Gebeliğin 40. Haftası

Gebeliğin 40. haftası muhtemelen son haftanızdır. Bebeğiniz 40. gebelik haftasının 6. gününe kadar tam miadındadır (full-term). Ancak doğum birkaç gün daha sonra da olabilir. Ne zaman doğacağından emin olmak imkansız ve bu durum doğum gününü daha heyecanlı hale getiriyor.

40 hafta gebelik

Gebeliğin 40. haftasına geldiğinizde aklınızdaki en büyük sorular doğum eyleminin ne zaman ve nasıl başlayacağı olabilir. Suyunuzun gelmesi ve gerçek doğum kasılmaları doğumun başlayacağının en güvenilir belirtileridir.

Siz

Gebeliği neredeyse tamamladınız ve gebeliğin başladığı ilk günden bu yana 12 ila 16 kilogram ağırlık artışı yaşamanız normaldir. Gebelik süresince yaşayacağınız ağırlık artışı gebelikten önce ne kadar zayıf/şişman olduğunuza göre değişiklik gösterebilir.

Plasentanızdan, bebeğinizin hayatının ilk altı ayında enfeksiyonlarla savaşması için ihtiyaç duyacağı antikorları sağlamaya devam ediyorsunuz. Üstelik emzirdiğinizde bebeğinize ihtiyaç duyacağı daha fazla antikorları vereceksiniz.

Son haftalarda memelerinizden sıvı süt sızdığını farketmiş olabilirsiniz. Bu sıvı, süt öncüsü olan ve içerisinde bolca antikor bulunan kolostrumdur. Doğumdan sonraki birkaç gün, bebeğinizi bu çok değerli sütle besleyeceksiniz.

Dokuz aylık gebesiniz. Bebeğiniz oldukça büyüyüp gelişti. Büyüyen bebeğiniz karnınızın içerisinde hareket edecek alan bulmakta zorlandığı gibi siz de karnınızda kocam bir rahim ile hareket etmekte zorlanıyor olabilirsiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 40. haftası ortalama bir fetüs 51.2 cm uzunluğa ve 3462 gram ağırlığa sahiptir.

Elbette bu değerler ortalama verilere dayanır. Bebeğiniz doğduğunda 45 ile 55 cm arasında bir uzunluğa ve 2500 gram ile 4500 gram arasında bir ağırlığa sahip olması normal bir durumdur.

Önceki haftalarda kıpır kıpır olan bebeğinizin doğum yaklaştıkça hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. Eğer endişeleriniz varsa biraz uzanın ve bebeğinizin hareketlerini sayın. Bir saatte 6 ila 10 kez hareket etmeleri normaldir. Eğer daha az hareket ediyorlarsa doğum doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz.

Umarız ki bebeğiniz ideal doğum pozisyonundadır. Bu pozisyonda bebeğinizin başı aşağıda ve rahim ağzına yakın dışarıya çıkmaya hazır haldedir ve poposuyla ayakları yukarıya doğrudur. Doktorunuz size ufaklığınızın makat geliş olduğunu söylerse bunun anlamı doğum kanalında dışarı doğru çıkmak için hazırda bekleyen organlarının başları değil ayakları veya popoları olduğu anlamına gelir.

Doktorunuz bebeğinizi ideal pozisyona döndürmek için karnınıza baskı ve manevra uygulayabilir. Bu manevra başarılı olmazsa dehşete kapılmayın. Bebeğinizin hala kendi kendilerine ideal pozisyona dönüş yapmaları için yeterli zamanı vardır. Yine de bebeğinizin ve sizin tüm sağlık koşullarınızı göz önünde bulundurarak, doğum doktorunuz sezaryen ile doğum önerisinde bulunabilir.

40 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 40. haftasında yaşayabileceğiniz belirtiler genellikle son haftalarda yaşadıklarınıza benzerdir. Bazıları:

Gebeliğin 40. haftasında doğum belirtilerinin farkında olmak önemlidir. Daha önemlisi ise her an başlamak üzere olan doğum eylemini ve be doğum belirtilerini tanımaktır.

