
Hafta hafta gebelik rehberi, hamilelik boyunca ihtiyacınız olan tüm sağlık bilgilerinine hızlı bir bakış sunuyor. Gebelik haftanızı, bebeğinizin doğum tarihini veya kaç aylık hamile olduğunuzu hesaplamak isterseniz veya tıbbi gebelik takvimini görmek ve hamilelik sürecine kuş bakışı bakmak isterseniz Gebelik Asistanı’mıza göz atabilirsiniz.
Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için sağlıklı bir hamilelik süreci önemli bir adımdır. TC Sağlık bakanlığı ile tam uyumlu gebe izlem bilgilendirmelerimize göz atmayı unutmayın.
İçindekiler
1. ve 2. Haftalar
1. ve 2. haftalarda hamile olmasanız da, doktorlar hamileliğinizin tarihini belirlemek için son adet döneminizin başlangıcını kullanır.
Yumurtalıklarınızdaki foliküller, bir tanesi veya iki tanesi dominant olup yumurtalarınız spermle birleşmek üzere salınır. Bu, adetinizin başlamasından yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşir.
3. Hafta
Gebe kalmayı sağlayan döllenme, 3. haftanın başında başlar.
Annenin foliküllerinden salınan yumurtanın, babanın spermi tarafından döllenmesi sonrasında zigot oluşur. Bu zigot bir taraftan bölünerek çoğalırken bir taraftan da anne rahmine doğru hareket eder. Bu zigot anne rahmine tutunarak gebeliği başlatır.
Zigotun anne rahmine tutunmasına implantasyon denir. Rahmin iç duvarına endometrium denir. Zigot yolculuk boyunca çok defa bölünmüştür ve morula adında hücre sayısı oldukça artmış yapıyı oluşturmuştur. Devam eden süreçte daha da büyür ve blastokist adını alır.
Bebeğiniz geliştikçe, plasentaya dönüşen hücrelerden, giderek daha fazla insan koryonik gonadotropin (hCG) üretecektir. Bu hormon, gebelik hormonu olarak bilinir ve gebe kaldıktan 7 ila 11 gün sonra kanınızda bulunur.
3. haftanın sonlarına doğru yapılacak kanda gebelik testinde Beta-HCG hormonunun arttığı ve gebeliğin başladığı tespit edilebilir.
3. haftanın sonları ve 4. haftanın başlarından itibaren gebelik testi + olmadan da erken gebelik bulgularını hissedilebilir.
Bu hafta bebeğinizi vanilya tanesi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
4. Hafta
Bu hafta bebeğinizi haşhaş tanesi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Artık embriyo dönemi başlar. Annenin adet olması gerekirken gecikme olur. 4 haftalık gebe olduğunuzda;
- Kanda yapılan gebelik hormonu testinde hCG seviyesi; 5 ile 426 mIU/mL arasında olmalıdır.
- Genellikle idrar testinde net bir pozitif geblik sonucu alabilirsiniz.
Gebeliğin 4. haftasında bebeğiniz gelişimini tehdit edebilecek şeylere karşı en savunmasız haldedir. Henüz ultrason cihazında görülemeyecek kadar küçüktür ve yaklaşık 1-2 mm civarındadır.
Bugünden itibaren 10. haftaya kadar, bebeğin tüm organları gelişmeye ve hatta bazıları çalışmaya başlayacak.
5. Hafta
Bu hafta bebeğinizi portakal çekirdeği büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğinizin büyüklüğü hakkında bir fikir edinmek için bir kalemin ucuna bakın. Artık embriyonun; ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere üç katmanı var.
- Ektoderm; cilt ve sinir sistemine dönüşecek.
- Mezoderm; kemiklerini, kaslarını ve üreme sistemini oluşturacaktır.
- Endoderm; mukoza zarlarını, akciğerleri, bağırsakları ve daha fazlasını oluşturacaktır.
6. Hafta
Bebeğiniz hala minicik: Bu hafta bebeğinizi bezelye tanesi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğin beyin ve omuriliği büyür. Kalbi atmaya başlar. 6. haftaya kadar, bebeğinizin kalp atışı genellikle bir ultrasonda hızlı bir titreme olarak algılanabilir.
Yorgunluk, göğüs ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtilerini olabilir. Sabah bulantısı yaşayabilirsiniz.
Doğum öncesi bir kadın doğum doktoru randevusu planlayabilirsiniz.
