Gebeliğin 8. Haftası

Gebeliğin 8. haftasında bebeğiniz 12 ila 16 milimetre uzunluğa gelmiş olabilir. Çok hızlı büyüyorlar, değil mi? Tahmini ağırlığı ise henüz sadece 1 gram. Gebeliğin 8. haftasında neler olur? İlk doktor randevunuza hazır mısınız?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
8 hafta gebelik

Gebeliğin 8. haftasında bebeğin gelişimi ve gebelik hızlanmaktadır. Bebeğinizin gebelik yaşı 6 haftadır ve şu anda embriyodan fetüse geçiş yapmaktadır.

Siz

Karnınız ve memeleriniz fark edilir şekilde büyümeye başlamış olabilir. Kıyafetlerinizin daha dar geldiğini fark etmeye başlayabilirsiniz. Memelerinizde karıncalanma ve ağrı hissedebilirsiniz.

Bu haftada eğer kilo artışı varsa, sadece birkaç kilodur, ancak uterusunuz bebeğinizin hızlı gelişimine uyum sağlamak için yavaşça genişliyor.

Gebelikte kan hacmi yüzde 45 artar. Yani, ayna karşısında gördüğünüzün ötesinde, tüm sistemleriniz aşırı hızda çalışıyor.

Bu hafta mide bulantılarınız hala devam ediyor olabilir.

Bebeğiniz

Gebeliğin 8. haftası ortalama bir fetüs 1.6 cm baş-pop uzunluğuna ve ve 1 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 8. haftasında ortalama bir fetüs 1.6 cm baş-pop uzunluğuna ve ve 1 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 8. haftasında bebeğinizi barbunya veya ahududu büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz artık doğumda görünecek haline daha çok benziyor. Vücutları minik kolları ve bacakları, el ve ayak parmakları, kemikleri ve kasları belirdi.
  • Bebeğin benzersiz yüz özellikleri, tüm iç işleyişleri ve organlarıyla birlikte 8. haftada da gelişmeye devam eder.
  • Henüz hissetmemiş olabilirsiniz ancak bebeğiniz sürekli hareket ediyor. Sadece sizin bu hareketleri hissedebileceğiniz kadar güçlenmedi henüz.

İkiz bebek gelişimi

Bu hafta ultrason kontrolünde ikiz, üçüz veya daha fazla bebek taşıdığınızı öğrenmiş olabilirsiniz. 8. haftanın sonunda bebekleriniz yaklaşık 1,2 ila 1,3 cm uzunluğunda olacaklar.

Ayrıca gerçek bebekler gibi görünmeye de başladılar. Kolları uzuyor, kulakları oluşuyor ve hatta üst dudakları ve burunları beliriyor.

Çoğul gebeliği olan gebelerin tek bebek taşıyan gebelere göre bazı besinlere olan ihtiyacı daha fazladır. Çoğul gebelik taşıyan kadınların daha fazla folik asit, protein, kalsiyum ve demir ihtiyacı vardır.

İkiz veya üçüz gibi birden fazla bebek taşıyan gebelerin gebelik belirtileri daha şiddetli geçebilir ve gebelik süresince komplikasyon gelişme riski daha yüksektir. Herhangi bir şeyin ters gittiğini hissederseniz veya sorularınız olursa doktorunuza danışın.

8 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 8. haftasında aşağıdaki belirtileri yaşıyor olabilirsiniz:

  • Meme değişiklikleri: Karıncalanma hissi, ağrı, büyüme
  • Yorgunluk
  • Sabah bulantısı, bulantı ve kusma
  • Çok az kilo artışı
  • Gün boyunca devam eden bulantı hissi
  • Mide ekşimesi
  • Sık idrara çıkma
  • Uykusuzluk

Yorgunluk muhtemelen bu hafta da devam edecek.

Gebeliğe bağlı gelişen bulantı ve kusma hissi günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru bulantı hissi daha yoğun hale gelebilir, ancak ikinci üç aylık döneme girerken genellikle şiddeti azalır. Gebeliğin 10 haftasına doğru zirveye çıkan hormonlarınız şiddetli bulantılara neden olabilir.

  • Yatağınızın yanında bir paket tuzlu kraker bulundurun ve sabah bulantılarının giderilmesine yardımcı olmak için sabah kalkmadan birkaç tane yiyin.
  • Her kusmada sıvı kaybedilir. Sıvı eksikliği yaşamamak için bol bol su için ve sıvı alın.

Bu haftalarda bulantı hissi normaldir. Ancak, bulantı ve kusma şikayetleriniz aşırı şiddetliyse ve hiçbir şey yiyemiyorsanız hiperemezis gravidarumu dışlamak üzere mutlaka doktorunuza danışın.

Hiperemezis gravidarum:

  • Gebelik sırasında sıvı kaybına ve yetersiz kilo almaya neden olabilir.
  • Belirtileri gebeliğin ilk altı haftasında başlar. Mide bulantısı genellikle geçmez.
  • Aşırı derecede zayıflatıcı olabilir ve haftalarca veya aylarca süren yorgunluğa neden olabilir.

Mide bulantınızı hafifletmek ve rahatlamak için neler yapabilirsiniz:

  • Gün içerisinde 2 veya 3 büyük öğün yemek yerine az az ve sık sık beslenin.
  • İyi tolere ettiğiniz yiyecekleri atıştırmalık olarak yakınınızda bulundurun. Birçok kadın sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker atıştırmayı tercih eder.
  • Mide bulantısını tetikleyen kokulardan kaçının.
  • Eğer kusuyorsan daha bol su içmelisin.
  • Baharatlı ve yağlı yiyecekler gibi zor sindirilen yiyeceklerden uzak durun.