Doğum belirtileri

Doğum gerçekten çok yakında. 40 haftalık gebelik doğum belirtileri:

  • Karnınızda veya belinizde şiddetli ağrı veya kramplar.
  • Kasılma gücü giderek artan kasılmalar. Bu kasılmalar dinlendiğinizde veya pozisyon değiştirdiğinizde hafiflemezler.
  • Zamanla sıklığı artan (süre olarak birbirine daha yakın hale gelen) kasılmalar.
  • Bulunduğunuz pozisyonu değiştirmenize, su içmenize veya dinlenmenize rağmen şiddeti hafiflemeyen kasılmalar
  • Suyunuzun gelmesi: Vajinanızdan net bir sıvı sızıntısı, sıvı damlaması veya su fışkırması şeklinde olabilir. Amniyotik kesenin yırtılması sonucunda amniyon sıvısı dışarı sızar veya akar. Bunu muhtemelen iç çamaşırınızda berrak soluk renkte ve kıvamı su gibi akışkan bir halde fark edebilirsiniz. Suyunuz geldiğinde doğumun başlayacağından emin olabilirsiniz.
  • Mukus tıkacının kaybı (kanlı akıntı, nişan): Berrak veya kanlı bir mukus akıntısı veya bu mukusun iç çamaşırınızda oluşturduğu ren değişikliğidir (nişan). Aslında bu durum doğumdan haftalar önce de gerçekleşebilir. Ancak eğer diğer doğum belirtileriyle birlikte yaşıyorsanız doğumun yaklaştığını netleştirir.
  • İshal
  • Bebeğin başının pelvisinize girmesi: Bunu leğen kemiği ve kasıklarınızın çevresinde hissedersiniz. Bebeğiniz başını rahminizden dışarı çıkarmaya çalıştığında kendini ağrı ile belli eder.

Kanlı akıntı (mukus tıkacı, nişan)

Rahim ağzınızda mukustan bir tıkaç vardır. Enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin doğum kanalının içeriye doğru geçmesini önleyen koruyucu bir bariyer görevi görür.

Bu tıkaç rahminizin ağzını (serviks) kapatarak bebeğinizi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur. Ancak bebeğiniz büyüdükçe rahim ağzı genişler. Rahim ağzı genişlediğinde bu mukus tıkaç parçalar halinde veya tek büyük bir parça olarak aşağı düşebilir.

Tuvalete gittiğinizde ya da iç çamaşırınızı değiştirirken hafif pembemsi ya da kahverengimsi bir leke görebilirsiniz. Bu lekeye nişan denilmektedir.

Doğumun yaklaştığı anlamına gelir. Ancak mukus tıkacınız doğum başlamadan birkaç hafta önce, birkaç gün önce ya da doğumdan hemen önce düşebilir.

Suyunuzun gelmesi

Karnınızın içerisinde büyük bir bebeğin dışarı rahat rahat çıkması için önce ağırlıklardan kurtulduğunu düşünebilirsiniz. Doğum başlamadan önce suyunuz gelir. Amniyon sıvısı boşalır. Böylece daha rahat bir doğum mümkün hale gelir.

İshal

Suyunuzun gelmesine benzer bir mantıkta, bazı kadınlarda doğumdan hemen önce ishal görülür. Vücudunuz işi gerçekten biliyor. İshal ile bağırsaklar boşaltıldığında karın içinde doğum öncesi daha rahat bir çalışma alanı kalıyor.

Gerçek doğum kasılmaları

Yalancı doğum kasılmalarını daha önce defalarca tecrübe ettiniz. Onlar düzensiz ve zayıf kasılmalardı. Gerçek doğum kasılmalarını ilk yaşadığınızı düşündüğünüzde alelacele hastaneye koşturmanıza gerek yok.

Öncelikle kasılmalarınızı takip edin. Kasılmalarınızın sıklığı ve şiddetini takip edin. Gerçek doğum kasılmaları dinlendiğinizde, su içtiğinizde ya da pozisyonunuzu değiştirdiğinizde hafiflemezler. Git gide daha sık aralıklarla gelirler. Örneğin önce 7 dakika arayla gelen kasılmalar daha sonra beşer dakika arayla, sonra üçer ve ikişer dakika arayla gelebilir.

Gerçek doğum kasılmaları ile yalancı doğum ağrıları arasındaki fark aşağıdaki tablodaki gibidir.