7. Hafta
Bu hafta bebeğinizi yaban mersini büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğinizin yüzü yavaş yavaş tanımlanır. Bebeğinizin kollarında, bu haftada sinirler ile birlikte kıkırdak dokusu oluşur. Kolları ve bacakları kürek gibi görünür.
Göğüsleriniz büyümeye başlayabilir. Yorgunluğunuz bu haftalarda artmış olabilir. Mümkün olduğu kadar dinlenin.
8. Hafta
Bebeğinizin gebelik yaşı 6 haftadır ve şu anda embriyodan fetüse geçiş yapmaktadır. Bu hafta bebeğinizi ahududu büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğin benzersiz yüz özellikleri, tüm iç işleyişleri ve organlarıyla birlikte gelişmeye devam eder.
Bu hafta sabah bulantısı hala devam ediyor olabilir.
İlk üç aylık döneminizin sonuna doğru ilerlerken giysilerinizin daha sıkı oturduğunu fark etmeye başlayabilirsiniz. Kilo artışı farkedilebilir. Göğüsleriniz büyümeye devam edebilir.
9. Hafta
Bu hafta bebeğinizi yeşil zeytin büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Kollar, ayak parmakları, göz kapakları ve kulaklar gibi ana organlar da gelişir.
Yiyecek ve içecek arzuları ve tiksintileri yaşamaya başlayabilirsiniz ve ruh haliniz tahmin edilemez olabilir.
Erken gebelik belirtileriniz muhtemelen şiddet açısından en üst seviyededir.
10. Hafta
Bu hafta bebeğinizi kiraz büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Gebeliğin ilk 14 haftasında 1. gebe izlem yapılmalıdır.
Bebeğiniz erkek mi yoksa kız mı? Bebeğinizin cinsel organları bu hafta gelişmeye başlıyor, ancak henüz ultrasonda cinsiyeti tespit edemeyeceksiniz. Bebeğinizin göz kapakları kapanmaya başlıyor ve yüz hatları daha belirgin hale geliyor.
Göğüslerinizdeki ve karnınızdaki damarlar daha belirgin hale gelmeye başlayabilir. Daha büyük sütyenlere, rahat iç çamaşırlarına ve esnek bel pantolonlara ihtiyacınız artar.
11. Hafta
Bebeğinizin uzunluğu şimdi yaklaşık 4 cm kadardır ve yaklaşık 7 gr ağırlığındadır. Bu hafta bebeğinizi çilek büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Baş ve vücudu eşit büyüklüktedir.
Bebeğinizin cinsel organı bu hafta gelişimini tamamlıyor, ancak muhtemelen cinsiyeti ultrasonda 16 ila 20 haftaya kadar görünmeyecek.
12. Hafta
Bu hafta bebeğinizi mürdüm eriği büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Yaklaşık 5 cm uzunluğunda ve 14 g ağırlığındadır.
Bebeğinizin ses telleri oluşmaya başlar. Böbrekleri idrar üretmeye başlar.
13. Hafta
Bu hafta bebeğinizi kivi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
İkinci üç aylık döneme yani 2.trimester‘e hoş geldiniz! Hamileliğinizin en riskli kısmı sona erdi ve düşük yapma riskiniz sadece yüzde 1 ila 5’e düştü.
Fetüs artık neredeyse bir limon büyüklüğündedir. Bebeğinizin başı vücudunun 1/3’ünü oluşturur.
Bebeğinizin başının, kollarının ve bacaklarının etrafındaki doku yavaş yavaş kemik haline gelir.
Bebeğiniz idrar yaparak amniyotik sıvıyı oluşturmaya başlar. Hamileliğinizin sonuna kadar bu sıvının çoğu, bebeğinizin idrarından oluşacaktır.
14. Hafta
Bu hafta bebeğinizi limon büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğiniz artık gözlerini kısarak, kaşlarını çatarak ve hatta yüzünü ekşiterek çeşitli mimikler yapabilir. Siz onları göremeyecek veya hissedemeyecek olsanız da, bebeğinizin mimik ifadeleri yapabilmesi beyin gelişimlerinin ne kadar ilerlediğini gösterir.
15. Hafta
Bu hafta bebeğinizi şeftali büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. İskeletleri gelişmeye başlıyor ve vücut kısımlarını kıpırdatıyor ve hareket ettiriyorlar. Yakında küçük kıpırdamalar hissetmeye başlayacaksınız.
