Gebeliğin 5. Haftası

Gebeliğin 5. haftasında mide bulantısı, karın ağrısı, abdominal kramplar, baş dönmesi, yorgunluk, sık idrara çıkma, vajinal akıntı ve memelerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Kan testinde beta-hCG değerinin 18 ile 7.340 arasında olması beklenir.

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
5 hafta gebelik

Gebeliğin 5. haftası bebeğiniz henüz bir susam tohumu büyüklüğünde bile değildir. “O” hala çok küçük ve sadece 2 milimetre büyüklüğünde. Yine de organ gelişimleri ilk kez bu haftada başlayacak.

Bebeğinizin kalbi 5. haftada atmaya başlayabilir, ancak ultrasonla bir veya iki hafta daha tespit edilemeyebilir.

Siz

Birçok insan gebeliğin 5. haftasına gelindiğinde artık gebeliğin başladığını öğrenmiş olur. Bu hafta gelene kadar regl olmanız gerekirken regl olmadınız. Üstelik yapılan gebelik testleri 5. hafta gelene kadar net şekilde pozitif çıkar.

Gebelik hormonlarının seviyesi hızla artmaktadır. Birkaç ay daha gebe gibi görünmeyeceksiniz. Ancak bazı erken gebelik belirtileri hissedebilirsiniz.

Gebeliğin 5. haftasında hem fiziksel hem de duygusal olarak yeni şeyler hissetmeye başlayabilirsiniz.

  • Yorgunluk
  • Karıncalanma hissi, ağrı ve büyüme gibi meme değişiklikleri
  • Sabah bulantısı, bulantı ve kusma

gibi PMS (Premenstrüel sendrom) benzeri erken gebelik belirtileriniz olabilir.

Gebeliğin başındasınız ve pek çok duygu, his ve endişeye sahip olabilirsiniz. Yine de endişelenmeyin. Hafta hafta gebelik rehberimizde ihtiyacınız olan tüm bilgilere cevap vermeye çalışacağız.

5. haftada karnınız biraz büyüyebilir, çok az! Bu da biraz kilo alımına katkıda bulunabilir. Ancak genel olarak gebeliğin bu kadar erken döneminde kilo almayı beklememelisiniz.

Bebeğiniz

  • Beşinci gebelik haftası, embriyonik dönemin başlangıcına işaret eder. Embriyonik dönem, bebeğin kalp, beyin ve omurilik gibi vücut sistemlerinin ve yapılarının oluşmaya başladığı zamandır.
  • Bebeğinizin kalbi şu anda sabit bir hızda atıyor, ancak bir veya iki hafta daha ultrasonla tespit edilemeyebilir. Ayrıca, plasenta da gelişmeye başlıyor.
  • Bebeğiniz henüz bebek gibi görünmeyecek kadar küçük. O, hızla büyüyen bir embriyo. Ama yine de çok küçük, yaklaşık bir kalem ucu veya susam tanesi büyüklüğünde. Bu süre zarfında sadece 2–3 milimetre büyüklüğünde.

İkiz bebek gelişimi

İkiz bebeklere gebeyseniz, 5. haftada erken bir ultrasonla ikiz bebek taşıdığınızı tespit edebilirsiniz.

Bebekleriniz bu haftada milimetre cinsinden ölçülür. Ancak hafta ilerledikçe, iki gebelik kesesi ve hatta birkaç küçük cenin kutup görebilirsiniz.

Bazen, bu erken aşamada iki gebelik kesesi tespit edilir, ancak daha sonraki bir ultrasonda yalnızca bir bebek görülür. Buna kaybolan ikiz sendromu denir. Genellikle kaybedilen bebeğin hiç bir nedeni yoktur. Kramplarınız ve kanamanız olabilir veya hiç bir belirtiniz olmayabilir.

5 haftalık gebelik belirtileri

Her gebe ayrı ve özeldir. Her gebe tamamen farklı gebelik belirtilerine sahip olabilir. Aynı belirtiyi yaşamadan iki farklı gebe bebek sahibi olabilir. Aynı şekilde, ilk gebeliğinde ciddi mide bulantısı ve kusma şikayetleri olan bir gebe ikinci gebeliğinde bulantı yaşamamış olabilir.

Yaşadığınız erken gebelik belirtilerinin nedeni, insan koryonik gonadotropin (hCG) ve progesteron hormon seviyelerinin hızla yükselmesidir. Peki, gebeliğin 5. haftasında annedeki değişiklikler neler?

