Meme Ucu Çatlakları için 5 Doğal Çözüm

Bebek, memenin areola denilen meme ucu etrafındaki koyu renkli halka bölümünü tam olarak kavrayamayıp yalnızca meme ucunu emmeye çalışırsa meme ucu zamanla zedelenebilir. Zamanla ağrılar ve meme ucunda çatlak gelişebilir. Meme ucu çatlağından içeri doğru mikropların girmesi sonucunda meme iltihaplanabilir. Anne bebeği bir süre emziremeyebilir. Meme ucu çatlakları neden olur, çözümü nedir?

27 Eyl 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
Meme Ucu Çatlakları İçin 5 Doğal Çözüm, HekimimYanimda.com

Meme ucu çatlağı, hem annenin konfor ve sağlığını hem de bebeğin kesintisiz anne sütü ile beslenebilmesini engeller. Meme ucu çatlağının en önemli sebebi, bebeğin yanlış pozisyonda emzirilmesidir.

Anne bebeğini ne kadar sık emzirirse süt yapımı o kadar çok olur. Bunun tersi de doğrudur. Bir anne bebeğini ne kadar emziremezse sütü o kadar azalacaktır. Yeteri kadar anne sütünü alamayan bebek, anne sütünün zengin besin değerinden ve koruyucu etkisinden faydalanamayacaktır.

Annelerin bir kısmı, emzirme döneminde yaşadıkları göğüs ucu çatlağı, ağrı, egzama, mantar enfeksiyonu, mastit gibi meme başı problemleri nedeniyle bebeklerini emzirememektedirler. Bu durumda, bebeklerin anne sütü aldıkları dönem kısalmaktadır.

Bebek emziren bir anneyseniz, muhtemelen meme uçlarınızda çatlaklar ve bu çatlakların neden olduğu ağrı durumlarını yaşamışsınızdır. Meme uçlarındaki çatlaklar bir çok annenin yaşadığı bir durumdur.

Nedenleri

Meme ucu çatlakları genellikle bebeğin yanlış pozisyonda emzirilmesinden kaynaklanır. Yanlış pozisyonda duran bebek emerken meme ucunu büker ve kendine çekerek meme ucunu zamanla tahriş eder.

Emzirme, hem anneler hem de bebekler için öğrenilen bir beceridir.

Meme ucu çatlağının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun veya bebeği tutma şeklinin yanlış olmasıdır. 

Bebek, memenin areola denilen meme ucu etrafındaki koyu renkli halka bölümünü tam olarak kavrayamayıp yalnızca meme ucunu emmeye çalışırsa meme ucu zamanla zedelenebilir. Zamanla ağrılar ve meme ucunda çatlak gelişebilir.

Ayrıca, laktasyon (emzirme) döneminde göğüs uçlarının sık sık ıslanması ve kuruması meme ucu çatlağı gelişmesine neden olan bir başka durumdur. Emzirme seansları da meme ucunun ıslanmasına neden olan olur.

Travmatize meme ucunun belirtileri:

  • Ağrı
  • Sütün sızması
  • Kanama
  • Zonklama
  • Çatlak

Meme ucu çatlağının neden olduğu asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına neden olmasıdır.

Ayrıca göğüs ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olabilir.

Bebeğinizi doğru pozisyonda bebek emzirseniz bile meme ucu çatlağı gelişebilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin memeyi kavramasına engel olan anatomik problemlerdir.

Aşağıdaki problemlere sahipseniz doktorunuza danışın:

  • Bebeğin dilinde bağ olması (dil bağı)
  • Bebeğin ağzının küçük olması
  • Anormal çene yapısı
  • Kısa frenulum (dil altında, dil ile damak arasındaki bağ)
  • Yüksek damak

Emmeyi ve bebeğin memeyi kavramasını zorlaştıran diğer bazı faktörler ise şöyledir:

  • Nipple confusion: Bebek biberonla beslenirken emzirilmeye geçişinde zorlanabilir. Bebek hem biberonu hem de meme emmeyi reddedebilir.
  • Bebeğin emzirme sırasında dilini geri çekmesi veya dilini yanlış yerleştirmesi

Tedavi

Tekrar meme ucu çatlağı yaşamamak için bebeğinizi doğru pozisyonda emzirin. Ancak şu an tedavi bekleyen meme ucu çatlağınız varsa evinizde hazırlayabileceğiniz veya eczaneden temin edebileceğiniz çeşitli çözümler vardır.

Taze sağılmış anne sütünü uygulayın

Yeni sağılmış anne sütü cildi nemlendiren, yumuşatan ve bakterilerle mücadele eden özelliklere sahiptir.

Bu özellikleriyle meme ucu çatlağından korunmak için emziren bir anne için en uygulanabilir doğal çözüm kendi taze sütüyle meme ucunu ovalamasıdır.

  1. Ellerinizi güzelce yıkayıp kurulayın.
  2. Taze sağılmış anne sütünü göğsünüzde çatlak olan bölgeye nazikçe uygulayın.
  3. Kurumasını bekleyin.
  4. Giyinin.

Uyarı! Eğer pamukçuk rahatsızlığı varsa bu tedavi yöntemini uygulamayın. Pamukçuğa neden olan maya anne sütünde hızlıca çoğalabilir.