Bu haftada yapılacak bir USG (ultrason) taramasında bebeğinizin kemiklerini görebilirsiniz.
16. Hafta
Bu hafta bebeğinizi avokado büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu aşamadaki bebeklerin boyu yaklaşık 11,5 cm uzunluğunda ve yaklaşık 100 gram ağırlığındadır.
Bebeğin hareket ettiğini hissetmeye başlamış olmalısınız.
Bebeğiniz yakında hızlı bir büyüme sürecine girecek. Yan yatarak uyumaya da alışmalısınız.
17. Hafta
Bu hafta bebeğinizi portakal büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğinizin derisi altında, onu sıcak tutacak ve ona enerji verecek yağ depoları birikiyor.
Bebeğinizin ve sizin ağırlığınız artmaya devam eder. Öne doğru artan kilonuz nedeniyle vücudunuzun ağırlık merkezi de öne doğru yer değiştirir. Doğru duruşu sağlamaya çalışın ve topuklu ayakkabılarınızı rafa kaldırın.
18. Hafta
Bebeğinizin duyuları için önemli bir gelişim yaşanıyor. Kulakları gelişiyor ve sesinizi duymaya başlayabilirler. Gözleri de ışığı algılamaya başlayabilir.
Ultrason ile, bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Gebeliğin 18 ila 24. haftaları arasında 2. gebe izlem yapılmalıdır.
Bu hafta bebeğinizi armut büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Boyu yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve yaklaşık 200 gram ağırlığındadır.
19. Hafta
Bu hafta bebeğinizi mango büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bu hafta bebeğinizin vücudunu verniks kazeoza kaplıyor. Bu yağlı ve mumsu madde, kırışma ve tahrişe karşı bebeğinizin cildini koruyucu bir bariyer görevi görür.
Eğer kramplarınız varsa kalsiyum ve magnezyum alımını arttırarak kramplardan kurtulabilirsiniz.
20. Hafta
Bu hafta bebeğinizi salatalık büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Yaklaşık, 300 gram ağırlığa ve 16 cm baş-popo uzunluğuna ulaştı. Şu ana kadar rahminizin içinde tekme hissetmiş olmalısınız.
Bebeğinizle sohbet edin. Sizi duyabilecek kadar geliştiler!
21. Hafta
Bu hafta bebeğinizi muz büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğiniz artık yutabilir. Yaklaşık 14. haftada başlayan tüylenme (lanugo tüyleri) vücudun çoğunu kaplar. Bu haftanın sonunda bebeğiniz yaklaşık 26 cm baş-topuk uzunluğuna sahip olacak.
21. haftalara gelindiğinde meme büyüklüğü oldukça artabilir ve karın bölgesinde cilt çatlakları görünümü oluşabilir.
22. Hafta
Bu hafta bebeğinizi havuç büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bebeğiniz yaklaşık 430 gram ağırlığa ve 28 cm baş-topuk uzunluğuna ulaşmaktadır.
Bebeğiniz duymayı ve elleriyle kavramayı öğrenmeye başlıyor.
Gebelik sırasında artan kan hacmi varis oluşumuna katkıda bulunabilir. Gebeliğe bağlı gelişen varisler, tipik olarak bacaklarda görülür, ancak kollar ve gövde gibi diğer vücut kısımlarında da görülebilirler.
23. Hafta
Bu hafta bebeğinizi iri bir patlıcan büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu hafta ortalama bir fetus 28.9 cm uzunluğa ve 501 gram ağırlığa sahiptir.
Bebeğiniz uzuvlarını hareket ettirirken muhtemelen çok sayıda tekme ve yumruk hissedersiniz.
23. haftada doğan bebekler aylarca yoğun bakımla hayatta kalabilir, ancak bazı sağlık problemleri olabilir.
23. haftada gebelik nedeniyle yaklaşık 5 ila 6 kg almış olabilirsiniz. Bu kilo artışı göbeğinizde, uyluklarınızda ve memelerinizde çatlaklara neden olabilir.
24. Hafta
Bebeğiniz, yaklaşık olarak, baştan ayağa 30 cm uzunluğunda ve 600 gram ağırlığındadır.