Gebeliğin 5. haftası belirtileri:

  • Sabah bulantısı, bulantı ve kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Koku hassasiyeti
  • Abdominal kramplar
  • Baş dönmesi
  • Lekelenme, hafif vajinal kanama
  • Artan vajinal akıntı
  • Yorgunluk
  • Meme değişiklikleri: Karıncalanma hissi, ağrı, büyüme
  • Yemek isteği veya tiksintileri
  • Kabızlık
  • Ruh halinde değişiklik/dalgalanma

Sabah bulantısı, bulantı ve kusma

Bulantı ve kusma hissi günün herhangi bir saatinde olabilir. Bu bulantı hissi tipik olarak gebeliğin 6. haftasında başlar ancak bazı gebelerde daha erken haftalarda da bulantı hissi görülebilir.

Gün içerisinde 2 veya 3 büyük öğün yemek yerine az az ve sık sık beslenmek bulantı ve kusma hissini azaltmanıza yardımcı olur.

Ancak, bulantı ve kusma şikayetleriniz aşırı şiddetliyse ve hiçbir şey yiyemiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Sık idrara çıkma

Rahminiz genişledikçe mesanenize baskı yapabilir. Bu muhtemelen daha sık idrara çıkmanıza neden olacaktır.

Gebelikte vücudunuzun sıvı ihtiyacı artar. Susuz kalmamak için bol su içirin. Her gün yaklaşık + 300 mL (bir buçuk su bardağı) fazla su için.

Abdominal kramplar

Abdominal (karın) bölgesinde hafif kramplar ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Döllenmiş yumurtanın rahme implantasyonu veya rahmin gerilmesi kramplara neden olabilir.

Öksürmek, hapşırmak veya pozisyon değiştirmek bu krampları daha belirgin hale getirebilir.

Hafif kramplara müdahale etmenize gerek yokken ciddi, şiddetli ve geçmek bilmeyen kramplar için doktorunuza danışın.

Baş dönmesi

Gebelik sırasında kan basıncınız normalden daha düşük olma eğilimindedir. Bu baş dönmesine ve hatta bayılmaya neden olabilir.

Gebeliğin 5. haftası sersemlik veya baş dönmesi hissediyorsanız; eğer ayaktaysanız oturun ve eğer araç kullanıyorsanız arabanızı kenara çekin.

Lekelenme, hafif vajinal kanama

Gebeliğin 5. haftası hafif bir vajinal kanama yaşayabilirsiniz.

Regl olmanız gerekirken regl olmadığınız dönemdeki hafif vajinal kanama genellikle sperm ile döllenmiş kadın yumurtasının rahime ilerledikten sonra rahmin yüzeyine tutunması yani implantasyon sırasında görülür.

Lekelenme veya vajinal kanama birçok faktörden kaynaklanabilirken, gebeliğinizin herhangi bir anında herhangi bir lekelenme veya kanama fark ederseniz daima doktorunuza bildirin.

Yorgunluk

Progesteron hormon seviyeniz arttıkça, kendinizi daha uykulu ve daha enerjisiz hissedebilirsiniz.

Gebelik boyunca yorgunluk, en çok ilk üç aylık dönemde görülür, ancak bazı gebeler gebelikleri boyunca yorgun hissederler.

Meme değişiklikleri

Hormon düzeyleriniz değiştikçe, memeleriniz, daha hassas, ağrılı, şişmiş veya daha dolgun olabilirler. Memelerdeki bu değişimler gebeliğin erken belirtilerinden biridir ve gebelik süresince hemen her hafta ortaya çıkabilir.

Yemek isteği veya tiksintileri

Değişen hormon seviyeleriniz iştahınızda değişiklikelere neden olabilir. Kendinizi, sevdiğiniz gıdalardan uzak dururken bulabilirsiniz veya yaygın olarak yemediğiniz yiyecekleri arzulamaya başlayabilirsiniz. Gebeliğinizin erken dönemlerinde yiyecek istekleri ve isteksizlikleri yaşamaya başlayabilirsiniz.

Kabızlık

Gebeliğin başlangıcında yaşanan hormonal değişiklikler sindirim sisteminizin ve özellikle bağırsaklarınızın yavaşlamasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak kabızlık (konstipasyon) gelişebilir. Kabızlıkta, şişkinlik gelişmesine neden olabilir.

Gebeliğin herhangi bir döneminde kabızlık yaşayabilirsiniz. Gebelik boyunca kabızlıktan korunmak için gebelerin

önerilir.

Artan vajinal akıntı

Gebelik sırasında vajinal akıntı olabilir. İnce, beyaz, sütümsü ve hafif kokulu olmalıdır.