Sıcak kompress (sıcak uygulama)

Herhangi bir antibakteriyel faydası olmasa da, emzirmeden sonra ağrılı, çatlamış meme uçlarını yatıştırmak için ılık, nemli kompresler kullanabilirsiniz.

  1. Temiz bir el bezini ılık suyla nemlendirin.
  2. Fazla sıvıdan bezi sıkarak kurtulun.
  3. El bezini birkaç dakika boyunca meme ucunuzun ve göğsünüzün üzerine yerleştirin.
  4. Yavaşça kurulayın.
  5. Giyinin.

Sodyum bikarbonat

Sodyum bikarbonat tuzu ile su karışımı ile cildinizi rahatlatın. Bu ev yapımı salin solüsyonu cildi nemlendirmeye ve iyileşmeye yardımcı olacaktır:

  1. Bir çay kaşığı ılık suya yarım çay kaşığı sodyum bikarbonat tuzu atıp karıştırın.
  2. Bebeğinizi emzirdikten 1 dakika sonra meme uçlarınızı hazırladığınız bu solüsyonun içinde bekletin. Bu solüsyonu meme uçlarınıza püskürtmek için bir sprey şişesi kullanabilirsiniz.
  3. Kurulayın ve giyinin.

Uyarı! Bakteriyel kontaminasyon olasılığını azaltmak için sodyum bikarbonat tuzu solüsyonunu her gün taze şekilde hazırlayın. Ayrıca eğer bebeğinizi emzirmeden önce göğüslerinizdeki tuzu yıkayarak temizleyebilirsiniz.

Lanolin içeren göğüs ucu kremleri

Emziren anneler için özel olarak tasarlanmış lanolin içeren merhem kullanabilirsiniz. Meme ucunu nemlendirerek yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olacaktır. Emzirmeden sonra meme uçlarına uygulayın. Bebeğinizi bir sonraki emzirmeden önce temizlenmesine gerek yoktur.

Meme ucu çatlağı kremleri:

Meme ucu çatlağı tedavisinde tercih edebileceğiniz lanolin içeren bazı kremler:

  • Lansinoh® HPA® Lanolin Göğüs Ucu Kremi
  • Milkway Lanolin Göğüs Ucu Kremi
  • Dermolife Lanolin Fort Krem

Emzirme pedlerini sık sık değiştirin

Emzirme pedlerini nemlendikleri anda değiştirin. Sık sık nemlenip kuruması göğüs ucu çatlağı gelişmesi riskini arttırır.

Ayrıca, göğüs uçlarının daha uzun süre nemli kalması iyileşmeyi geciktirebilir.

Plastik astarlı emzirme pedlerinden kaçının. Hava akışını engelleyebilirler. Yüzde 100 pamuktan yapılmış pedleri tercih edin. Göğüs uçlarınızın nemli veya havasız kalmasına izin vermeyin.

Bunları yapmayın!

Çatlak, ağrılı meme uçları için başka çareler duyabilirsiniz. Ancak bazıları ters etki yapabilir. Uzak durmanız gerekenler:

  • Çay: Bu, dünyanın birçok yerinde popüler bir çare olarak görülüyor. Ancak, çaydaki tanik asit meme ucunda büzücü bir etkiye sahip olabilir. Bu, meme ucunu kurutabilir ve hatta çatlamaya neden olabilir.
  • Yüzde 100 lanolin olmayan veya yutulmaması gereken merhemler veya kremler kullanmak: Emziren annelere pazarlanan bazı ürünler hava dolaşımını engelleyebilir ve cildi kurutabilir.
  • Yutulmaması gereken ürünlerden kaçının: Bunlar bebeğiniz için zararlı olabilir. Her emzirmeden önce meme uçlarınızı yıkamanız gerekiyorsa, doğal yağlamanın faydasını kaybedersiniz.

Çatlak meme uçlarının iyileşmesine yardımcı olmak önemli olsa da, sorunun nedenini bulmak da önemlidir. Çatlak meme uçlarıyla ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

Soru Cevap

Meme ucu çatlağı için ne yapılmalı?

Öncelikle bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Meme uçlarının sık sık nemli veya ıslak kalmasına engel olun. Kendi anne sütünüz ile çatlak olan yeri hafifçe ovun. Gerekirse lanolin içeren kremlerle tedavi deneyebilirsiniz.

Göğüs çatlağına hangi krem iyi gelir?

Lansinoh® HPA® Lanolin Göğüs Ucu Kremi, Milkway Lanolin Göğüs Ucu Kremi, HPA Lanolin Göğüs Ucu Kremi… göğüs ucu çatlaklarına iyi gelebilecek Lanolin içeren kremlerden sadece bazılarıdır.

yanlış emzirme pozisyonu, meme ucu çatlağı gelişmesine neden olur
Göğüs ucu çatlakları neden oluşur?

Göğüs ucunun nemli ve ıslak kalması ile emziren annelerin bebeklerini yanlış pozisyonda emzirmeleri göğüs ucu çatlaklarının en sık nedenidir.

Genç kızlarda meme ucu neden çatlar?

Evlenmemiş, bekar veya bebek emzirmeyen genç kızlarda meme ucu çatlamasının en yaygın nedeni, meme ucunun ıslak ve nemli kalması ya da çok fazla kuru olup tahriş olması olabilir.