Memeleriniz kısa süre kolostrum adı verilen küçük miktarlarda süt üretmeye başlayabilir. Bu, gebeliğinizin geri kalanı için aralıksız devam edebilir. Bazı kadınlar doğum sonrasına kadar kolostrum üretmezler, bu yüzden gebeyken hiç süt gelmiyorsa endişelenmeyin.
25. Hafta
Bebeğiniz karnınızda epeyce yer kaplamaya başlar. Vücudunuz buna alışırken garip veya rahatsız hissediyor olabilirsiniz. İkinci üç aylık dönem, kadınlar için genellikle hamileliğin ilk aylarından daha rahattır, ancak üçüncü üç aylık döneme yaklaştıkça enerji seviyeniz düşüyor olabilir.
26. Hafta
Bebeğiniz yaklaşık 750 gram ağırlığa ve 33 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
Bebeğinizin işitme duyusu, sesinizi tanıyabilecek kadar gelişmiştir. Eğlenmek için şarkı söylemeyi veya onlara kitap okumayı deneyin.
Developmental Psychobiology dergisinden bir çalışma, fetal kalp atışının hem anne hem de baba seslerine nasıl tepki verdiğini ölçtü. Bebekler her ikisine de yanıt verirken, araştırmacılar fetüslerin annelerinin sesini tercih ettikleri sonucuna vardı.
27. Hafta
Bu hafta bebeğinizi karnabahar büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
Bebeğinizin akciğerleri ve sinir sistemi gelişmeye devam ediyor. Şimdi bebeğinizin hareketlerini takip etmek için harika bir zaman. Bebeğinizin hareketlerinde bir azalma fark ederseniz, doktorunuzu belirtin.
Çoğu kadın gebeliğin ikinci yarısında yaklaşık 30 saniye süren, düzensiz kasılmalar yaşar. Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Nadir görülür ve acısızlardır. Ancak bu kasılmalar sıklaştığında acısız olsa bile erken doğum belirtisi olabilir.
28. Hafta
Bu hafta bebeğinizi bir demet brokoli büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu hafta ortalama bir fetus yaklaşık 900 ila 1100 gram ağırlığa ve 38 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
Sırt ağrınız ve belki uykusuzluğunuz olabilir. Dinlenmeye özen gösterin ve ağır bir şey kaldırmaktan kaçının.
Bebeğin beyni hızla büyüyor. Bebeğiniz göz kırpıyor, rüya görüyor ve yüzünü buruşturabiliyor.
29. Hafta
Bu hafta bebeğinizi kavun büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu hafta ortalama bir fetus yaklaşık, 1200 gram kadar ağırlığa ve 38 cm uzunluğa sahiptir.
Ortalama olarak, 29. haftada annenin kilo artışı yaklaşık 9 kg’dır. Bu değerin biraz altında veya üstünde olabilirsiniz, bu normaldir.
Bebeğinizin hızla kilo almaya başladığını muhtemelen farketmişsinizdir.
30. Hafta
Gebeliğin 30 ila 32. haftaları arasında 3. gebe izlem yapılmalıdır.
Bebeğinizin artık uyanık oldukları saatlerde gözleri açık ve kemik iliklerinden kan hücreleri üretiliyor.
Normalden daha erken uyumaya çalışın ve eğer yapabiliyorsanız, sabahın biraz ilerleyen saatlerinde uyuyun. Biraz kestirmek, enerjinizi artırmanıza yardımcı olabilir.
31. Hafta
Mesaneniz yukarıda diyafram tarafından aşağıda ise büyüyen bebeğiniz tarafından basıya uğrar ve hacim kaybeder. Bu nedenle bebeğiniz büyüdükçe azalan mesane hacmi nedeniyle sık sık idrara çıkmanız gerekebilir. Ayrıca, hapşırdığınızda veya çok güldüğünüzde bir miktar idrar kaçırabilirsiniz. Bütün bunlar normaldir.
Bebeğiniz yaklaşık, 1500 gram kadar ağırlığa ve 41 cm kadar baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
32. Hafta
Mideniz hızla büyüyen bebeğiniz tarafından basıya uğrar ve hacim kaybeder. Ayrıca gebelik hormonları mide ile yemek borusu arasındaki darlığın gevşemesine neden olur. Bebeğiniz büyüdükçe progesteron hormonun etkisi ve mide üzerinde artan bası, mide içeriğinin ağza doğru kaçışına yani reflü şikayetlerine ve mide ekşimesine neden olabilir.
