Gebeliğin 41. Haftası

Bebeklerin yaklaşık %6 ila %7'si gebeliğin 40. haftası bitmesine rağmen hala doğmamış oluyor. Diğer bir ifade ile yaklaşık 15 bebekten biri gebeliğin 41. haftasında veya daha sonra doğuyor. Peki bebek 41. haftada doğarsa neler değişir?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
41 hafta gebelik

Gebeliğin 41. haftası gelip çattığında kendinizi biraz endişeye kapılmış hissedebilirsiniz.

Bebeklerin doğacağı tarih son adet döneminin ilk gününden itibaren doğumun gerçekleşeceği tarihe kadar 40 hafta (280 gün) sürmesi beklenir. Ancak unutmayın gebeliklerin çok az bir kısmı hesaplanan tarihte dünyaya gelir.

Gebeliğin 41. haftasının ilk günü ile 41. haftanın 6. günü arasında gerçekleşen doğum, geç miadında doğumdur buna late-term denir. Bebeğin ne zaman doğacağı son adet tarihine göre tahmin edilir. Eğer tahmin edilen tarihte doğum gerçekleşmezse endişe etmeyin, yalnız değilsiniz.

Her 100 kadından yaklaşık 60’ı, tahmin edilen tarihte veya daha önce doğum yapmaktadır. 100 kadından diğer 35’inde ise doğum tahmin edilen tarihten 2 hafta sonrasında gerçekleşir. Ancak 100 kadından 5’inde daha da geç bir dönemde doğum yapar (1).

Unutmayın bebeğinizin ne zaman doğacağına o karar verecek, tabi sezaryen ile doğum gerçekleştirilmeyecekse.

Bebek geç doğduğunda neler değişir?

Bebeğiniz rahminizde daha uzun süre kaldığında, daha az süre rahimde kalan bebeklere göre aşağıdakiler dahil olmak üzere bazı farklılıklara sahip olabilirler:

  • Bebeğinizin cildini koruyan Verniks Kazeoza haftalar önce kaybolduğu için bebeğinizin cildi daha kuru, çatlamış, soyulmuş veya kırışmış olabilir.
  • Bebeğinizin saçları ve tırnakları daha uzun olabilir.
  • Lanugo tüyleri (cildi kaplayan zayıf ince tüyler) uzun süre önce dökülmeye başladığı için doğduğunda hiç tüy kalmamış olabilir.
  • Bebeğiniz daha uyanık ve daha hareketli olabilir. İçerde uzun süre kalmak canını sıktığı için zannediyor olabilirsiniz elbette ama daha uzun süredir gelişiyor ve muhtemelen daha akıllı.

Bebeğin daha uzun süre rahminizde kalması, onu besleyen plasentanızın yeteri kadar iyi çalışmadığı ve amniyotik sıvı seviyelerinin düştüğü anlamına da gelebilir. Doktorunuz sadece sizin ve bebeğinizin değil aynı zamanda rahim ve plasentanızın sağlığını daha yakından takip etmek isteyebilir.

Doktorunuz muhtemelen doğum indüksiyonunu önerecektir. Kesin olan bir şey varsa o da tatlı küçük bebeğiniz her an doğabilecek olmasıdır.

Doğumun başladığını nasıl anlayabilirim?

Gerçek bir doğumun başladığına işaret eden bazı doğum belirtileri:

Gebeliğin 41. haftası doğum belirtilerini zaten öğrenmiş olmanız gereken haftadır.

41. haftada doğum olasılığı nedir?

Normal doğum kaçıncı haftada yapılır? CDC verilerine göre her 100 bebekten 6 ila 7’si gebeliğin 41. haftasında veya daha sonra doğmaktadır. Gebeliğin 41. haftasındaysanız ve hala doğum yapmadıysanız sezaryen ve normal doğum seçenekleri hakkında doğum doktorunuza danışabilirsiniz.

CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir (2).

Bebeklerin doğum haftalarıDoğum oranı % (2017)
34. haftadan önce2.76
34, 35 ve 36. haftalar7.17
37 ve 38. hafta26.00
39 ve 40. hafta57.49
41 hafta ve sonrası6.58
https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_08-508.pdf

Özellikle gebeliğin 42. haftası ve daha sonrası doğumun gerçekleşmesi hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve komplikasyonlara neden olabilir.

Soru Cevap

41 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 41. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 9 ayı geride kalmıştır.

Gebeliğin 41. haftası fetus ağırlığı ne kadar?

41. haftada ortalama bir fetüs 3597 gram ağırlığa sahiptir.

Gebeliğin 41. haftası fetus boyu ne kadar?

41. haftada ortalama bir fetus 51,7 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.