çok meşgul eden soru gelen bir miktar sıvının gebelik boyunca yaşayabileceğiniz basit bir idrar kaçırması olduğu mu yoksa doğum eyleminin başlayacağının bir habercisi olan suyunuzun gelmesi eylemi mi olduğu olabilir.
Suyunuzun gelmesi, bebeğinizin içinde yüzdüğü amniyon suyunu taşıyan kesenin yırtılması sonucunda amniyon sıvısının az az veya güçlü şekilde vajinanızdan dışarı çıkışıdır.
Büyük olasılıkla iç çamaşırınızın ıslak olduğunu fark edeceksiniz. Az miktardaki sıvı muhtemelen vajinal akıntı veya gebelikte gayet normal bir durum olan basit bir idrar kaçırmasıdır.
Hangi renk? Sarımsı renk idrar kaçırmaya işaret eder. Büyüyen ve baş aşağı olacak şekilde aşağı doğru yer değiştiren kocaman bebeğiniz mesanenize bası yaptığından bir miktar idrar kaçırmanın gebeliğin doğasında olan normal bir durum olduğunu unutmayın.
Üstelik idrar kokusunu hemen tanırsınız. İdrar, idrar gibi kokar. Öte yandan amniyotik sıvının kokusu yoktur veya hafif tatlı bir kokusu vardır.
Berrak veya biraz kremsi bir renk mi görüyorsunuz? Bu renk vajinal akıntıya işaret eder. Vajinal akıntının daha yoğun bir kıvamı vardır. Bu yoğun kıvamlı vajinal akıntıyı da daha önce yaşamış olmalısınız.
Berrak veya soluk renkte mi görünüyor? Hemen kıvamına bakın. Su gibi tamamen sıvı bir kıvamı varsa muhtemelen gelen akıntı “suyunuzun gelmesi” olarak tanımlayabileceğiniz amniyon sıvısının dışarı boşalmaya başlamasıdır.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 39. haftasında ortalama bir fetüs 50.7 cm uzunluğa ve 3288 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 39. haftası bebeğinizi karpuz büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Gebeliğin 39. haftasına gelen bebekler full-term kabul edilir. Full-term kavramı bebeğin tam olarak miadında olduğunu ifade eder. Yani bu bebekler anne karnında yeterli gelişimi tamamlamış ve doğuma hazırdır.
Ancak bebeğiniz karnınızda kaldığı her gün akciğerlerini ve beyinlerini geliştirmeye devam ediyorlar.
Yenidoğan bebekler farklı boylarda ve farklı kilolarda olabiliyor. Bir bebeğin 2500 gram ile 4500 gram arasında ağırlığa ve 45 cm ile 55 cm uzunluğa sahip olması normaldir.
Elbette bebeklerin normal yolla doğacağı günü ve saati kesin olarak belirlemek şu an mümkün değil. Bebeğiniz siz bu yazıyı okumayı tamamlayamadan doğabileceği gibi bir ya da iki hafta sonra da doğabilir. İyi haber, gelişimini sağlamak için ihtiyacı olduğu kadar süredir karnınız içinde olduğudur.
39 haftalık gebelik belirtileri
Büyümeye devam eden bebeğiniz aynı zamanda muhtemelen baş aşağı pozisyonda ve başı daha aşağı konuma doğru ilerliyor. Bu ilerleme mesane üzerindeki basıyı arttırıyor. Sık idrara çıkma ve öksürme, hapşırma gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda bir miktar idrar kaçırmanız gebeliğin doğasında olan normal bir durum.
İdrar kaçırma ile suyunuzun gelmesi arasındaki farkı kokusundan ve kıvamından anlayabileceğinizi yukarıda anlatmıştık.
Gebeliğin 39. haftasında yaşayabileceğiniz bazı belirtiler:
- Mide ekşimesi ve reflü
- Sırt ağrıları
- Braxton Hicks kasılmaları
- Kasık ağrısı
- Uykusuzluk
- Yorgunluk
- İştah kaybı
Bilinmesi gerekenler
Suyunuzun gelmesi, kanlı akıntı (nişan), sıklığı giderek artan kasılmalar ve şiddeti giderek artan kasılmalar gerçek doğumun başladığının belirtileridir. Gerçek bir doğum sancısının nasıl başladığını ve diğer sancı ve kasılmalardan farklarını öğrenin.
Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları
Önünüzde 7/24 asılı duran ağır bir plates topu var gibi hayatı yaşamak, giderek artan yorgunluk ve paytak paytak yürümek yorucu geliyor olabilir. Gebeliğin tüm bu zorlukları bir yana, yakında bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Kocaman karnınızla resimler çektirmek, karnınızdaki bebeğinizle sohbet etmek ve onun teklemlerini saymak için son günlerinizi yaşıyor olabilirsiniz. Gerçekten hamile olmanın tadını çıkarmayı göz ardı etmeyin.
Vitamin kullanmaya devam ediyor musunuz? Emzirme döneminde de bol miktarda vitamin ve minerale ihtiyacınız olacak. Doğum doktorunuz vitamin kullanmaya devam etmenizi önerebilir.
Bol bol uyuyun
Kocaman karnınız, sık idrara çıkma ihtiyacınız ve artan ağrılar nedeniyle bütün gece deliksiz uyumak biraz zor gelebilir. Gündüzleri fırsat buldukça uyuyarak uyku ihtiyacınızı karşılayın. Uyuduğunuz yerin rahat ve karanlık olması daha kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur.
Evinizdeki her yastık size aittir. Rahat hissetmek için ihtiyacınız olan tüm yastıkları kullanmaktan çekinmeyin. Sırtınızı, bacaklarınızı ve ayaklarınızı destekleyin. Nefes almayı kolaylaştırıyorsa eğimli bir yerde uyumayı deneyin.