Vajinal akıntınızın;

  • rengi yeşil veya sarımsı ise,
  • şiddetli bir kokusu varsa,
  • akıntıya kızarıklık veya kaşıntı eşlik ediyorsa

mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bu belirtiler vajinal enfeksiyonlara işaret etmektedir. Gebelikte vajinal enfeksiyonlar bebek sağlığını riske atmayacak şekilde tedavi edilmelidir.

Ruh halinde değişiklik/dalgalanma

Gebelik duygusallığa neden olabilir. Bu duygusallığın nedeni sadece yeni bir bebeğe sahip olmaktan kaynaklanmaz aynı zamanda hormonal değişiklikler de ruh halinde dalgalanmalara neden olabilir.

Günden güne sevinç, üzüntü, endişe, korku ve bitkinlik gibi çeşitli duygular hissetmek normaldir. Bu duygular aşırı ise veya birkaç günden uzun sürüyorsa doktorunuza danışın.

Düşük yapmaya işaret eden belirtiler

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji’ne (ACOG) göre, gebeliklerin yaklaşık yüzde 10’u düşükle sonuçlanıyor (1).

Düşük belirtileri:

  • Vajinal kanama: Lekelenmeden daha ağır olma eğilimindedir ve pıhtı içerebilir. En yaygın düşük belirtisidir.
  • Abdominal veya pelvik kramplar
  • Sırt ağrısı

Gebelik sırasında herhangi bir kanama yaşarsanız mutlaka doktorunuza belirtin.

Ektopik veya “tubal” gebelik; rahim dışında, çoğunlukla fallop tüpünde gelişen bir gebeliktir. Bu tür bir gebelik uygun değildir ve anne için yaşamı tehdit eder.

Ektopik gebelik (dış gebelik) belirtileri:

  • Vajinal kanama
  • Pelvik ağrı veya kramp (muhtemelen tek tarafta)
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Omuz ağrısı

Ektopik gebelik belirtileriniz varsa mutlaka doktorunuza belirtin.

Bilinmesi gerekenler

Henüz yapmadıysanız, ilk kadın doğum doktoru ziyaretinizi planlayın. Sağlıklı bir gebelik için muayeneye gitmek şarttır. Doktorunuz, bebeğinizi 9 ay boyunca sağlıklı tutmak için hangi önlemleri almanız gerektiğini size bildirecektir.

Multivitamin alın. Özellikle folik asit almak bazı doğum kusurlarına engel olabilmektedir. Gebelik sürecinde kullanılmak üzere geliştirilen ve folik asit de içeren multivitaminlerden birini kullanmanızda fayda var.

Omega-3 takviyesi alabilirsiniz. Özellikle DHA ve EPA almanız önemli.

Bu besinler, bebekte doğru beyin ve göz gelişimi için hayati öneme sahiptir. Ayrıca anne sütünüzün daha besleyici olmasına yardımcı olurlar.

Sağlıklı beslenmek bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Meyve, sebze, tam tahıl, yağsız protein kaynakları, kuruyemiş ve süt ürünleri gibi sağlıklı yiyecekler tercih edebilirsiniz.

Büyüyen bebeğinizde enfeksiyonu önlemek için gıda güvenliğine dikkat edin. Proteinli besinlerin tamamen piştiğinden emin olun. Yüksek miktarda civa içerebilecek deniz ürünlerinden uzak durun. Pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmeyin.

Gebelikten başlamadan önce yaptığınız egzersize genel kural olarak gebeliğin ilk 3 ayında da devam edebilirsiniz. Diğer bir genel kural ise, gebelikte travma ve kaza riski olan her şeyden uzak durmanızdır.

Basit bir örnekle, gebelik öncesi yürüyüş veya koşu yapıyorsanız gebeliğin ilk 3 ayında hafif veya orta tempo bu spora devam edebilirsiniz. Ancak bisiklet, kaykay, paten veya kayak gibi kaza riski daha yüksek sporları gebeyken bırakmanızda fayda var.

Gebeliğin 13. haftası ve sonrasında ise yapacağınız tüm egzersiz ve spor türlerini hekiminize danışmanızda fayda var.

Sigara içmeyin, alkol almayın. Kafein tüketimini sınırlayın.

Bazı reçeteli ve reçetesiz ilaçlar da gebelik sırasında güvenli değildir. Doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler, takviyeler ve şifalı bitkiler hakkında bilgi verin.

Kendinize ve bebeğinize bakmak için bu kadar erken uyguladığınız kararlar daha sonra her şeyi doğrudan etkileyecektir.

Beslenme ve yaşam tarzı için size en uygun önerileri almak için doktorunuza danışabilirsiniz.