Gebeliğin 7. Haftası

Vücudunuz büyüyen bir bebeği beslemek için hazırlanmaya devam eder. Gebeliğin 7. haftasında yorgunluğunuz ve mide bulantınız artabilir. İlk doktor randevunuza hazır mısınız? Dış gebelik ve düşük riskleri nedir? 7 haftalık gebelik hakkında neler bilinmeli?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
7 hafta gebelik

Gebeliğinizin 7. haftası hem siz hem de bebeğiniz için önemli değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Bebeğiniz de büyüyor. Bebeğin başı ve yüzü gelişiyor ve minik elleri ve ayakları beliriyor. Her yeni gelişme sizi bebeğinize bir adım daha yaklaştırır.

Siz

Dışarıdan pek bir şey fark edilmese de, vücudunuz önümüzdeki birkaç ay boyunca çocuğunuzu beslemeye hazırlanıyor.

Henüz tipik bir gebe gibi karnınız burnunuza gelmemiş olabilir. Gebeliğin 7. haftasında muhtemelen kilo artışı bile yaşamamış olabilirsiniz. Hatta, eğer sık sık kusma ve bulantı sorunu yaşıyorsanız birkaç kilogram zayıflamış bile olabilirsiniz.

  • Gebeliğin 7. haftası yorgunluğunuz artmış olabilir. Mümkün olduğu kadar dinlenin.
  • Karnınız ve memeleriniz büyümeye başlamış olabilir. Daha rahat sütyen ve kıyafetlere ihtiyacınız olacak.
  • Eğer kilo kaybı yaşıyorsanız doktorunuza belirtin.

Bebeğiniz

  • Gebeliğin 7. haftası bebeğinizi yaklaşık olarak bir bezelye veya nohut tanesi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 6 ila 7 milimetre uzunluğunda ve hala bir embriyo olarak kabul ediliyor. Omurga kuyrukları küçülüyor ve yakında yok olacak.
  • Bu hafta boyunca bebeğinizin başı ve yüzü gelişiyor. Burun delikleri belirir ve göz lensleri oluşmaya başlar.
  • Elleri ve ayakları da beliriyor, ancak uzuvları fotoğraflamayı seveceğiniz sevimli el ve ayaklardan çok küçük küreklere benzerdir.

İkiz bebek gelişimi

Çoğul gebelikler genel olarak tekil gebeliklere göre daha küçük ve daha düşük doğum ağırlığıyla doğarlar. Ancak ilk 6 ayda tekil gebeliklerle çoğul gebeliklerin büyüme ve gelişmeleri benzerdir.

Eğer çoğul gebeliğe sahipseniz, 7. haftada bebeklerinizin her biri yaklaşık olarak, bir kurşun kalem silgisinin tepesinden biraz daha büyüktür.

Birçok gebenin ilk ultrasonu 6. ve 8. haftalar arasında yapılır. Bu ultrason, bebeklerinizi görmenizi sağlayacak. Ayrıca kalp atışları da, 6. hafta kadar erken bir zamanda tespit edilebilir.

7 haftalık gebelik belirtileri

Bebeğiniz büyümeye devam ederken, henüz görmediyseniz, erken gebelik belirtileri ve bazı yeni semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Bazıları:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Areolaların koyulaşması ve büyümesi
  • Yorgunluk
  • Memelerde hassasiyet ve ağrı
  • Bazı yiyeceklere karşı iştah artışı veya azalması
  • Hafif pelvik kramp
  • Ara sıra lekelenme

Mide bulantısı ve bazı yiyeceklerden uzak durma

En sevdiğiniz yiyecekler iğrenç görünebilir ve çokta haz etmediğiniz yiyeceklerin özlemini çekiyor olabilirsiniz. Sizi daha önce hiç rahatsız etmeyen kokular aniden midenizi bulandırabilir.

Bulantı, bazı yiyeceklere karşı isteksizlikler veya bazılarına karşı artan istek gebelik boyunca devam edebilir. Çoğu gebe, ilk üç aylık dönemden sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar.

Mide bulantılarınız tamamen sağlıklı beslenmenize engel olabilir. Bulantı ve kusma hissinizi tetikleyen yiyeceklerden ve kokulardan uzak durmaya çalışın. Ara sıra çikolata ve dondurma gibi arzu ettiğiniz yiyeceklerle kendinizi şımartabilirsiniz.

Multivitaminler bulantı ve kusma nedeniyle yeteriz beslenmenize bağlı olarak yetersiz aldığınız bazı vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlayabilir.

Belirtileriniz aşırı ise ve 24 saatten uzun süre yiyecek veya sıvı tüketemiyorsanız, bu hiperemezis gravidarum belirtisi olabileceğinden doktorunuza danışın.

Aşırı tükürük

Aşırı tükürük salgısı ve tükürme ihtiyacı, gebeliğin 7. haftasında yaşayabileceğiniz can sıkıcı bir semptomdur. Gebelik hormonları veya mide ekşimesi muhtemelen şüpheli olsa da buna tam olarak neyin sebep olduğu bilinmiyor.

Tükürük sorunuzu daha da kötüleştirebilecek duman gibi tahriş edici maddelerden kaçının. Şekersiz sakız çiğnemeyi veya sert şekerleri emmeyi deneyin. Böylece fazla tükürüğü yutabilirsiniz.

Bol su içmek de önemlidir. Su içmek tükürük üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yorgunluk

Bu hafta kendinizi işlerinizi daha fazla ertelerken bulabilirsiniz. Birinci ve üçüncü trimesterde yorgunluk yaygındır. Daha fazla dinlenebilmek için daha erken uyumayı alışkanlık haline getirin.

