
Gebeliğin 6. haftası bebeğiniz hala minicik, yaklaşık bir pirinç tanesi veya bir nar tanesi kadar. Gebeliğin 6. haftası:
- Yorgunluk, baş ağrısı ve memelerde karıncalanma ve ağrı gibi değişiklikler hissedebilirsiniz.
- Sabah bulantıları, bulantı ve kusma hissi yaşayabilirsiniz.
- Bebeğin beyin ve omuriliği büyür. Kalbi atmaya başlar. 6. haftaya kadar, bebeğinizin kalp atışı genellikle bir ultrasonda hızlı bir titreme olarak algılanabilir.
- Kan testinde beta-hCG değerinin 1.080 ile 56.500 arasında olması beklenir.
İçindekiler
Siz
Gebeliğinizin 6. haftasında, gebelik hormonlarınızın tetiklediği değişiklikleri hızla farketmeye başlarsınız.
Henüz karın bölgenizde bir büyüme fark edilmese ve çevrenizdeki insanlar gebe olduğunuzu bir bakışta anlayamasa da rahminiz hızla büyümeye devam eder. Büyüyen rahim, mesanenize daha fazla bası yapabilir. Bu nedenle mesanenizi daha sık boşaltma ihtiyacı hissedebilir sık sık idrara çıkma hissi yaşayabilirsiniz. Üstelik gebelik nedeniyle vücudunuzda artan kan hacmi de böbreklerden süzülerek üretilen idrar miktarını arttırır. Tüm nedenlerden dolayı gebelik boyunca ihtiyacınız olan suyu bol bol içmeli ve sık sık idrara çıkmalısınız.
Bebeğiniz
- Bebeğiniz yaklaşık olarak 3 milimetre ile 6 milimetre arası bir boya ulaştı. Onu yaklaşık bir pirinç tanesi veya bir nar tanesi kadar hayal edebilirsiniz. Bebeğiniz omurga haline gelecek küçük bir kuyruğa sahip ve bir kurbağa yavrusu gibi görünüyor.
- Küçük tomurcuklar kol, bacak ve kulak olma yolunda ilerliyor. Beyin, akciğerler ve diğer organlar da gelişiyor.
- Bebeğinizin burnunun teyzesine mi yoksa amcasına mı daha çok benzediği henüz belli olmasa da yüz hatları gelişmeye başlıyor. İnce bir deri tabakası ile dişler gelişiyor.
6 haftalık bebeğin kalp atışları duyulur mu? Bebeğin kalp atışı genellikle gebeliğin bu aşamasında vajinal ultrason ile tespit edilebilir.
İkiz bebek gelişimi
Daha fazla bebek daha çok eğlence anlamına gelebilir. Ancak birden fazla bebek taşıyorsanız, belirli gebelik komplikasyonları gelişme riski daha yüksektir.
Doktorunuza danışmak isteyebileceğiniz en yaygın komplikasyonlar:
- Anemi
- Preeklampsi
- Gebelik diyabeti
- Vajinal kanama
- Gebelik kolestazı
- İkizden ikize transfüzyon sendromu: Bir bebek diğerinden daha fazla kan aldığında ortaya çıkar
- Erken doğum
- intrauterin büyüme kısıtlaması veya gecikmiş fetal büyüme
İkiz gebelik teşhisi konulursa (veya üçüz, dördüz..), tedavi süreciniz biraz değişebilir. Sağlık ekibiniz gerekli görürse, daha sık kontrollere ihtiyacınız olabilir. Belirli kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz. Hatta sezaryen ile daha erken bir doğum planlanabilir.
İkiz gebeliği olan anneler tipik olarak gebelik süresince daha fazla kilo alırlar. Vücut kitle indeksi 18,5 ila 24,9 olan kişiler için bu kilo artışı toplamda 17 ila 25 kilogram civarındadır.
vücut kitle indeksi hesaplaAyrıca, tek bebek taşıyan gebelere kıyasla daha fazla bebek taşıyan gebelerin daha fazla besine ihtiyacı vardır. Çoğul gebeliği olan (ikiz, üçüz, dördüz..) kadınların özellikle daha fazla folik asit, kalsiyım, demir ve daha fazla proteine ihtiyaçları vardır.
