
Mikrodermabrazyon, genel olarak cilt renk tonunu ve cildin dokusunu yenilemek için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir. Güneş lekeleri, kırışıklıklar, sivilce ve diğer çeşitli nedenlerle meydana gelen cilt sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
İçindekiler
Mikrodermabrazyon nedir?
Bu minimal girişim pürüzsüz bir cilt görünümü elde etmeyi hedefler. Cildi gençleştirmek için, cildin ölü deri hücreleri nedeniyle kalınlaşmış dış tabakası ortadan kaldırılır. Cildi nazikçe zımparalamak için aşındırıcı bir yüzeye sahip özel bir aplikatör (fırça) kullanılır.
Farklı bir mikrodermabrazyon tekniği, aşındırıcı yüzeye sahip aplikatör kullanmak yerine, aynı sonucu elde etmek için alüminyum oksit veya sodyum bikarbonat kullanır.

Cilde basınç uygulayan bir sistem aracılığı ile önce alüminyum veya sodyum bikarbonat kristalleri uygulanır. Sonrasında vakumlama işlemi gerçekleştirilir. Böylece ölü veya hasarlı hücreler cildin dış yüzeyinden temizlenir ve cildin alt tabakasındaki genç ve pürüzsüz cildin yüzeye ulaşması sağlanır. Bu, cildin yenilenmesini tetikler.
Cildin dışındaki muhtemelen çoğunluğu ölü hücrelerden oluşan kısmının uzaklaştırılması, cildin dış yüzeyini daha emici ve daha genç hale getirir. Bu işlem sonrasında:
- Cilde uygulanan profesyonel krem ve losyon gibi işlemler daha çok emileceğinden mikrodermabrazyon sonrası cilt bakımı daha etkili sonuçlar verebilir.
- Cilt en dışındaki zaten ölü hücrelerden arındığı için artık güneşten gelen zararlı UV ışınlarına veya zararlı olabilecek tüm kimyasal ürünlere karşı daha hassastır.
Kimler için uygundur?
Mikrodermabrazyon genellikle cildinin görünümünü güzelleştirmek ve cildin dokusunu gençleştirmek isteyen herkes için uygundur.
Özellikle kırışıklıklar, güneş lekeleri, sivilce izleri, koyu renkli cilt alanları veya cildinde renk tonu değişiklikleri olan kişiler için faydalı olabilir.
Mikrodermabrazyon şu durumlarda uygulanabilmektedir (1):
- Sivilce sonrası ciltte kalan lekeler
- Güneş lekeleri
- Yanık izleri
- Yaşlılık lekeleri
- Hiperpigmentasyon
- Kırışıklıklar
- Genişlemiş gözenekler
- Siyah noktalar
- Melazma
- Hızlı kilo alımı gibi nedenlerle cilt çatlağı oluşması
- Gebelik nedeniyle gelişen cilt çatlakları
- Derideki esnekliğin azalması
- Cerrahi işlem sonrası kesi izlerinin giderilmesi
- Cildin daha genç görünmesinin arzulanması
Aktif bir cilt iltihabı veya varlığı devam eden bir sivilce mikrodermabrazyon için uygun olmayabilir. Bu işlemden önce inflamasyon tedavi edilmelidir. Tedavi sonrasında eğer iz kalırsa mikrodermabrazyon işlevsel olabilir.
Vücutta veya yüzde lekelerin veya kırışıklıkların oluştuğu herhangi bir durum, mikrodermabrazyon ile tedavi edilebilme potansiyeli taşır.
Mikrodermabrazyon işleminin sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için bir cilt bakım uzmanına veya dermatoloğa danışmak her zaman en iyisidir.
Nasıl uygulanır?
Mikrodermabrazyon işlemi uygulandığı bölgeye göre yarım saat ila iki saat arasında sürebilir.
Amerikan Dermatoloji Akademisi, yüz için 30-40 dakika ve boyun için 20 dakika sürdüğünü tahmin ediyor (1).
İşlem öncesi hazırlık
Mikrodermabrazyon cerrahi olmayan, minimal invaziv bir prosedürdür. Buna hazırlanmak için yapmanız gereken çok az şey var.
- Geçmişte yaşadığınız cilt hastalıklarını, varsa alerjilerinizi ve daha önce cildinize uyguladığınız kozmetik ürünleri cilt uzmanınıza danışın.
- Size tedaviden yaklaşık bir hafta önce güneşe maruz kalmamanız, bronzlaştırıcı kremler kullanmamanız veya ağda yaptırmamanız söylenebilir.
- Ayrıca, tedaviden yaklaşık 3 gün önce peeling kremleri ve maskeleri kullanmayı bırakmanız önerilebilir.
- İşlem başlamadan önce tüm makyajı çıkarın ve yüzünüzü temizleyin.
Bir sivilce ilacı olan izotretinoin (Aknetrent) ilacını son 6 ay içinde almış kişilerin mikrodermabrazyon yaptırmadan önce beklemeleri gerekebilir.
Cildinizde büyüyen, büyüyüp-küçülen, kanayan veya herhangi bir şekilde görüntüsü değişen herhangi bir cilt lekesi veya cilt bölümü varsa doktorunuza gösterin. Bu belirtiler cilt kanserine işaret edebilir.
İşlem anı
Mikrodermabrazyon işlemi şu şekilde uygulanmaktadır:
- Cilt yüzeyinin temizlenmesi için öncelikle temizlik yapılır.
- Alüminyum kristaller cilt yüzeyine basınç verilerek püskürtülür.
- Kristaller cildin dış yüzeyine dağılır ve kısmen emilir.
- Ölü hücreler ile karışan alüminyum kristaller vakumlanarak cilt yüzeyinden emilir.
- Cilt yüzeydeki düzensizlikler, yağ ve ter bezleri ciltten arındırılır.
Mikrodermabrazyon için anestezi ya da uyuşturma maddesi kullanmak gerekli değildir.
İşlem sırasında muhtemelen bir sandalyeye oturacaksınız veya uzanacaksınız. İşlem uygulayıcı, parçacıkların üzerine hafifçe püskürtmek veya hedeflenen bölgelerdeki cildin dış tabakasını zımparalamak için el tipi bir cihaz kullanacaktır.
Tedavinin sonunda cildinize nemlendirici ve güneş kremi sürülecektir.
Mikrodermabrazyon ilk olarak 1996 yılında Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır. O zamandan beri yüzlerce mikrodermabrazyon cihazı üretilmiştir. Sizin için kullanılan cihaz küçük kullanım farklılıkları gösterebilir. Size uygulanacak hizmet için detaylı bilgiyi, hizmet sağlayıcınıza danışın.
- Elmas uçlu el aleti: Cildinizdeki ölü hücreleri nazikçe pul pul dökmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda, onları hemen emecektir. Aşınmanın derinliği, el aletine uygulanan basınçtan ve emmenin cilt üzerinde ne kadar süre kalmasına izin verildiğinden etkilenebilir. Bu tip mikrodermabrazyon aplikatörü genellikle göz çevresi gibi daha hassas yüz bölgelerinde kullanılır.
- Kristal mikrodermabrazyon: Cildin dış katmanlarını ovmak için ince kristallere hafifçe püskürtmek için kristal yayan bir el aleti kullanır. Elmas uçlu el aleti gibi ölü deri hücreleri de hemen emilir. Alüminyum oksit ve sodyum bikarbonat kullanılabilecek farklı kristal türlerindendir.
- Hidradermabrazyon: Daha yeni bir yöntemdir. Aynı anda kristal içermeyen pul pul dökülmeyi ve ürünlerin cilde infüzyonunu birleştirmeyi içerir. İşlemin kollajen üretimini uyardığı ve cildinize kan akışını en üst düzeye çıkardığı söylenir.
İşlem sonrası bakım ve koruma
Tedaviden sonra nemlendirici sürülür.
Mikrodermabrazyondan sonra neredeyse hiç kesinti olmadan gündelik hayatınıza hemen devam edebilmeniz beklenir. Cilt uzmanınız şunlara dikkat etmenizi önerebilir:
- Cildinizi nemli tutun ve hafif cilt bakım ürünleri kullanın.
- Tedaviden sonra en az bir gün krem ve merhem gibi topikal sivilce ilaçları kullanmaktan kaçının.
- Cildinizi güneş kremi ile koruyun. UV ışınlara doğrudan temas edebilecek taze cilt hücreleriniz için bu son derece önemlidir.
- İşlemden hemen sonra cilde makyaj uygulanması kötü bir fikirdir.
- Tedaviden sonra cildinizin sıcak su buharına temas edebileceği sauna, buhar odaları, hamam gibi mekanlardan uzak durmanızda fayda vardır.
- Tuz ve klor taze cildinize zarar verebileceğinden havuza ve denize girmemelisiniz.
- İşlemden sonra yoğun fiziksel aktivite ve yüksek tempolu sporlardan uzak durmanızda fayda vardır.
Cildiniz tedaviden sonraki birkaç hafta içinde güneşe karşı daha hassas olabilir. Güneş kreminizi yanınızdan ayırmamak iyi bir fikirdir.
Cildin dış yüzeyi deriden uzaklaştırıldığı için derinin yeni bir “en dış yüzeyi” vardır. Bu en dış yüzeyde ilk günlerde epitelizasyon gerçekleşir. Epitelizasyon, cilt yüzeyin yeniden kaplanması sürecidir. Bu süreçte, vücut epitel hücreleri yeni bir katman oluşturur (2).
Epitelizasyon, cildin kendini yenilemesidir. Yaralanma veya yanık gibi durumlardan sonra doğal olarak gelişir (2).
Yan etkiler
Mikrodermabrazyonun yaygın yan etkileri arasında hafif cilt hassasiyeti, ciltte şişlik ve güneş yanığı benzeri kızarıklık bulunur. Bunlar genellikle tedaviden birkaç saat sonra kaybolur (1).
Bazı hastaların cilt kızarıklığı bir veya iki gün sürebilir. Bu süre zarfında bazı hastalar işe dönmekten veya halka açık alanlarda bulunmaktan rahatsızlık duyabilirler.
Bazı durumlarda cilt morarabilir, yanabilir, sızlayabilir veya güneş ışığına karşı aşırı derecede hassas hale gelebilir. Bunlar tedavi olmaksızın geçer.
Cilt kuruluğunu ve pul pul deri dökülmesini en aza indirmek için cilt üzerine nemlendirici kremler kullanmanız önerilebilir.
Soru Cevap
Cildin yüzeyinde işlem yapıldığından, mikrodermabrazyon işlemi sonrasında ciltte herhangi bir kanama meydana gelmesi beklenmez. Bu işlem genellikle ağrısızdır. Daha az görülen bir yan etki olsa da bazı hastalarda ciddi morluklara, sızıya ve acıya neden olabilir.
Çoğu hastanın beklenen sonucu görmesi için bir dizi seansa ihtiyacı vardır. Dermatoloji uzmanınız, yaşlanma belirtilerini tedavi etmek için bir haftalık, iki haftada bir veya aylık olarak seansa davet edebilir. Genellikle 5 ila 16 seans uygulanır.
Sonuçlar geçici olma eğilimindedir. Cildini güneşten koruyan ve önerilen cilt bakım planına uyan hastalar olumlu sonucu daha uzun süre koruyacaktır.
Yine de ne yaparsak yapalım cildimiz yaşlanmaya devam ediyor. Daha pürüzsüz bir cildin ve daha parlak bir cildin korunmasına yardımcı olmak için genellikle takip tedavileri gereklidir.
Mikrodermabrazyon, cildin sadece üst tabakasını tedavi eder. Bu sayede cilt hızla iyileşir. Çoğu insan bir hafta sonra güvenle bir sonraki seansa gidebilir. Bununla birlikte, bazı hastaların iyileşmesi ve bir sonraki seansa hazır olabilmesi için birkaç haftaya ihtiyacı vardır.
Bir dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) tarafından uygulandığında, mikrodermabrazyon mükemmel bir güvenlik kaydına sahiptir.
Mikrodermabrazyon, dermabrazyondan daha az invaziv, daha az girişim ve müdahale gerektiren bir işlemdir. Dermabrazyon daha cidi bir işlemdir. Uzman bir cilt doktoru sivilce izleri, kaza veya ameliyat izleri veya dövmelerin silinmesi için dermabrazyon önerebilir.
Dermabrazyon sadece açık tenli kişiler için uygundur. Mikrodermabrazyon her ten rengine sahip kişiler için uygun olabilir.
Mikrodermabrazyon ve peeling makinelerini çevrimiçi olarak veya kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz. Bu aletler cildin en dış yüzeyindeki ölü hücreleri nazikçe temizlemeye yardımcı olur.
Cildinizin ve sizin mikrodermabrazyon için ne kadar uygun olduğunuz hakkında bilgi almak ve gerektiğinde yan etkileri tedavi edebilmek için uzman bir cilt doktoruna başvurmanız önerilir. Dermatolog, evde kendi uyguladığınız tedaviden biraz daha derine inebilir. Sizden daha tecrübeli olacaktır. Bu sayede komplikasyon yaşama riskiniz de düşebilir.
YORUM YAP