Gebelikte Reflü ve Mide Ekşimesi
Bebeğiniz eğer 32. haftaya ulaşır ve 32. haftadan sonra doğarsa, gerekli tıbbi yardımlarla, büyük ihtimalle hayatta kalmayı başarır. Bu haftaya kadar gelen bebeğin, sinir sistemleri vücut ısılarını düzenleyebilecek kadar gelişmiştir.
33. Hafta
Bu hafta bebeğinizi iri bir hindistan cevizi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Bu hafta ortalama bir fetus yaklaşık, 1800 ila 2000 gram kadar ağırlığa ve 43 cm kadar uzunluğa sahiptir.
Gebelik süresince vücudunuz normalden daha fazla kan üretir. Kan hacmi yüzde 40’tan fazla artar ve bu değişikliğe uyum sağlamak için kalbinizin daha hızlı pompalanması gerekir. Kalp atışlarınızda düzensizlikler olabilir. Ancak, yine de anormal bir durum far ederseniz bunu doktorunuzu belirtin.
Bebeğinizin akciğerleri neredeyse tamamen olgunlaştı.
34. Hafta
Bebeğiniz karın bölgesinde biraz daha aşağı doğru yerleşir. Bu mide ekşimesi şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
Tırnakları parmak uçlarına kadar uzamıştır. Ayrıca cildinin üstünde onu koruyan verniks kazeoza kalınlaşıyor. Bebeğinizin gözbebekleri büyüyebiliyor ve küçülebiliyor. Akciğerleri iyi gelişmiş durumdadır.
Bebeğiniz yaklaşık, 2000 ila 2200 gram kadar ağırlığa ve 45 cm kadar uzunluğuna sahiptir.
35. Hafta
Hazırlanın, bebeğinizin en hızlı kilo aldığı aşama başlıyor. Devam eden süreçte, her hafta yaklaşık 200 ila 250 gram arası kilo artışı olacak.
Bu hafta bebeğinizi iri bir ananas büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Ortalama bir fetus yaklaşık 46 cm uzunluğa ve 2300 ila 2500 gram ağırlığa sahiptir. Yağlarının çoğu omuzları etrafındadır.
Böbrekler ve karaciğer gelişmiştir.
36. Hafta
Gebeliğin 36 ila 38. haftaları arasında 4. gebe izlem yapılmalıdır.
Bu hafta bebeğinizi marul büyüklüğünde hayal edebilirsiniz. Şu anda yaklaşık 44 ila 49 cm uzunluğunda ve 2400 ila 2750 gram ağırlığındadır.
Bebeğiniz büyüdüğü ve rahim içerisinde hareket edebilecekleri alan küçüldüğü için daha az hareketli olabilirler.
37. Hafta
Doğumdan hemen önce bebeğiniz baş aşağı pozisyon alır. Bebek aşağı doğru pozisyon alırken siz daha rahat nefes almaya başlayabilirsiniz. Ancak mesaneye artan bası nedeniyle sık idrara çıkma ve idrar kaçırma problemleri artabilir.
Bebeğinizin ana organları rahmin dışında çalışmaya ve doğuma hazırdır.
38. Hafta
38. haftaya gelindiğinde artık bebeğiniz, yaklaşık olarak, 46 ila 51 cm arasında bir boy uzunluğuna ve 3 kg ağırlığa sahiptir.
39. Hafta
Tebrikler! Bebeğiniz gebelik sürecini tamamladı ve artık doğmaya hazır. Eğer bu hafta doğum yaparsanız bebeğiniz tam miadında (full-term)doğmuş olacak.
Suyunuzun gelmesi, kanlı akıntı (nişan), sıklığı giderek artan kasılmalar ve şiddeti giderek artan kasılmalar gerçek doğumun başladığının belirtileridir.
40. Hafta ve Sonrası
40. haftada doğan bebeklerin çoğu yaklaşık 48 ila 54 cm uzunluğundadır ve 2700 gram ila 4000 gram ağırlığındadır. Erkek bebekler genellikle kız bebeklerden daha ağırdır.
Bebeklerin doğum günleri kesin değildir. Sadece %5 kadar az bir oranda bebek tahmin edilen doğum gününde doğar. Tahmini doğum tarihinizden birkaç gün hatta birkaç hafta önce ya da sonra doğum yapabilirsiniz. Buna şaşırmayın.