Gebelik Testi Negatif Olmasına Rağmen Adet Görmemek

Gebelik testi negatif çıktı ama hala adet olmadım. Adetim 15 gün geçti ama test negatif. Adet günüm geçti test yaptım negatif çıktı... Adetiniz 10, 15, 17 veya daha uzun süre gecikti ancak gebelik testiniz de negatif çıktıysa bunun nedeni; stres, beslenme bozukluğu, dış gebelik veya normal gebelik olabilir.

13 Tem 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
Gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görememek, HekimimYanimda

Bir kadının adeti gecikmiş olabilir veya bir periyodu kaçırmış olabilir. Ancak yine de yapılan gebelik testinin sonucu negatif çıkabilir. İhtimaller neler? “Gebelik testi negatif çıktı ama hala adet olmadım!” mı diyorsunuz… Gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görmemek aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Gebesiniz ancak henüz farkında değilsiniz

Gebelik başlangıcı şu şekildedir:

  1. Kadın yumurtalığından 1 adet yumurta salınır. Bu yumurtanın ömrü yaklaşık 3 gündür.
  2. Erkek sperminin kadın yumurtasını döllemesi gerekir.
  3. Erkek spermi kadın yumurtasını dölledikten sonra oluşan döllenmiş yumurta kadın rahmine doğru ilerler.
  4. Döllenmiş yumurta kadın rahmine (uterus) tutunması olayı (implantasyon) ile gebelik başlar.
  5. İmplantasyon ile gebelik hormonu (hCG) üretilmeye başlar.

İki adet tarihi arasında implantasyonun hangi gün olduğu önemlidir. Bazen kadın yumurtası salındıktan birkaç gün sonra spermle karşılaşır. Bu implantasyon tarihini ileri atar.

Bazen yumurta döllendikten sonra rahime tutunana kadar uzun yol alması gerekir ve implantasyon daha geç gerçekleşir.

Sonuç olarak, implantasyon iki adet dönemi arasında ne kadar geç olursa, kadının bir sonraki adet tarihine daha az zaman kalmış demektir. Bir sonraki adet tarihine kalan süre azaldıkça, bir sonraki adet tarihine kadar üretilebilecek gebelik hormonu (hCG) miktarı da azalmıştır.

Gebelik başlamıştır. Kadın bedeni bunun farkındadır. Ancak evde uygulanan gebelik test kitleri henüz çok az üretilmiş gebelik hormonunu farkedemez.

Gebeliğin erken döneminde gebelik hormonu olan insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesi, evde gebelik test kitinin okuyamayacağı kadar düşük olabilir.

Bir araştırma, evde uygulanan gebelik test kitlerinin %99 oranında doğru sonuç verebilmesi için gebelik hormonunun (hCG) 25 mIU/mL seviyesini geçmiş olması gerekir (1).

1991 yılında yapılan bir araştırmanın yazarları şunu ifade ediyor: Gebelik olup olmadığını %95 oranında doğru tespit edebilmesi için bir gebelik test kitinin, gebelik hormonunun 12.4 mIU/mL kadar düşük seviyelerini tespit edebilmesi gerekir (2). Ancak maalesef evde uygulanabilen gebelik test kitleri bu kadar düşük hormon seviyelerini tespit edebilecek kadar hassas değil.

gebelik

Eğer adet görmediyseniz ancak yine de hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız evde gebelik test kiti uygulamasını birkaç gün sonra tekrarlayabilirsiniz ya da kan testi yaptırarak kanda gebelik hormonu seviyenizi (Beta HCG) ölçtürebilirsiniz.

“Eğer gebeysem kaç günlük ve kaç haftalık gebeyim?” sorusuna cevap arıyorsanız:

Dış gebelik (ektopik gebelik)

Her ne kadar çok nadir de görülse dış gebelik, evde yapılan gebelik test kitinde negatif çıkabilir. Bu durum, dış gebeliklerin yüzde 3’ünden azında olur.

Gebelik testiniz negatif sonuç veriyorsa ve aşağıdaki belirtilere sahipseniz mutlaka kadın doğum doktorunuza danışın:

  • Karnınızda veya karnınızın bir tarafında şiddetli ağrı
  • Baş dönmesi veya sersemlik
  • Kanama veya hafifçe kanama nedeniyle leke farketme
  • Mide bulantısı ve kusma

Yaşam tarzınız

Gebelik dışında da adet döngüsünü etkileyen faktörler vardır. Örneğin stres, adet tarihinizi geciktirebilir. Özellikle iş veya eğitim stresi altındaki kadınlarda strese bağlı adet gecikmesi sık görülür.

Yetersiz veya dengesiz beslenme de adet döngüsünü etkileyebilir. Çok fazla kafein tüketmek adet döngünüzü bozabilir. Çay, kahve, bitter çikolata, kola ve enerji içecekleri kafein içerir.

Yeteri kadar besin tüketmemek de adet döngüsünü değiştirebilir. Güzelliği zayıflıkla eşdeğer gören genç kızlarda malnütrisyona (enerji eksikliği) bağlı adet düzensizliği görülebilir.

Uzun süreli açlık veya yetersiz beslenme adet düzensizliğine neden olabilir.

Yoğun uygulanan egzersiz programı veya işinizde gece vardiyasında çalışmak gibi ani yaşam tarzı değişiklikleri de adetlerinizin düzensiz olmasına neden olabilir.

Emzirme

Emzirme, adet döngünüzde bazı düzensizliklere neden olabilir. Bebek doğduktan ve siz tekrar adet görmeye başladıktan sonra bile emzirme adet döngülerinizi etkileyebilir.

