Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Sizin için en uygun saç bakım rutinini bulmak biraz göz korkutucu gibi görünebilir. Özellikle aynı saç tipleri için birden fazla bakım yöntemi olması kafa karıştırıcı olabilir. Her bir saç tipinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, düz saçlar saç köklerinde üretilen yağların saç teli boyunca daha hızlı ilerleyebilmesi nedeniyle kıvırcık saçlara göre daha hızlı yağlanırlar.

27 Kas 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
saç bakımı - saç sağlığı - kadın - saç taramak - hekimimyanimda

Saç bakım rutinine başlamak tıpkı cilt bakım rutinine başlamak gibidir. Sizin için en uygun saç bakım yöntemini bulduğunuzda bunu rutin haline getirebilirsiniz. Saç bakım rutini nasıl olmalı?

İdeal saçlar için dikkat edilmesi gereken faktörler

Saç tellerinin de diğer tüm kıllarda olduğu gibi, uzamasını sağlayan folikülleri vardır. Kıl kökündeki yağ bezleri de kılların (veya saçların) nemli kalmasını sağlayarak korunmasını sağlayan sebum üretir.
Saç tellerinin de diğer tüm kıllarda olduğu gibi, uzamasını sağlayan folikülleri vardır. Kıl kökündeki yağ bezleri de kılların (veya saçların) nemli kalmasını sağlayarak korunmasını sağlayan sebum üretir.

Saçlarınızı nasıl hissettiğinizden tercih ettiğiniz saç stillerinize kadar birçok faktör kişisel saç bakım rutininizi etkileyecektir. Peki, saç bakım rutini nasıl olmalıdır?

1. Doğal saç dokusu veya tipi

Saç tipleri ince veya kalın olabilirler ve şu dört kategoriden birine girer:

  • Düz
  • Dalgalı
  • Kıvırcık
  • Karışık

Her bir saç tipinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, düz saçlar saç köklerinde üretilen yağların saç teli boyunca daha hızlı ilerleyebilmesi nedeniyle kıvırcık saçlara göre daha hızlı yağlanırlar.

2. Saçınızın ağartılmış, boyanmış veya başka şekilde kimyasal işlem görmüş olup olmadığı

Saçınız boya, ağartıcı veya kimyasal maddelerle temas etmişse, saç bakım rutini için fazladan zaman harcamak zorunda kalabilirsin.

Boyalı saçları olan kişilerin erken renk solmasını ve kuruluğunu önlemek için saçlarını her gün yıkamamaları önerilir.

Ağartılmış (daha açık renklere boyanmış) saçlar, saç kremi veya saç maskeleri şeklinde ekstra beslenmeyi gerektirebilir.

3. Saçınızın gün içerisinde nasıl görünmesini istersiniz?

Saçlarınızın düz olmasını mı istersiniz? Kıvırcık saçlarınız mı olsun isterdiniz? Yoksa tamamen doğal mı olsunlar?

Göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir konu da, saçlarınıza uyguladığınız ısı veren aletlerin zararlarına karşı dikkatli olmaktır.

4. Özellikle ilgilenmek istediğiniz noktalar var mı?

Saçlarınız hakkında; saçlarınızda kabarma olup olmaması, kafa derinizin çok kuru veya çok yağlı olması veya saç tellerinizin hasar görüp görmemesi gibi en az bir yönden sorunlu olması olağandır.

Saçınızın tamamen istediğiniz gibi olması için ilk görev sorunları doğru tanımlamaktır. Sizin saçlarınızda asıl problem nerede?

Saç bakım rutini nasıl olmalı?

Her saç bakım rutini birkaç temel bileşeni paylaşır

Saç tipiniz ve saçlarınızın olmasını istediğiniz hali, saç bakım rutininizi değiştirecektir. Yine hemen her saç bakım rutini bazı ortak uygulamalar içerir.

1. Saç temizliği

Saç temizliği dengeli olmalıdır. Saçlar kirli kalmamalıdır. Aşırı saç temizliği de yapılmamamlıdır.

Saç tellerinin kökleri vardır. Bu kıl köklerinde saç tellerini besleyen yağlar (sebum) üretilir. Üretilen yağ kökten uca saç telini yağlar. Kuruma ve kırılmayı önler.

Eğer saç temizliği olması gerekenden daha az yapılırsa kıl köklerinde kıl köklerinin havalanmasını sağlayan gözenekler kapanır ve havasız kalan saç kökleri güç kaybeder. Ölü cilt dokusu ve kirler kafa derisinden temizlik yapılarak çıkarılmazsa, sağlıklı saç telleri güçsüzleşir. Güçsüzleşen saç kökleri, saç dökülmesinin artmasına neden olabilir.

Eğer aşırı saç yıkama yapılırsa her defasında saç üzerindeki doğal yağ (sebum) saçlardan uzaklaştırılır ve saçlar savunmasız hale gelir. Bu durum saç dökülmesinin nedenlerindendir.

Önerilen; saçların günaşırı (iki günde bir – bir gün yıkanıp ertesi gün yıkanmaması) temizlenmesidir.

Havuzlardaki klor ya da denizin tuzlu suyu saç tellerinize zarar verebilir. Yoğun bir şekilde klorlu ya da tuzlu suya maruz kalan saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür, bu saçlarda kırılma ve yıpranmalara daha sık rastlanılır. Özellikle boyalı ve uzun saçları klor ve tuzun zararlarına karşı korumak gerekir.

2. Saç kremleri

Saç kremlerinin sayısız faydaları vardır. Bunlardan biri saçı nemlendirmektir. Bazıları saçları düzleştirmeye yardımcı olur. Bazıları ise saçların daha parlak ve daha kabarık görünmesini sağlar. İhtiyacınıza göre saç kremleri tercih edebilirsiniz.

Saç kreminin ana maddesi katyonik sürfaktan olarak bilinir. Bu maddeler saçlar ıslandığında saç tellerine yapışır.

Saç kremleri şampuan veya sabunların temizlik ile çıkardığı kirleri yani temizlenen saç teli köklerini doldurabilir. Abartılı kullanılmamalıdır.

3. Nemlendiriciler (Moisturize and seal)

Saça daha fazla hidrasyon eklemek için, nemlendirme(moisturize) ve sızdırmazlık(seal) olarak bilinen iki aşamalı bir işleme başlamak isteyebilirsiniz.

Bu özellikle kurumaya meyilli karışık veya sarmal saçlar için yararlı olabilir.

Nemlendirici yağlar kullanmanın amacı saçları nemli tutmak veya neminin kalıcı olmasını sağlamaktır.

4. Dolaşık Açıcı (Detangle)

Dolaşık açıcı, kırılmayı durdurmak ve hayatınızı çok daha kolay hale getirmek için çok önemlidir.

Ancak saçlarınızdaki karmaşıklıkları düzeltirken ve saç tellerinin zorlayarak kırmamak ve yanlışlıkla saç çekmemek için seyrek dişleri olan tarakları tercih edin.

Saç tipinize bağlı olarak her gün veya daha az sıklıkta saçlarınızdaki dolaşıklıkları açmanız gerekebilir.

5. Stil ve koruma

Volumizer ve jel gibi birçok alet ve püf noktası sayesinde, saçınızı pratik olarak istediğiniz şekilde şekillendirebilirsiniz.

Ancak saç tellerinize ısı verecek saç kurutma makinası gibi aletleri sıkça kullanıyorsanız, saç tellerinizi korumak için ısıya karşı koruyucu saç spreyi kullanmanız gerekebilir.

6. Bölgesel dokunuşlar

Sizi rahatsız eden belirli bir saç alanı seçip ve o alanı düzeltmek için bir şeyler yapmak isteyebilirsiniz.

Bukle bukle olan kıvırcık saçlarınızdan bıktıysanız protein tedavisi deneyebilir ya da kuru kalmış kafa deriniz için özel nemlendirici losyon kullanmak isteyebilirsiniz.

Saç Bakım Rutini: Saç kurutma makinasını saç tellerinizin köklerine tutmayın. Foliküllerin ısı ile zarar görmesi saç dökülmelerine neden olabilir.
Saç kurutma makinasını saç tellerinizin köklerine tutmayın. Foliküllerin ısı ile zarar görmesi saç dökülmelerine neden olabilir.

Her adımda kullanılan ürünler ve araçlar büyük ölçüde farklıdır

Her ne kadar çoğu kişi inançsal olarak yukarıdaki adımlara bağlı kalsa da, uymak zorunda olduğunuz belli bir ürün ya da araç yok. Belli bir ürün ya da araca inanmak yerine sizin için neyin en etkili olduğunu bulmak için denemeler yapın.

1. Saç temizlik ürünleri ve saç kremleri

  • Arındırıcı şampuanlar: Derinlemesine temizlik yapan bir şampuan, arındırma fonksiyonunu yerine getiren formülleri sayesinde, kirden daha fazlasını çıkarabilirler. Doğal yağları da giderebileceklerinden, kullanımı ayda bir kez kısıtlayın.
  • Günlük şampuan: Bu tür temizlik amaçlı kullanılan sıradan şampuanları saçlarınız kirlendiğinde veya temizlik ihtiyacınız olduğunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabilirsiniz. (yine de abartmayın. doğal saç yağları saç tellerinizde kalmalı)
  • Saç kremleri: Saç kremleri duştan sonra saçların nemli kalmasına yardımcı olur. Saç kremlerinin aşırı kullanılması saç tellerinin köklerindeki gözenekleri kapatabileceğinden en iyisi saçların orta kısımlarından uçlarına doğru krem sürmektir. Daha doğrusu saç kremlerini kafa derinizden uzak tutsanız iyi olur. Bazı saç kremleri kısa süre sonra durulanmalıdır bazıları ise durulanmazlar ve uzun süre saçlarda kalmaları daha faydalı olur.
  • Derin düzenleyici(Deep conditioner): Daha fazla hidrasyon için derin bir düzenleyici deneyin. Kuruluğa yatkın olan saçlar için ideal olan bu saç kremleri, daha uzun süre kalacak şekilde tasarlanmıştır.

2. Nemlendiriciler (Moisturizing and sealing)

  • Saç losyonu: Saçlar temizlendikten ve yumuşatıldıktan sonra krem bazlı bir losyon, kırılma ve kuruluktan daha fazla koruma sağlayabilir. Aynı zamanda hafif, sert olmayan bir tutuş sağlar.
  • Sıvı yağ: Saçların yağlanması için üretilmiş ürünler veya tamamen doğal badem yağı çok az kullanıldığında bile saçların kendi doğal yağlarının (sebum) üretilmesi için gereken sürede saçları nemli tutarak korur. Saçın doğal yağları saçı nemin zararlı etkilerinden ve kuru havanın yıpratıcı etkisinden saç tellerini korur. Saç teli ile dışarıdaki hava arasında bir izolasyon sağlar denebilir.

3. Dolaşık saçları açmak (Detangling)

  • Tarak: Islak saçlar tarandığında daha kolay kırılabilir. Dişleri seyrek olan taraklar saçlarınızdaki kırılmayı azaltabilir.
  • Fırça: Farklı türde saç fırçaları vardır. Bazı üreticiler sık saçlı kişiler için plastik ve seyrek dişleri olan fırçalar üretmeyi tercih ediyor. Saçlarınızı günde bir kereden fazla fırçalamamaya gayret edin. Fazla fırçalamak saçlarınızı yıpratabilir.
  • Sprey: Saçlarınızı fırçalarken veya tararken ağrıdan gözleriniz yaşarıyorsa,saçlarınızı fırçalamadan veya taramadan önce bir dolaşık açıcı (detangling) spreyi uygulayın.
  • Serum: Dolaşık açıcı bir serum saçları daha da iyileştirebilir ve daha yumuşak hale getirebilir böylece tarama ve fırçalama işlemi daha kolay ve daha zararsız hale gelebilir.

4. Stil ve koruma

  • Saç köpüğü: Mousse: Süper retro geliyor, ancak modern köpük saçınıza doku ve hacim katar ve bukleleri bile artırabilir. Dahası, yapışkan veya topaklı bir his bırakmaz.
  • Wax: Daha kalın bir ürün olan wax, parlaklığı arttırırken daha fazla tutuş sağlar. Ayrıca, telleri sert hissetmemelidir.
  • Pomad: Uzun süre kalıcı, süper parlak bir görünüm için pomad tercih edin. Bu şekillendirme ürünü, kuru olmadığından nemli saçlarda kullanılmalı ve zarif bir son dokunuş bırakılmalıdır.
  • Jel: Şekillendirici jel, kullandığınız ürüne bağlı olarak, hafif bir tutuştan süper güçlü bir tutuşa kadar her şeyi saçınıza verebilir. Bununla birlikte, tüm jeller, gözle görülür bir doku ve parlaklık sağlar.
  • Kuru şampuan: Saçlarınız çok hızlı bir şekilde yağlanırsa, ancak her gün yıkamak istemezseniz, biraz kuru şampuan istenmeyen yağlardan kurtulabilir. Ancak kafa derisine yönelme ve saç köklerindeki gözenekleri kapatma eğilimindedir. Bu nedenle fazla kullanılmamalarında fayda vardır.
  • Volumizer (hacim verir): Saçlarınız zayıf mı görünüyor? Volumizerler ile saçlarınızın daha dolgun ve daha kalın görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Texturizer: Bu kategori, tuz spreylerinden kıvrık tanımlayıcılara kadar her şeyi kapsayabilir ve saça doku eklemek ve stilleri korumak için tasarlanmıştır.
  • Parlatıcı serum veya sprey: Bu ürünler saç yüzeyine oturur ve bu da pürüzsüz, parlak bir görünüm sağlar. Saçlarınızın uçlarından ortasına kadar uygulayın.
  • Saç spreyi: Bugünün saç spreyleri saçlara şekil verme ve şekilde tutma konusunda oldukça etkililer ve hatta buklelere dahi çözüm olabilirler. Geçen yıllarda üretilenlerin aksine saçları sert bırakmazlar. Esnek, güçlü ve şekil verici olmaları hedefleniyor.
  • Isı koruma spreyi: Bir saç kurutma makinesi, saç düzleştirici veya saç maşası kullanıyorsanız, saç tellerinizi korumanız gerekir. Bu spreyler aşırı sıcağa maruz kalmayı önleyen bir engel oluşturur. Saçlarınızı aşırı ısının zararlarından korumaya çalışır.

5. Tedaviler

  • Kafa derisi tedavisi: Eksfoliye edici bir kafa derisi tedavisi, saç foliküllerini temizleyebilir, büyüme için kan dolaşımını uyarabilir ve kafa derisindeki kaşıntı gibi sorunları azaltır. Ayda bir veya iki kez kafa derisi tedavisi yaptırabilirsiniz.
  • Protein tedavisi: Kıvırcık veya kırık saçlar için ekstra bir protein dozu gerekebilir. Bu aylık tedaviler, manikürdeki boşlukları doldurur, saç tellerini güçlendirir ve yumuşatır.
  • Maske: Genellikle besleyici maddelerle hazırlanmış saç maskeleri, saçları derinden doldurmak, kuruluğu, bölünmüş saçları ve kabarmayı gidermek için bir süre açık kalma eğilimindedir.
Saç Bakım Rutini: 6 - 8 haftada bir saç kestirmek, saç kırıklarından kurtulmanızı ve saçlarınızın daha sağlıklı uzamasını sağlar.
6 – 8 haftada bir saç kestirmek, saç kırıklarından kurtulmanızı ve saçlarınızın daha sağlıklı uzamasını sağlar.

Saç bakım rutini için “sıra” önemlidir

Saç bakımına yeni başladığınızda, maskelerin ve bazı şekillendirme ürünlerinin etkileri hemen fark edilebilir olsa da, bir gecede dramatik sonuçlar elde edemezsiniz.

Saçınızın yeni ürünlere alışması zaman alır. Bazı durumlarda, bu bir hafta olabilir.

Ancak kuru ya da zarar görmüş saçların, saç bakım rutini uygulamasından faydalanması en az bir ay sürebilir.

Saç bakım ürünlerini uygulama şekliniz de saçlarınız üzerindeki sonucu etkileyecektir. Saç bakım ürünlerini uygulama şekli, saç tipinize bağlı olsada birkaç genel kural vardır.

Öncelikle şampuan, saç kremi ve duş içi ürünler uygulanmalı, ardından ısı koruması, bir volumizer veya köpük, son olarak parlaklık veren bir serum. Sonra saçınızı kurutup stil verebilir, jel (veya benzeri ürün) ve saç spreyi ile son haline şekillendirebilirsiniz.

Son şekillendirme ürününüzün nemi koruyan ve saçı sağlıklı tutan bir ürün olduğundan emin olun.

Saç bakım ürünlerini ne sıklıkta kullanacağınızı bir uzmana danışmak en iyisidir.

Her bir ürünü ne sıklıkta kullanmanız gerektiğine dair kesin kurallar yoktur. Bazı insanlar saçlarını haftada üç kez yıkarken, bazıları haftada bir kez saç temizliği yapar. Bazıları ise daha da az yapar.

Şüphe duyduğunuzda, kullandığınız ürünleri ve saçınızın ihtiyaçlarını hedef alan kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir saç uzmanına danışın.

Özel saç ihtiyaçlarınız zamanla doğal olarak değişecektir

Saçın her 7 yılda bir doku değiştirdiğine dair bir söz var. İnternette dolaşan söylentilerin çoğundan farklı olarak, bunun arkasında yatan gerçeklerin bir unsuru var.

Saç demetler halinde büyür ve bu demetler her 7 yılda bir tekrar başlar. Zamanla, incelme ile sonuçlanan daha az saç telleri görünür. Zayıf saç telleri genellikle yaşlanma ile ilişkilendirilir.

Hormonlar saçları da değiştirebilir.

Örneğin, hamilelik sırasında, gebe kadında artan östrojen, saç tellerinin güçlenmesini sağlayabilir, saç dökülmesini yavaşlatabilir. Östrojen hormonu artmış gebe bir kadının saçları daha parlak ve kalın görünebilir.

Aynı şekilde östrojen hormonunun azalmasına neden olan menopoz kadınların saçlarının zayıflamasına, güçsüz görünmesine ve hatta saç dökülmelerine neden olabilir.

Bu hormonal değişikliklerin farkında olmak ve uygun şekilde saç bakım rutini uygulamak, saçınızın sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

Sıcak bir yaz mevsiminde, saçın nem karşısında kabarık kalmasına yardımcı olmak için daha hafif formüller seçebilirsiniz.
Sıcak bir yaz mevsiminde, saçın nem karşısında kabarık kalmasına yardımcı olmak için daha hafif formüller seçebilirsiniz.

Mevsim değiştikçe saç bakım ürünlerini değiştirmek gerekir mi?

Yılın bazı mevsim veya dönemlerinde farklı saç bakım rutini uygulayabilirsiniz.

Kış ayları başladığında, birçok kişinin ekstra nemlendirme özelliği olan ürünleri seçmesi gerekir. Daha yoğun kremler de tercih edilir.

Ancak daha sıcak bir yaz mevsiminde, saçın nem karşısında kabarık kalmasına yardımcı olmak için daha hafif formüller seçmek isteyebilirsiniz.

Tüm saç tiplerine fayda sağlayan bazı genel ipuçları ve püf noktaları:

Son olarak, saç dokusu ve ideal saç bakım endişesi için geçerli birkaç kullanışlı şeyi bilmekte fayda vardır.

1. Saçlarınızı düzenli olarak kestirin

Saçınız sağlıksız görünüyorsa, saç kesimine ihtiyacınız olabilir.

Her 6 ila 8 haftada bir saç kesimi yapmak, saç kırıklarından kurtulmanızı sağlar, ayrık saç uçlarından korur ve sağlıklı saç uzamasına yardımcı olur.

2. Ilık su kullanın (sıcak değil!)

Saçların sıcak suda beklemesi, saç telleri daha hızlı kuruyabilir (doğal neminden uzaklaşmak) ve eğer saçlarınız boyalıysa saç renginiz daha hızlı solabilir.

Sağlıklı saç bakımı için donduruncu soğukta temizlik yapmanız gerekmez. Sadece ılık suyu tercih edin. Ilık su, saç tellerinin folikülleri için sıcak sudan daha iyidir.

3. Dikkat etmeniz gereken beslenme önerileri

Doğru beslenme saç sağlığınıza fayda sağlar.

Saçın yapı taşı proteindir ve ancak vücutta yeteri kadar protein üretebildiğinde saçlara yeteri kadar protein ulaşabilir.

Eğer proteinden yeteri kadar zengin beslenmiyorsanız, saçlarınızda kırılganlıklar ve kuruluklar başladığını farkedebilirsiniz.

Demir aynı zamanda saçlar için önemli bir yaşam kaynağıdır. Vücudunuz yeterli olmadığında saç uzaması etkilenebilir.

A vitamini ve C vitamini de dikkat edilmeye değer. İlki, saçın doğal yağlarını üretmek için gerekliyken, ikincisi kollajen üretimine yardımcı olur.

Omega-3 yağ asitlerini de unutma. Bunlar hidrasyon ve genel saç derisi sağlığı için gereklidir.

Saç kurutma makinası kullanmak yerine saçlarınızın doğal olarak kurumasını beklemeniz saçlarınızın daha az yüksek ısı alarak daha az zarar görmesini sağlar.
Saç kurutma makinası kullanmak yerine saçlarınızın doğal olarak kurumasını beklemeniz saçlarınızın daha az yüksek ısı alarak daha az zarar görmesini sağlar.

Mümkün olduğunca doğal olun

Saçlarınızın nefes almasına izin vermek harikalar yaratabilir. Saç kurutma makinaları kullanmak yerine doğal kurumayı beklemek, maşa veya düzleştirici gibi saça ısı veren aletleri kullanmayı sınırlandırmak saç sağlığınıza pozitif etki sağlar.

At kuyruğu yaparken bile aşırıya kaçmak saçların gerilmesine, kafa derisindeki sinirlerin uyarılarak baş ağrısının oluşmasına neden olabilir.

Son olarak, herhangi bir saç bakım ürünü kullanmanız gerekmiyorsa kullanmayın. Saçınız daha doğal kalsın.

Sizce saç bakım rutini nasıl olmalı?


Kaynak: www.healthline.com