6 haftalık gebelik belirtileri
Gebeliğin 6. haftasında karşılaşabileceğiniz bazı gebelik belirtileri şunlardır:
- Sabah bulantısı, bulantı hissi ve kusma
- Sık idrara çıkma
- Yorgunluk
- Karıncalanma ve ağrı hissi gibi meme değişiklikleri, meme büyümesi
- Meme uçlarındaki koyu renkli alanın (areola) büyümesi
- Duygusal veya sinirli hissetmek
Sabah bulantısı, bulantı hissi ve kusma
Gebelerdeki bu bulantı hissi ile kusmaya neden olan durum oldukça sık görülür. Gebelerin %70 ila %80’i gebeliklerinin bir noktasında bulantı ve kusma yaşarlar (1).
Bu bulantının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonundaki artışın bu duruma neden olduğu düşünülmektedir. Çoğu gebe ikinci üç aylık sürece girdiğinde (2. trimester) kendini daha iyi hisseder.
Ancak, bulantı ve kusma şikayetleriniz aşırı şiddetliyse ve hiçbir şey yiyemiyorsanız hiperemezis gravidarumu dışlamak üzere mutlaka doktorunuza danışın. Hiperemezis gravidarum:
- Gebelik sırasında sıvı kaybına ve yetersiz kilo almaya neden olabilir.
- Belirtileri gebeliğin ilk altı haftasında başlar. Mide bulantısı genellikle geçmez.
- Aşırı derecede zayıflatıcı olabilir ve haftalarca veya aylarca süren yorgunluğa neden olabilir.
Mide bulantınızı hafifletmek ve rahatlamak için neler yapabilirsiniz:
- Gün içerisinde 2 veya 3 büyük öğün yemek yerine az az ve sık sık beslenmek bulantı ve kusma hissini azaltmanıza yardımcı olur.
- İyi tolere ettiğiniz yiyecekleri atıştırmak için elinizin altında tutun. Birçok kadın sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker atıştırmayı tercih eder.
- Mide bulantısını tetikleyen kokulardan kaçınmaya çalışın.
- Eğer kusuyorsanız, almanız gereken sıvı miktarı artar. Kusuyorsan daha bol su içmelisin.
- Baharatlı ve yağlı yiyecekler zor sindirilir. Bu yiyeceklerden uzak durun ve daha kolay sindirilen yiyeceklere ağırlık verin.
- Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın veya uyumayın.
- Zencefil çayı rahatlamanıza yardımcı olabilir. Zencefil tüketip tüketemeyeceğinizi hekiminize danışın.
Yorgunluk
Gebelik süresince yorgunluk ve halsizlik yaşamanız normaldir. Bu durumun nedeni, gebelik süresince artan kan hacmi ve artan gebelik hormonlarıdır.
Yorgunluğu hafifletmek için neler yapabilirsiniz?
- Fırsat buldukça biraz kestirin. Eğer çalışıyorsanız veya ilgi bekleyen başka çocuklarınız varsa zaman bulup kestirmek zor olabilir. Yine de zaman buldukça biraz uyumak hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra yorgunlukla mücadele etmenize yardımcı olacak.
- Gece uykusu için yatağınıza daha erken saatlerde gidin.
- Bir gebenin gün içerisinde bol bol (ortalama 2,5 litre) su içmesi gerekir. Bu kadar suyu gece uykusundan önce içmek gece daha fazla idrar yapma ihtiyacına neden olur ve daha fazla uyanmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle ihtiyacınız olan bol miktarda suyu çoğunlukla günün erken saatlerinde içmeye çalışın.
- Mümkünse bazı işleri başkalarının devralmasına izin verin.
- Kahve, çay, kola ve çikolatadan gelebilecek kafeini sınırlayın. Taze meyvelerden enerji alın.
Kabızlık
Doğum öncesi kullanılan vitaminler genellikle sizin ve bebeğinizin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Ancak aldığınız demir hapları ve gebelik hormonlarının bağırsak sisteminizin daha yavaş çalışmasına neden olması kabız olmanıza neden olabilir.
Kabızlığı hafifletmek için neler yapabilirsiniz:
- Hareket edin. Egzersiz beden ve zihin için elbette faydalıdır. Aynı zamanda kabızlığı önlemeye de yardımcı olur.
- Bol sıvı tüketin. Gebelerin her gün 10-12 bardak sıvı içmesi önerilmektedir. Eğer idrarınızın rengi koyu sarıysa, susuz kalmış olabilirsiniz ve daha fazla suya ihtiyacınız vardır.
Gebelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?
- Gebelerin lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tahılları daha çok tercih etmeleri önerilir.
- Doktorunuza danışmadan müshil veya başka ilaçlar almayın!