Bebeklerin ne zaman ne kadar emecekleri de belli olmaz. Bir süre rahatsızlanan bebek emmeyi azaltabilir. Büyüyen bebeğin emme iştahı ansızın artabilir. Bebeğin emme miktarının değişmesi adetlerinizi etkilyebilir.

Tıbbi durumlar

Polikistik over sendromu (PCOS) veya tiroid problemleri gibi tıbbi durumlar, kadınların adet döngülerini etkileyebilir ve adet görmeden bir sonraki adet dönemine girmelerine neden olabilir.

Bazı kadınlarda adet dönemi çok hafif geçerken bazılarında adet tamamen atlanabilir, bazılarında ise adet çok daha şiddetli ve ağır geçebilir.

Adetsiz geçen döngülerin özellikle ileri yaştaki kadınlarda bir sebebi de menapozdur. Menapoz kadınlarda ortalama 50 yaş civarında başlar. Ancak bazı kadınların menapozları 40 yaş civarında belki de daha erken başlar. Menapoz yaşı her kadında farklıdır.

90 günden daha uzun süre adet görmediyseniz buna sebep olan tıbbi durumu araştırmak üzere kadın hastalıkları ve doğum doktorunuza danışın.

İlaçlar

Bazı doğum kontrol yöntemleri adet döngünüzde değişikliklere neden olabilir.

Gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görmemek ile ilişkili olabilecek bazı popüler ağrı kesiciler:

Ayrıca yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile alerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir.

Soru Cevap

Bebek kaç günlük olursa kan testinde çıkar?

Cinsel ilişkiden yaklaşık 2 hafta sonra kan testinde gebelik çıkabilir. Kadın yumurtası ile erkek sperminin birleşmesinden gelişen blastosist rahme ilerler. Rahim içine tutunduktan 6 ila 12 gün sonra (yaklaşık gebeliğin 4. haftası), henüz yeni yeni gelişmekte olan plasentanızın hücreleri insan koryonik gonadotropini (hCG) üretmeye başlar. Kan testinde beta-hCG ölçümü yapılarak pozitif sonuç bulunabilir.

Kanda gebelik çıkmama ihtimali var mı?

Evet böyle bir ihtimal ilk gebelik haftalarında var. Regl periyodunuz içinde gebe kalma olasılığınızın olduğu 10 gün içinde ne zaman döllenmenin gerçekleştiği kanda gebelik hormonunun ne seviyede olacağını doğrudan etkiler. Regl döngülerinin ilerleyen günlerinde başlayan gebelikte beta-hCG hormonu artışı da ilerleyen günlerde gerçekleşebilir. Özetle, döllenmenin ayın geç günlerinde olduğu cinsel ilişkiler ve kan testi ölçümü yapan laboratuvar cihazlarının hata payı “gebeliğin kanda belli olma” ihtimalini etkiler. Gebeliğin 3. haftası gibi erken haftalarda kanda gebelik çıkmama ihtimali yüksektir.

Gebelik testi negatif, neden adet olmadım?

Stres, beslenme bozukluğu, dış gebelik veya normal gebelik, gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görmemenize neden olabilir.

Testte çıkmayan gebelik olur mu?

Tamamen sağlıklı bir gebelik, gebeliğin 3. ve 4. haftasında idrar testinde, gebeliğin 3. haftasında da kan testinde çıkmayabilir.

Geç döllenmede kan testi negatif çıkar mı?

Geç döllenmede kan testi negatif çıkabilir. Kan testi ile beta-hCG ölçümü yapılarak gebelik varlığı test edilir. Döllenmenin ayın geç günlerinde olduğu cinsel ilişkilerde embriyo rahim duvarına daha geç tutunur. Plasentadan hCG hormonu üretimi sonraki günlere sarkar. Dolayısıyla döllenme ve gebelik prosesleri geç başlayacağı için gebelik takviminin ilk haftalarında kan testi negatif çıkabilir.

Adet görmem gerekirken adet görmediysem ve evde gebelik test kiti sonucum da negatif ise bunu doktoruma söylemeli miyim?

Kadınların adet durumlarını etkileyen çok fazla etken vardır. 3 ay ve daha uzun süre adet görmüyorsanız bunu doktorunuzla paylaşmanızı öneririm. Adet görmenize engel olan durumun keşfedilmesi için testler yapılacaktır. Altta yatan ve henüz tanısı konmamış bir hastalığınız var ise bu hastalığın tanısının erkenden konması tedavi avantajı sağlayabilir. Ayrıca gebe kalmak isteyen ancak bir süredir adet görmeyen anne adayları için doktorunuz çeşitli çözüm arayışlarına girecektir.

Regl kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir?

Regl (adet) gecikmesi ile gebelik kesinleştirilemez. Gebelik, gebelik kesesinin görülmesi ile kesinleşti denebilir. Bir ay boyunca reglinizin gecikmesi dahi “kesin” olarak gebe olduğunuzu göstermez.

Son Söz

Gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görmemek ve yaptığınız gebelik testinin negatif çıkması, birçok sağlık durumunun bir sonucu olabilir.

Aşırı stresli bir süreçten geçiyor olabilirsiniz veya henüz tanısı konmamış bir polikistik over sendromu hastası olabilirsiniz.

Gebelik testi yaptıysanız ve sonuç negatif çıktıysa bir sonraki gebelik testini yaptırana kadar birkaç gün veya 1 hafta beklemelisiniz. İkinci kez gebelik testi yaptıysanız ve negatif çıktıysa üstelik hala adet de görmediyseniz doktorunuza danışmanızda fayda vardır.