Enerjinizi artırmanın bir başka yolu da egzersiz yapmaktır. Gebe kalmadan önce egzersiz yapıyorsanız, genellikle gebeliğin ilk üç ayında çok az değişiklikle egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.

Herhangi bir yeni egzersiz rutinine başlamadan önce veya gebelik sırasında güvenli egzersiz yapmakla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Bilinmesi gerekenler

Gebeliğin 7. haftası yapılması gereken bazı önerilerimiz:

  1. İlk doktor randevunuzu planlayın.
  2. Doğum öncesi egzersize başlayın.
  3. Tütün dumanından uzak durun.

İlk doktor randevunuzu planlayın.

Henüz yapmadıysanız, ilk gebe takip randevunuzu planlamalısınız. Pek çok kadın ilk doğum öncesi ziyaretini bu hafta veya gebeliğin 8. haftası içinde yapar. İlk gebelik takip randevunuz en uzun ve en kapsamlı kontrol olacaktır.

Ziyaret sırasında doktorunuz veya ebeniz sağlık geçmişinizi gözden geçirecek, yaklaşık doğum tarihinizi belirleyecek, gebelik risklerini belirleyecektir. Ayrıca size Pap smear ile pelvik muayene de dahil olmak üzere fizik muayene yapabilir.

Kilonuz ve tansiyonunuz kontrol edilebilir ve muhtemelen daha erken haftalarda yapılmadıysa kan ve idrar tahlili yapılabilir.

Gebelik diyabeti, gebelik hipertansiyonu ve tetanoz gibi bulaşıcı hastalıklara karşı takip, tarama ve aşılama için hem kadın doğum uzmanınız hem de aile hekiminiz ile iletişim içerisinde olmalısınız.

Doğum öncesi egzersize başlayın

Kendinizi hazır hissediyorsanız, doğum öncesi egzersiz programına başlayın.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji, sağlıklı bir hamileliği desteklemek için günde 30 dakika egzersiz yapmayı öneriyor (1). Yoga, yürüyüş ve yüzme sakatlık riski düşük olan harika seçeneklerdir.

Koşu, ağır ağırlık kaldırma egzersizleri ve kardiyo antrenmanı gibi egzersizleri yapmadan önce doktorunuzun onayını alın.

Paten, kayak veya bisiklet gibi kaza riski yüksek sporlardan uzak durun.

Sigarayı bırakın

Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak çok önemlidir. Sigara içmek, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi riskleri artırır. Ayrıca doğumdan sonra da bebekte sağlık sorunlarına neden olabilir.

Acil durumlar!

Düşük ve ektopik gebelik, gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkabilecek önemli komplikasyonlardır. Belirtilerini tanımak önemlidir.

Ektopik (dış) gebelik

Dış gebelik yani ektopik gebelik gebeliğin rahim dışında bir yerde gelişmesidir. Sıklıkla fallop tüplerinde görülür. Dış gebelikte bebeğin doğması ve sağlıklı bir gebelik süreci mümkün değildir. Ektopik (dış) gebelik tedavi edilmediğinde embriyoyu çevreleyen alan eninde sonunda yırtılır.

Ektopik gebelikte, embriyonun rahminizin dışında geliştiğinin farkında olmadan normal erken gebelik belirtileriniz olabilir. Ancak gebe kadın için hayati tehlike oluşturan bir acil durumdur.

Gebeyseniz ve aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen bir doktora danışın:

  • Anormal vajinal kanama
  • Bayılma veya bayılma hissi veya aniden baş dönmesi
  • Düşük kan basıncı
  • Karın alt bölgesinde ağrı ve defans (karın kaslarının ağrı ve inflamasyona bağlı gerginliği)
  • Omuz ağrısı

Düşük

Düşük, gebelik sırasında bebeğin kaybına denir. Düşüklerin çoğu gebeliğin ilk 12 haftasında meydana gelir. Aslında gebeliğin 20. haftasına kadar düşük görülebilir, ancak gebeliğin 12. haftasını geçtikten sonra düşük yapma olasılığı çok daha düşüktür.

Düşüğe neden olabilen bazı durumlar

  • Bebeğin genleri
  • Rahim ağzı veya rahim sorunları
  • Hormon sorunları
  • Enfeksiyonlar

Çoğu durumda, düşük için açık bir neden yoktur. Aşağıdaki belirtileri fark ederseniz mutlaka doktorunuza bildirin.

  • Kanama veya lekelenme
  • Vajinadan doku çıkışı
  • Pembe renkli vajinal sıvı fışkırması
  • Abdominal veya pelvik ağrı veya kramp
  • Sersemleme, baş dönmesi veya baygınlık

Düşük yapan çoğu kadın gelecekte, başarılı, tam süreli gebelikler yaşar. Yine de kendinizi kötü hissederseniz yakınlarınızdan destek alın.

Soru Cevap

Gebeliğin 7. haftasında cinsel ilişkiye girilir mi?

Evet, elbette. Doktorunuz aksini söylemedikçe gebeliğin ilk haftalarında cinsel yaşamınıza güvenle devam edebilirsiniz.

Gebeliğin 7. haftası bebeğin kalp atışı duyulur mu?

Bebeğin kalp atışları gebeliğin 6 ve 7. haftalarından itibaren duyulabilir. Ancak net bir şekilde duyulabilmesi için gebeliğin 10 ila 12. haftalarını beklemek gerekebilir.