Bilinmesi gerekenler
Gebeliğin 6. haftasındasınız ve bu haftaya kadar gebe olduğunuzu çoktan tahlillerle görmüş ve aile hekiminize gebelik dosyası açtırmış olmalısınız. Aile hekiminiz gebelik rutinlerinize yani bazı kan ve idrar tahlillerine bakmak isteyebilir.
Ayrıca bir kadın doğum uzmanına randevu almalısınız. Bazı uzmanlar gebeleri 6. haftada görmek isterler bazıları ise gebeliğin 8. haftasına kadar beklemenizi önerebilirler. Her ihtimalde bir kadın doğum uzmanıyla randevu oluşturmanızda fayda var.
Gebeliğin başarılı geçmesi ve hem anne hem de bebek sağlığını geliştirmesi için hazırlanmış multivitaminler vardır. Çoğunun kutu üzerindeki isminde pronatal yazısını görebilirsiniz. Decavit Pronatal veya Elevit Pronatal gibi. Eğer hala multivitamin kullanmaya başlamadıysanız daha fazla geç kalmadan vitamin kullanmaya başlayabilirsiniz. İdeal olan, gebelik başlamadan en az 4 ay önce multivitamin kullanmaya başlamaktır.
İlk doktor randevunuzda, gebelik süresince hangi vitamin ve takviyeleri ne kadar süre ve ne kadar dozda kullanabileceğinizi danışabilirsiniz.
Sigara içmek, düşük yapma riskinizi artırır. Aynı zamanda bebeğinizin sağlık sorunları ve düşük doğum ağırlığı riskini artırır. İdeal olan gebelik başlamadan çok önce sigarayı bırakmış olmaktır. Ancak hala bırakmadıysanız sigara içmeyi derhal bırakın.
Gebeyken alkol almak fetal alkol spektrum bozukluğuna (FASD) neden olabilir. FASD; bebeğinizde anormal yüz özelliklerine, öğrenme güçlüklerine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Gebeyken içilecek zararsız bir alkol türü ya da miktarı yoktur. Alkolü tamamen bırakın.
Jakuziler ve saunalar, düşük ve fetal anormallikler riskini artırabilir. Genel bir kural olarak, vücut sıcaklığınızı 38,3°C’nin üzerine çıkaran aktivitelerden kaçının.
Günlük en az 10-12 bardak sıvı için. Gebeyken hem kendiniz hem de bebeğiniz için sıvı almanız gerektiğini unutmayın. Eğer idrar renginiz koyulaşıyorsa bu susuz kaldığınızı ve yeterli suyu içmediğinizi gösterir.
Yeteri kadar su içemiyorsan limon sıkmayı dene. Bir çalışmada, Limon aromaterapisinin gebe insanlarda bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olduğu görüldü (2).
Hafif tempolu egzersize devam etmek önemli olsa da, yorgun olduğunuzda dinlenmeniz gerekir. Vücudunuz minik bebeğinizi doğuma hazırlamak ve onu büyütmek için çok çalışıyor. Vücudunuzun deşarj olmaya ve dinlenmeye ihtiyacı var.
İlk doktor randevunuz
Her sağlık ekibi gebelik takibine farklı yaklaşsa da, çoğu ilk gebelik takibi aşağıdaki adımları içerir:
- Geçirdiğiniz tıbbi durumlar ve sezaryen dahil geçirdiğiniz ameliyatlar ile kullanmaya devam ettiğiniz reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi incelenecektir. Randevuya giderken bu bilgileri yanınızda bulundurun.
- Kilonuz, kalp atış hızınız ve kan basıncınız kontrol edilebilir.
- Doktorunuz rutin gebelik kan testleri isteyebilir ve idrar örneği isteyebilir.
- Pelvik muayeneniz sırasında doktorunuz vajinanızı, uterusunuzu, pelvisinizi, fallop tüplerinizi ve yumurtalıklarınızı inceleyebilir.
Gebelik süreciyle ilgili doktorunuza sormak istediğiniz tüm soruları not edin ve randevunuzda hekiminize danışın. Unutmayın, gebelikte temel bilgi kaynağınız doktorunuzdur.
Acil durumlar!
Hissettiğiniz şeylerin çoğu tamamen normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Ancak aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz bir acil servise başvurabilirsiniz:
- Anormal vajinal kanama
- 38°C’den yüksek ateş
- Bulanık görme
- Şiddetli başağrısı
- Ellerin, yüzün veya parmakların şiddetli veya ani şişmesi
- İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı hissi
Soru Cevap
Evet, elbette. Doktorunuz aksini önermedikçe gebeliğin ilk haftalarında cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.