Bilinmesi gerekenler

Eğer ilk kadın doğum uzmanı randevunuzu gerçekleştirmediyseniz artık zamanı geldi ve bu hafta bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

Bu randevuda doktorunuz gebeliğinizi doğrulamak ve sağlık durumunuzu görmek için çeşitli kan testleri ve idrar testi isteyebilir. Tıbbi geçmişinizi gözden geçirebilir ve pelvik muayene yapabilir. Bu randevuya gitmeden önce varsa, kullanmaya devam ettiğiniz ilaçların ve takviyelerin listesini hazırlayın ve bunları doktorunuza danışın.

Bebeğinizin büyümesini ve kalp atış hızını ölçmek ve doğum tarihini belirlemek için erken bir ultrason da yaptırabilirsiniz.

Bu randevuya gelirken soru listenize aşağıdaki soruları eklemek isteyebilirsiniz:

  • Kullandığım ilaçları veya besin takviyelerini kullanmaya devam edebilir miyim?
  • Gebelik sırasında hangi egzersizleri yapabilirim?
  • Kaçınmam gereken aktivite veya besin var mı?
  • Hamileliğim boyunca hangi testleri yaptırmayı değerlendirmeliyim?

Gebelik diyabeti, gebelik hipertansiyonu, düşük riski ve difteri, boğmaca ile tetanoz gibi bulaşıcı hastalıklara karşı takip, tarama ve aşılama için hem kadın doğum uzmanınız hem de aile hekiminiz ile iletişim içerisinde olmalısınız.

Gebeliğin ilk 3 ayında egzersiz yapabilmek son derece faydalıdır. Ancak bunun için gebe kalmadan önce egzersiz yapıyor olmanız gerekirdi. Daha önce egzersiz yapmıyorken gebelik başladığında spor ve egzersiz yapmak risk oluşturabilir. Genel kural, gebelik öncesinde yapılan egzersizlerin, gebeliğin ilk 3 ayında da yapılmaya devam edilebileceği yönündedir.

Ancak kondisyonunuz ne olursa olsun bisiklet, kaykay, kayak veya paten gibi kaza riski yüksek spor türlerinden gebelik boyunca ve hatta emziriyorken uzak durmalısınız.

Yürümek en ulaşılabilir ve sorunsuz egzersiz türüdür.

Acil durumlar!

Gebeliğin getirdiği bulantı hissi ve meme hassasiyeti gibi belirtiler gebelik boyunca her an gelip gidebilir. Bununla birlikte, kendinizi farklı hissediyorsanız veya başka bir endişeniz varsa, bunu doktorunuza belirtin.

Vajinal kanama, vajinadan doku gelmesi veya kramplar düşük belirtileridir. Ancak düşük yapma belirtisi olmadan da düşük gerçekleşebilir. Bazı çiftler ilk ultrason randevularında düşük olduğunu fark ederler.

Araştırmacılar, bilinen gebeliklerin yüzde 15’inin gebeliğin ilk 3 ayında düşükle sonuçlandığını tahmin ediyor (1).

Eğer bir düşük yaşarsanız öncelikle yalnız olmadığınızı bilin. Bu sık yaşanan bir durumdur. Muhtemelen annenizin ve eşinizin annesinin de düşükleri oldu ancak gebelik testleri ve gebelik takipleri bugün olduğu kadar disiplinle ve düzenli yapılmadığı için farketmemiş olabilirler.

Çoğu zaman, düşükler kromozomal anomalilerden kaynaklanır. Kromozomal anomalisi olan bebekler yüksek ihtimalle canlı doğsa bile yaşamaya devam etme şansı olmayan bebeklerdir. Bu düşükler hiçbir şekilde ebeveynin kontrolü altında değildir. Bu nedenle ananelerin endişeli yorum ve bakışlarıyla baş edebilmeniz için doktorunuzdan sağlıklı bilgiler edinebilir ve hafta hafta gebelik rehberimizi takip edebilirsiniz.

İyi haber ise; 2008 tarihli bir araştırmaya göre, bebeğiniz 8.haftaya ulaştığında, düşük yapma riskiniz yaklaşık %1,5’e düşer (2).

Sağlıklı beslenmeye, alkol veya sigara kullanmamaya ve şartların izin verdiği kadar hareket etmeye devam edin. Gebeliğinizin özel anlarını kaydetmek için birkaç resim çekebilir ve günlük tutabilirsiniz. Önümüzde 32 hafta kaldı ama inanamasanızda bu süre çok çabuk geçecek.

Soru Cevap

8 haftalık bebek anne karnında hissedilir mi?

Gebeliğin 8. haftasında ortalama bir fetüs 1.6 cm baş-pop uzunluğuna ve 1 gram ağırlığa sahiptir. Bu haftalarda “C” harfi şeklinde duran bebeğinizi ahududu büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu kadar küçük bir fetüsün hareketlerini henüz hissetmek pek mümkün değildir. Karnınızda hareketli bir şeyler hissediyor olabilirsiniz ancak bunun bağırsak gazı mı yoksa bebeğin hareketleri mi ayrımını yapabilmek pek mümkün değildir.

8 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?

Yaklaşık bir ahududu veya barbunya büyüklüğünde olan ve tahminen 1 gram ağırlığındaki fetusun cinsiyetinin ultrason ile belirlenebilmesi için henüz çok erken.

8 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 8.haftası, 1 aylık gebeliğin bittiği ve gebeliğin 2. ayının sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. Gebeliğin 9. haftası ise 7 gün sürecek ve bunun ilk 4 günü gebeliğin 2. ayının sonlarına, son 3 günü ise 3.ayın ilk günlerine denk geliyor.