Küçük öğünlerle beslenin
Gebeliğin son 3 ayında (üçüncü trimester) bebeğiniz daha hızlı bir büyüme gösterdi ve karnınız da daha hızlı büyüdü. Karnınızın içinde rahminiz büyüdükçe içerde midenize olan bası da arttı. Midenizi fazla fazla yemekle doldurmak mide ekşimesi ve reflü şikayetlerinizi arttırabilir. Bu nedenle büyük öğünlerle beslenmek yerine az az ama sık sık beslenmeyi deneyin. Gerekirse gün boyu küçük atıştırmalıklar alın. Baharatı azaltın ve lif içeriği yüksek sağlıklı besinlere öncelik verin.
Su için
Sık idrara çıkmanın zorluğunu anlıyoruz. Ancak gebelik başlamadan öncesine göre kan hacminiz neredeyse %40 arttı. Daha fazla sıvıya ihtiyacınız var. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için sıvı almaya ve bol bol su içmeye özen gösterin.
Yavaş ve dikkatli hareket edin
Evet, 90 yaşında değilsiniz. Ancak bedeniniz kaca bir bebeği taşıyor. Kalbiniz her zamankinden çok daha fazla kanı pompalamayla mücadele ediyor. Ani hareket ettiğinizde kalbiniz ani kan pompalama hızını arttıramayabilir, çünkü zaten çok çalışıyor. Yavaş yavaş ayağa kalkarak ve pozisyon değişikliklerini yavaş yavaş yaparak kalbinize yardımcı olabilirsiniz.
Dinlenin
Şimdi dinlenmenin tam zamanı. Doğum çantanızı ve bebek yaşam alanını zaten hazırladınız. Doğum anının gelmesini beklerken yeteri kadar uyuduktan sonra en sevdiğiniz dizileri izleyebilir, meditasyon veya ibadet yapabilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Sizi en çok mutlu edecek şeyler için zaman ayırın.
Doğumun başladığını nasıl anlayabilirim?
Gebeliğin 39. haftasında doğum her an başlayabilir. Gerçek bir doğumun başladığına işaret eden belirtilerin üzerinden bir kez daha geçelim mi?
- İshal; bazı kadınlar doğumdan önce ishal olurlar
- Rahim ağzını kapatan mukus tıkacının kaybı
- Suyunuzun gelmesi
- Silinme (servikal efasman); rahim ağzının silinmesi böylece bebeğin dışarı çıkışı için rahim ağzının açılması
Tüm bunlar önemli doğum belirtileridir. Ancak suyunuzun gelmesi dışındakileri yaşadıktan sonra hala bir veya iki hafta doğum başlamayabilir.
Suyunuzun gelmesi ise doğumun kısa süre içerisinde gerçekleşeceğine somut olarak işaret eder ve hızlıca doğum hastanenize gitmeniz gerektiği anlamına gelir.
Doğumun en bariz belirtisi ise gerçek doğum kasılmalarıdır. Braxton-Hicks kasılmalarının aksine gerçek doğum kasılmaları düzenli kasılmalardır. Gerçek doğum kasılmaları, bebeğin dışarı çıkışı gibi bir amaca hizmet ederler. Doğal olarak bebek doğana kadar inatçı şekilde güçlenerek devam ederler.
Gerçek erken doğum kasılmaları ile Braxton-Hicks kasılmaları arasındaki farka hakim misiniz?
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Ağrıları)
Braxton Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları), bulunduğunuz pozisyonu değiştirdiğinizde hafifleyebilir. Düzensiz kasılmalardır. Kasılmayı karnınızda hissedersiniz ancak sancı diyebileceğiniz şekilde güçlü ve ağrılı değildirler. Yalancı kasılmalar düzensizdir. Sıklıkları arasında bir düzen de yoktur.
Braxton-Hicks kasılmaları dinlendiğinizde ve yeterli sıvıyı içtiğinizde azalır. Kasılmalarınızın gerçek olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri bir bardak su içmek ve uzanmaktır. Kasılmalarınız hafiflerse muhtemelen gerçek doğum kasılmaları değildir.
Son olarak, eğer özel bir sağlık durumunuz yoksa gebeliğin 40. ve 41. haftalarında hala doğurmamış olmanız normaldir. Bazı bebekler 42. haftaya yakın doğarlar. Yani bu hafta erken doğum belirtilerinden hiçbirini yaşamama ihtimaliniz de vardır.
39. haftada doğum olasılığı nedir?
Normal doğum kaçıncı haftada yapılır? Neredeyse her 2 bebekten 1’i gebeliğin 39 ile 40 haftalarında doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (1).
Bebeklerin doğum haftaları | Doğum oranı % (2017) |
---|---|
34. haftadan önce | 2.76 |
34, 35 ve 36. haftalar | 7.17 |
37 ve 38. hafta | 26.00 |
39 ve 40. hafta | 57.49 |
41 hafta ve sonrası | 6.58 |
Acil durumlar!
Bebeğinizin hareketlerini saymaya devam edin. Bebeğiniz büyüdükçe hareketleri değişir ve daha az sayıda hareket edebilir. Bu normaldir. Ancak bebeğiniz hareket etmeyi asla bırakmamalıdır. Hiç hareket etmemesi ya çok zayıf hareket etmesi doğum doktorunuza danışmanız gereken anormal bir durumdur.
Soru Cevap
Gebeliğin 39. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 9. ayı bitecek. Bu haftanın son 4 günü hamileliğin 9. ayının son 4 gününü oluşturur. Son 3 günü ise artık 9. ay tamamlanmıştır.
39. haftada ortalama bir fetüs 3288 gram ağırlığa sahiptir.
39. haftada ortalama bir fetus 50,7 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
YORUM YAP