Doğum belirtileriBraxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları)Gerçek doğum kasılmaları
Kasılmaların sıklığıDüzensizdir. Zaman zaman gelir gider.Kasılmaların sıklığı giderek artar. Örneğin önce beşer dakika arayla, sonra üçer sonra ikişer dakika arayla yaşanır.
Kasılmaların gücü ve şiddetiDüzensizdir.Kasılmaların şiddeti ve kasılma gücü giderek artar.
Kasılmaların süresiGenellikle 30 saniye ile 1 dakika arasında sürer. Genellikle 2 dakikadan uzun sürmez30 ila 70 saniye sürer.
Susuzluk ile ilişkili mi?Yeterli sıvı alınmadığında kasılma ihtimali artar
Yer değiştirme ve pozisyon ile ilişkili mi?Pozisyon veya yer değiştirdiğinizde bu kasılmalar hafifleyebilir.
Ne zaman?Genellikle son 3 aylık gebelik döneminde görülür. Bazı gebeler daha erken de kasılma yaşayabilir.Genellikle 37. gebelik haftasından sonra yaşanır. daha erken yaşanması durumunda erken doğum gerçekleşir.
Nasıl hissedilir?Genellikle kasların sıktığını hissedersiniz ancak ağrı pek görülmez.Daha yoğun ve ağrılı kramp benzeri hissedilir.
Doğum belirtileri

Bilinmesi gerekenler

Bebeğiniz bu hafta her an doğabilir veya doğum bir veya iki hafta sonra da gerçekleşebilir. Bebeğinizin ne zaman doğacağını bilemezsiniz, elbette eğer sezaryen ile doğum yapılmayacaksa.

Gebeliğin 40. haftasında bebeğiniz tam miadındadır buna full-term denir. Son adet tarihine göre bebeğin ne zaman doğacağı tahmin edilir. Eğer beklenen tarihte doğum gerçekleşmezse endişe etmeyin, yalnız değilsiniz.

Her 100 kadından yaklaşık 60’ı, tahmin edilen tarihte veya daha önce doğum yapmaktadır. 100 kadından diğer 35’inde ise doğum tahmin edilen tarihten 2 hafta sonrasında gerçekleşir. Ancak 100 kadından 5’inde daha da geç bir dönemde doğum yapar (1).

Unutmayın bebeğinizin ne zaman doğacağına o karar verecek, tabi sezaryen ile doğum gerçekleştirilmeyecekse.

Gebeliğin 40. haftasında neler yapabilirsiniz?

  • Yürüyüşe çıkın. İşleri ilerletmek mi istiyorsunuz? Küçük bir gezinti, vücudunuzun ve bebeğinizin doğum sürecini başlatmak için ihtiyaç duyduğu tetikleyici olabilir. Hareket etmeniz, bebeği daha aşağıya indirebilir ve rahim ağzında daha fazla genişleme ve silinmeye yardımcı olabilir.
  • Seks yapın. Eğer doktorunuz seks yapmanızı önerirse ve kendinizde bu motivasyonu görüyorsanız, eşinizle biraz samimi zaman geçirebilirsiniz. Seksin işleri hızlandırabileceğine dair kesin bir kanıt olmasa da, doktorunuz izin veriyorsa denemekten zarar gelmez.
  • Rahatlamaya çalışın. Doğum gününe bir an önce gelmek istemeniz normaldir, ancak sizin ve bebeğinizin sağlıklı ve güvende kalması daha önemlidir. Kendinize dinlenmek, rahatlamak ve kaliteli uyku için zaman verin.

40. haftada doğum olasılığı nedir?

Neredeyse her 2 bebekten 1’i gebeliğin 39 ile 40 haftalarında doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (2).

Bebeklerin doğum haftalarıDoğum oranı % (2017)
34. haftadan önce2.76
34, 35 ve 36. haftalar7.17
37 ve 38. hafta26.00
39 ve 40. hafta57.49
41 hafta ve sonrası6.58
https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_08-508.pdf

Acil durumlar!

Tam miadında yani full-term olan bebeğinizin bu günden sonra hayatta kalma şansı son derece yüksektir. Her ihtimale karşı hem kendi sağlığınızın hem de bebeğinizin sağlığına karşı uyanık olun. Bebeğinizin hareketlerinde azalma hissederseniz doğu. doktorunuza danışın.

gibi belirtiler yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın ve tıbbi destek isteyin.

Soru Cevap

40 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 40. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 9 ayı geride kalmıştır.

Gebeliğin 40. haftasında bebeğin kilosu ne kadar?

40. haftada ortalama bir fetüs 3462 gram ağırlığa sahiptir.

Gebeliğin 40. haftasında bebeğin boyu ne kadar?

40. haftada ortalama bir fetus 51,2 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir